НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.01.2019)

БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОЛЗВА ОПИТА НА ХЪРВАТИЯ В ОБЛАСТТА НА ДОНОРСТВОТО И ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ
Опитът на Хърватия в областта на донорството и трансплантациите обсъди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев с националния координатор по трансплантация на Хърватия д-р Мирела Бушич и зам.-председателя на Комисията по здравеопазване и социалните въпроси на Националния парламент д-р Синиша Варга. за това информира пресцентърът на МЗ.
Хърватия е една от водещите държави в областта на трансплантацията, като цялата процедура по създаването и укрепването на хърватската система за трансплантация е продължила близо 10 години. През 2001 г. Хърватия е разполагала с четири донора на милион население, а през 2015 г. страната отчита четиридесет донора на милион население.
Министър Ананиев посочи, че България е в процедура по подготовка на Национална програма по донорството. Скоро ще стартира и информационната кампания за популяризиране на донорството.
По време на срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с осъществяването на логистиката при донорска ситуация, възможностите за ревизиране на националното законодателство, въвеждането на индивидуална донорска карта, съдържаща информация за волята на човек при настъпването на евентуална донорска ситуация, както и членството в Евротрансплант. Беше дискутиран и въпросът за сключването на двустранно споразумение между България и Хърватия в областта на донорството, на база на което да бъде осъществено обучение на наши медицински специалисти и координатори по донорството.

СЕДМА ОБЛАСТ В СТРАНАТА ОБЯВИ ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ
Грипна епидемия на територията на област Ямбол обяви днес местната Регионална здравна инспекция. Превантивният режим за ограничаване на заразата ще продължи до 23 януари, съобщи Zdrave.net.
От РЗИ обявиха, че в болниците трябва да се прекратят свижданията и плановите операции, а в извънболничната помощ – да се прекратят детските и женските консултации. Болниците трябва да спазват строго алгоритмите за действия при случаи на грип, персоналът трябва да носи маски, лечебните заведения трябва да осъществяват строг контрол върху дезинфекцията и стерилизацията в отделенията, както и да имат готовност за приемане на болни от грип в определените отделения и сектори.
На общопрактикуващите лекари се препоръчва да изнесат обслужването на температурно болните с данни за остри респираторни заболявания и грип предимно по домовете. Центровете за спешна помощ в областта пък трябва да имат готовност за обслужване на увеличен брой болни в условията на грипна епидемия, разпорежда още РЗИ. Учебните занятия във всички общини на областта се прекратяват за срок от шест дни, считано от днес.
Ямбол е седмата област в страната, която е в грипна епидемия. Досега такава обявиха Стара Загора, Бургас, Шумен, Силистра, Перник и Пазарджик.

БУМ НА ПНЕВМОНИИ В СТАРА ЗАГОРА
Легловата база на отделението по пулмология към Първа вътрешна клиника на Старозагорската университетска болница е 20 места. Настанените за лечение пациенти към момента в отделението обаче са 38 души. Това обясни за БНР д-р Красимира Минева – временно изпълняващ длъжността “завеждащ отделение”. “Всеки ден приемаме над 10 болни и близо толкова се изписват от отделението предимно с пневмонии, остри бронхиолити”, уточни специалистката.
Клиниката по педиатрия също работи над капацитета си, съобщи началникът на звеното проф. д-р Петрана Чакърова: “При капацитет 38, имаме 45 деца. По принцип при нас отдавна всичко е пълно. Имаме много малки деца, които са по на 13-14 дена. Това е по-различното”.
В условията на грипна епидемия е много важно навременното лечение, припомниха специалистите.

ЗАТВОРИХА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ В ДОБРИЧ ЗАРАДИ БОЛНИ ЛЕКАРИ
Отделението по инфекциозни болести в многопрофилната болница в Добрич временно е затворено. Причината е, че и двамата лекари, които работят в него, са болни, информира БНР.
Част от пациентите от Инфекциозното отделение са прехвърлени в Детското отделение на многопрофилната болница в Добрич, а новопостъпващите още от Спешното отделение се пренасочват към инфекциозна клиника във Варна, заяви директорът на здравното заведение д-р Светозар Байчев. Опасенията на д-р Байчев са, че Инфекциозното отделение в бъдеще може да бъде закрито. Проблем в кадровото обезпечаване има и в Отделението по реанимация. Там работещите лекари са в пенсионна и предпенсионна възраст, а млади специалисти не се привличани от години, допълни д-р Байчев.