НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.11.2018)

Д-р Неделчо Тотев: КАДРОВИЯТ ПРОБЛЕМ МОЖЕ ДА СРУТИ СИСТЕМАТА
Кадровият проблем в здравеопазването може да срути системата. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР д-р Неделно Тотев – председател на Сдружението на общинските болници. Според него трябва да се смени самата система, а не здравноосигурителният модел
„Бяга се от същността на проблема. Очаквахме реформа в здравеопазването. Изведнъж се предлагат два модела, но там категорично и ясно е записано, че това е реформа на осигурителната система – това са осигурителни модели. Изведнъж парата стана основният проблем, т.е., липсата на пари в здравеопазването. Не че това не е проблем, но ние твърдим, че проблемът е в организацията на работа, в същността на самата система на здравеопазването – там се крие разковничето на всички беди“.
Според д-р Тотев залегналото в новия Колективен трудов договор увеличение на стартовите заплати в сектора не могат да се случат в общинските болници, защото те не могат да си го позволят.
„Два основни проблема излизат. Първо – работниците ще се настроят срещу шефовете си, защото няма как да им вдигнем заплатите. Второ – всички млади специалисти, които искаме да привлечем, няма да дойдат при нас“, обясни д-р Неделчо Тотев.

ВСЯКА ВТОРА ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА НЕ ОТГОВАРЯ НА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ЕТИКЕТИРАНЕ
Нарушения при хранителните добавки показват изследвания на докторантката в Медицински университет – Пловдив Елина Георгиева, извършени съвместно с Изпълнителната агенция по лекарствата. За докторския си труд г-жа георгиева зае почетното първо място за най-добра презентация по време на Петия Фармацевтичен бизнес форум, който се проведе на 26-28 октомври 2018 г. във Варна, информира Clinica.bg.
В 26 % от изследваните проби има наличие на необявени съставки, а 59 % от хранителните добавки не отговарят на изискванията за етикетиране и не би следвало да бъдат разпространявани и продавани. Това показват резултатите от докторския труд на тема: „Оценка на риска при употреба на хранителни добавки, съдържащи необявени съставки”. Изследвани са 108 хранителни добавки в различни категории.
Предстои информационна кампания на Министерството на здравеопазването и ИАЛ за повишаване на информираността на потребителите от опасностите, свързани с покупката на хранителни добавки от интернет.

ПОЧТИ 60 МЛН. ЛЕВА СТИГНА ПРЕВИШЕНИЕТО В БЮДЖЕТА ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОНКОБОЛНИ
341 377 229 лв. е общата сума от началото на годината, изплатена до края на октомври за лекарства за лечение на пациенти с онкологични заболявания, при заложен бюджет за цялата година от 282 млн. лв., сочи справката на НЗОК, информира Zdrave.net.
Само през октомври фондът и платил близо 40 млн. лв. за лекарства за онкоболни. Това е най-големият месечен разход за тези медикаменти от началото на годината. Превишението е с 16,5 млн. лв. над предварително заложения средномесечен разход в перото.
При средномесечния разход, който се наблюдава, до края на годината преразходът ще стигне над 100 млн. лв. Част от тях ще бъдат компенсирани от събираните от НЗОК отстъпки за лекарства. Друга част ще се покрие от резерва, който бе отворен през октомври т. г. за покриване на тъкмо този преразход.

СПЕЦИАЛИСТИ И РОДИТЕЛИ ОТПРАЗНУВАХА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА НЕДОНОСЕНИТЕ ДЕЦА В УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ” – ПЛОВДИВ
Родители на преждевременно родени преди повече от година бебета отпразнуваха Световния ден на недоносените деца – 17 ноември, заедно с лекарите, медицинските сестри и акушерките от Отделението по неонатология към Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. “Честваме датата ежегодно и е изключително зареждащо да виждаме поотрасналите малчугани вече в добра кондиция”, заяви началникът на отделението проф. д-р Мая Кръстева.
“10-12% от всички раждания в България са преждевременни. За съжаление нараства тенденцията да се раждат бебета с тегло под 1500 грама”, обясни проф. Кръстева. „Това създава необходимостта от интензивно лечение след появата им на бял свят, което за тези деца е животоспасяващо. Абсолютно условие да постигаме резултати в работата си и да съхраним живота на бебчетата, като осигурим и условия за тяхното добро развитие в перспектива, е високият професионализъм на екипите от лекари, медицински сестри, акушерки в отделението. За това допринася също и адекватното и съвременно техническо оборудване на неонатологичните интензивни звена“, допълни тя. В отделението работят 11 лекари, трима от които специализиращи неонатология, както и 18 акушерки, обслужващи новородените деца във физиологичния и в интензивния сектори.

УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА ПО ОНКОЛОГИЯ ОРГАНИЗИРА “УЧИЛИЩЕ ЗА ПАЦИЕНТИ”
По случай месеца за борба с рака на простатата Университетската специализирана болница по онкология организира тематично „Училище за пациенти“, информира Zdrave.net.
Лекция за профилактиката и възможностите за лечение ще изнесе проф. д-р Красимир Нейков, началник на Клиниката по урология в болницата. Тя ще се състои на 30 ноември от 12:30 ч. в аулата на лечебното заведение. Темата на лекцията е „Карцином на простата диагностично – клинични аспекти“. Входът е отворен, както за пациенти на УСБАЛО, така и за всички желаещи да научат нещо повече за здравето си, възможностите за превенция и за лечение.
Обучителната лекция не е единствената инициатива на УСБАЛО, посветена на борбата с рака на простатата. През месец ноември в лечебното заведение се извършват и безплатни профилактични прегледи на мъже между 50 и 70 години.

ОРГАНИЗИРАТ БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ИНФЕКЦИИ, ПРЕДАВАНИ ПО ПОЛОВ ПЪТ
Безплатни изследвания за инфекции, предавани по полов път, организира Националния център по заразни и паразитни болести, информира Clinica.bg. Става дума за най-честите зарази в тази група като гонорея, хламидия и микоплазма, които крият риск от безплодие. В световен мащаб ежегодно от тях заболяват приблизително повече от 200 милиона души.
Безвъзмездните изследвания ще се провеждат през ноември и декември 2018 г. Специалистите препоръчват ежегодно тестване на всички сексуално активни жени на възраст под 25 години. Скринингът е подходящ и за по-възрастните дами и мъже, които през последните месеци са имали нов партньор с доказана инфекция.
От безплатните изследвания могат да се възползват мъже и жени между 15 и 49 години.
Изследванията ще се извършват чрез молекулярни методи (Real Time PCR), които са най-достоверните (с чувствителност и специфичност до 90-95%) и най-широко използваните тестове за гонорея и урогенитална хламидийна и микоплазмена инфекции.

ОТПУСКАТ 100 000 ЕВРО ЗА ПРОЕКТИ, СВЪРЗАНИ С НАНОТЕХНОЛОГИИТЕ В МЕДИЦИНАТА
100 000 евро ще бъдат отпуснати за проекти свързани нанотехнологиите в областта на медицината. Финансирането е от страна на ЕС и Фонд „Научни изследвания” (ФНИ) към МОН, информира Clinica.bg.
Парите отвън са по линия на програмата EuroNanoMed III. Тя ще подкрепи иновативни проекти в следните области – регенеративна медицина, диагностика с помощта на наночастици и системи за таргетно доставяне на медикаменти.
Ще бъдат финансирани два проекта, като за всеки един от тях максималната стойност е 50 хил. евро, а срокът на изпълнение е три години. В конкурса могат да участват университети и научни организации с акредитация от НАОА. Срокът за подаване на кратки проектни предложения е до 31 януари 2019 г., а за пълните-до 1 юли 2019 г.