НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.05.2018)

ПРОКУРАТУРАТА В СВОГЕ ВНЕСЕ ОБВИНИТЕЛЕН АКТ СРЕЩУ МЪЖА, НАПАДНАЛ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА
За по-малко от две седмици Районна прокуратура – Своге е приключила досъдебно производство и е внесла обвинителен акт срещу А.С. за нанасяне на лека телесна повреда на медицинска сестра, докато била на смяна, информира Zdrave.net.

Той бил привлечен към наказателна отговорност, след като около 16:00 ч. на 02.05.2018 г. в сградата на „МБАЛ Своге“ ЕООД причинил на дежурната медицинска сестра лека телесна повреда.

Мъжът нападнал медицинската сестра в манипулационна стая на хирургичното отделение при изпълнение на служебните ѝ задължения. От нанесените й удари с ръце и крака жената получила кръвонасядания, съчетани с травматичен оток – на главата, в областта на лявата ушна мида, както и по двете бедра.

Понастоящем спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Предстои съдът да определи дата за съдебно заседание за разглеждане и решаване на делото. Ако бъде признат за виновен, мъжът може да получи от една до пет години затвор.

ВЪЗСТАНОВИХА ДЕЙНОСТТА НА НЯКОЛКО ОТДЕЛЕНИЯ ВЪВ ВРАЧАНСКАТА БОЛНИЦА
От днес Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (ОАРИЛ) на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца възстановява дейността си. Това съобщиха от ръководството на лечебното заведение, като уточниха, че за да се стигне до положителната развръзка активно е съдействал началникът на ОАРИЛ д-р Ростислав Стефанов. Вече е изготвен и график за работата на реанимацията в областната болница, информира Zdrave.net.
Възстановена е и оперативната дейност на Отделението по акушерство и гинекология, както и на хирургичните отделения в МБАЛ, информират от пресцентъра на МЗ.
Все още се работи за подновяване функционирането на Спешното приемно отделение на МБАЛ „Христо Ботев“.
„Екипът на министър Кирил Ананиев приветства проявеното разбиране и отговорното поведение на работещите във врачанската болница и още веднъж уверява, че министерството прави всичко възможно за възстановяването на нормалния ритъм на работа на МБАЛ „Христо Ботев“, отбелязват от ведомството.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЩЕ ИНВЕСТИРА 1 МЛН. ЛЕВА В АГ БОЛНИЦА “ШЕЙНОВО”.

“За последните две години инвестирахме близо 3 млн. лв. за ремонти и ново оборудване на общински лечебни заведения. От тях повече от половината средства са за болниците. Инвестициите в общинските болници са много важни за нас като отговорен собственик”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета Дончо Барбалов и председателя на комисията по здравеопазване към СОС д-р Веселин Милев присъства на представянето на ново оборудване в болница „Шейново“, информира Zdrave.net.

В една от най-големите общински болници АГ болница „Шейново“ са инвестирани близо 1 млн. лева през последните няколко години. Закупено е медицинско оборудване и е извършен ремонт на родилните зали, закупени са два броя неонатални респиратори и апарати за патохистологична лаборатория.

От началото на годината в лечебното заведение са се родили 870 бебета.

Тази година инвестираме още около 1 млн. лева“, посочи кметът. Инвестицията е за нови апарати за образна диагностика, за мамографски изследвания и за извършване на мерки за енергийна ефективност на сградата на болницата, за което предстои избор на изпълнител.

Болница „Шейново“ участва и в програма на Столична община за скринингово изследване за рак на млечната жлеза.