НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.04.2019)

НОВАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА ЩЕ БЪДЕ СЪС СПЕЦИАЛЕН СТАТУТ
Бъдещата Детска болница няма да бъде регистрирана по Търговския закон, а ще има специален статут, информира Clinica.bg. Основното ядро в нея ще бъде съществуващата в момента Детска болница. В това отношение Министерството на здравеопазването и медицинският персонал на болница „Проф. д-р Иван Митев” нямат различия. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с ръководството и медиците от лечебното заведение. Той припомни, че изграждането на новата комплексна детска болница, трябва да приключи до 2 години. Тя ще бъде регистрирана по параграф 5 от Закона за лечебните заведения. Eвентуална промяна на статута на Педиатрията ще отнеме много време, обясни ресорният министър. Ананиев представи работния план на строителството на бъдещата Детска болница, който вече е в ход. Най-късно през месец септември 2019 г. ще започне и същинското изграждане на здравното заведение.
Представителите на медицинския персонал запознаха министъра с належащите проблеми пред болницата, свързани основно с липсата на персонал и ниските възнаграждения. Кирил Ананиев съобщи, че Специализираната болница за детски болести ще бъде подпомогната по реда на Наредба №3/2019 г. за субсидиране на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Ще бъдат обсъдени и проблемите със заплащане на дейностите по педиатричните клинични пътеки. Тази дискусия ще продължи и при подготовката на Националния рамков договор за 2020 г.

БЛС СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ПРИРАВНЯВАНЕТО НА СТАТУТА НА КИНЕЗИТЕРАПЕВТИТЕ С ТОЗИ НА ЛЕКАРИТЕ
„За мен е ясно, че една група хора кинезитерапевти използват момента, за да се опитат да всеят разкол и разединение между нас. Не можем да си позволим разрушаване на постигнатото до тук, това е опасно за всички. Категорично заявявам, че българските лекари, така както мълчат, ще си кажат тежката дума във всеки един момент, в който някой реши да разруши гаранциите за квалификация, за качество, които макар за някои да не са достатъчни, все пак ги има в нашата държава”, заяви д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС на пресконференция днес. Тя беше посветена на темата „Кинезитерапевтите искат изравняване на статута им с този на лекарите покрай протеста на медицинските сестри”, информира Zdrave.net.
Д-р Маджаров допълни, че не може да бъде позволено този тип поведение. „Не можем да позволим емоционално да се поставят въпроси, които са нерешими в рамките на 10-20 дни. Ние няма да одобрим, и то в името на обществото, някой да получи право да взима самостоятелно решение за лечението на български гражданин, без да има необходимата квалификация. За мен е изключително тревожно, това което се случва. Когато се използват предизборните моменти, за да се снижи имунитетът на обществото спрямо изискванията към професията медицина, е застрашаващо устоите на цялата държава. Медицината е много тежка професия. Това не е самоцелно учене”.
Председателят на БЛС допълни, че обществата по света са стигнали до извода, че, за да се повери животът и здравето на човек в ръцете на друг, той трябва да положи много усилия. Една четвърт от активния си живот лекарят трябва да учи. Останалите три четвърти от живота му той трябва да продължи обучението си, за да бъде адекватен.
„Време е да резсеем мъглата на емоциите и да погледнем истинските проблеми право в лицето. Да, има проблеми в българското здравеопазване, както и в специалността физикална рехабилитация. Но аз съм сигурен, че всички участници в системата и в момента знаят много точно своето място – и специалистите по здравни грижи, и рехабилитаторите, и кинезитерапевтите. Знаете, че лекарите учат 6 г. От 3 юни дори новозавършилите медицина няма да могат да работят самостоятелно като джипита. За да имат самостоятелна практика, трябва да учат още 4-5 години, за да придобият специалност. Чак тогава може да бъде самостоятелен лекарят в своята практика. Единствено в болниците под ръководството на специалист могат да дежурят сами. Но там има изграден ред как точно се случва това. Призовавам лекарите, медицинските сестри, кинезитерапевтите да пресечем тези опити да ни противопоставят. Ние трябва да бъдем заедно”, заяви д-р Маджаров.

Зам.-здравният министър Бойко Пенков: МЗ ЩЕ УДЪЛЖИ СРОКА ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА СПЕЦИАЛНОСТ “ОБЩА МЕДИЦИНА”
Министерството на здравеопазването ще предприеме законодателна инициатива за удължаване с четири години на срока за придобиване на специалност „Обща медицина“ от общопрактикуващите лекари. Причината е, че част от тях са специализанти, но без придобита специалност и трябва да им се даде време да довършат обучението си, информира Zdrave.net.
“По наши данни, на МЗ и НЗОК, няма лекар, който да не е зачислен за обучение. Общо лекарите, които нямат призната специалност, са 568 или 13 % от всички общопрактикуващи. Те са интересно разпръснати. В Благоевград има 44 практики на лекари с непризната специалност, във Варна – 43, а в София – 129. 122 от тези 568 сега ще се явят на държавния изпит за специализанти по „Обща медицина“ още през май и процентът сериозно ще намалее“, каза пред Zdrave.net зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той подчерта, че всички джипита, след като са зачислени за обучение, могат да открият практика по друг член от закона, докато тече тяхната специализация.

ПЪРВА И ПЕТА ГРАДСКИ БОЛНИЦИ В СОФИЯ ПРАВЯТ ОБЩА УРОЛОГИЯ
Първа и Пета градски болници в София ще работят съвместно в областта на урологията. Това стана ясно по време на днешното заседание на здравната комисия към Столичния общински съвет, информира Zdrave.net.
„В Първа МБАЛ има цялата нужна апаратура, но там се работи по-малко с нея, докато в Пета МБАЛ има повече пациенти, но нямат апаратура. Затова директорите на двете болници предлагат тази дейност да се извършва съвместно“, обясни председателят на здравната комисията към СО д-р Веселин Милев.
Предстои договорът между двете лечебни заведения да бъде съгласуван с юристите на Столична община и едва тогава да се пристъпи към реализирането му, реши комисията.
На утрешното заседание на СОС съветниците трябва да одобрят провеждането на конкурси за управители на 20 общински лечебни заведения в София, тъй като през лятото изтичат тригодишните договори на сегашните ръководства. Конкурси ще се проведат в четирите общински болници, четири специализирани болници и десет ДКЦ.

У НАС ИМА БЛИЗО 800 ПАЦИЕНТИ С ХЕМОФИЛИЯ
Днес, 17 април, е Световният ден за борба с хемофилията. Датата е избрана в чест на Франк Шнабел – основателят на Световната федерация по хемофилия през 1963 г., съобщи БНР.
Една от инициативите на Световната федерация по хемофилия е всяка година да се осветяват в червено знакови сгради и места. По този начин обществеността показва ангажираността си към хората с това заболяване. В България няма точна статистика колко са болните от хемофилия. По данни на Българската асоциация по хемофилия броят им е близо 800, като една трета от тях са деца. От Асоциация и тази година организират велопоход в подкрепа на хората с хемофилия.

ФОНДАЦИЯ ОРГАНИЗИРА КОНСУЛТАЦИИ С ЖЕНИ БОЛНИ ОТ РАК
Фондацията „Нана Гладуиш – Една от 8″ представи в плевенската УМБАЛ „Д-р Г. Странски” старта на новия си проект „Сърдечни приятели”, информира Clinica.bg. В следващите няколко месеца фондацията ще посети още 7 големи болници. В тях ще се проведат консултации на болни от рак жени, които са на лечение в онкологичните клиники и отделения. Целта е те да бъдат подпомогнати емоционално, психологически, информационно и материално в борбата с коварната болест. В рамките на проекта розовият микробус на фондацията ще възобнови пътуванията из страната. В екипа влизат психолог, детски психолог, където има нужда и т.нар. сървайвърки – жени, които са преживяли и преодолели болестта и искат да споделят опита си, както и да помогнат на други.
За да се повиши информираността на хората за коварното заболяване, екипът на проекта ще раздава брошури, тюрбани на жените, които преминават химиотерапия, първични протези, които не се поемат от НЗОК.

БЛС ПОИСКА ПОДКРЕПА ОТ ПОСТОЯННИЯ КОМИТЕТ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛЕКАРИ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАЧЕСТИЛИТЕ СЛУЧАИ НА АГРЕСИЯ СРЕЩУ МЕДИЦИ У НАС
От Българския лекарски съюз се обръщат за подкрепа към Постоянния комитет на европейските лекари (CPME – Standing Committee of European Doctors) във връзка с тревожната тенденция на нарастване на случаите на агресия срещу лекари, медицински сестри, фелдшери в България, информира Zdrave.net. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров е изпратил писмо до председателя на най-голямата европейска организация на лекари – проф. Франк Улрих Монтгомъри. В него от съсловната организация изразяват надежда, че с общи усилия ще се намери решение на проблема: “Като пълноправен член на CPME се обръщаме към вас с молба за подкрепа във връзка с тревожната тенденция на нарастване на случаите на агресия срещу лекари, медицински сестри, фелдшери в България. Ние сме ежедневно на поста си, за да спасяваме човешки животи, за да помагаме, за да се грижим за живота и здравето на хората и е нелепо да се страхуваме за себе си, докато изпълняваме съвестно задълженията си. Затова от БЛС смятаме, че агресията спрямо медицинските специалисти трябва да бъде пресечена по категоричен и безкомпромисен начин.”