НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.10.2018)

МБАЛ – ДОБРИЧ ТЪРСИ 60 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
Остър недостиг на кадри изпитва Многопрофилната болница в Добрич. Най-голям е недостигът на медицински сестри. Това съобщи зам.-директорът на МБАЛ Добрич д-р Бисер Ботев, информира Zdravve.net, позовавайки се на БТА.
Лечебното заведение е обявило 60 свободни места за медицински сестри, клинични и рентгенови лаборанти. Най-тежко е състоянието в трите вътрешни отделения, където има и най-много работа, посочи д-р Ботев. Всяко от тях се нуждае от поне 5 медицински сестри. Завършващите тази специалност обаче предпочитат да работят в чужбина.

СПЕЦИАЛИСТИ ОБСЪДИХА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПО-БЪРЗА РЕАКЦИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ ПРИ ЧОВЕК СЪС СЪРДЕЧЕН АРЕСТ ДО ИДВАНЕТО НА МЕДИЦИНСКИЯ ЕКИП
Спирането на сърдечната дейност или сърдечен арест в извънболнични условия е едно от най-големите предизвикателства в съвременната медицина. По този причина все повече държави включват в националните си здравни политики и стратегии за обучение на граждани с цел бърза реакция в такива случаи. Това стана ясно на пресконференция в столицата днес, организирана от Фондация “Първите три минути”, Националната Асоциация на работещите в спешната помощ, Асоциацията на студентите медици в България и Българския младежки Червен кръст. Поводът бе Международният ден на рестартирането на сърцето, който се отбелязва днес и Международната седмица , посветена на същия проблем. Тя стартира днес и ще продължи до 23 октомври, информира Redmedia.bg.
Всяка минута без сърдечен масаж и дефибрилация намалява с 10% шансовете за оцеляване на тези пациенти, сочат данните, изнесени на срещата с медиите. Независимо от модернизацията на спешната помощ, в цял свят спешните екипи пристигат не по-рано от 6-12 минута от постъпване на повикването, което за много от пациентите със сърдечен арест е фатално.
България изостава значително от добрите практики в ЕС, нужно е обучение на всички нива, подчертаха националните консултанти по кардиология и спешна медицина проф. д-р Иво Петров и проф. д-р Стоян Миланов.
Проблемите, които бяха поставени днес, ще бъдат разисквани в детайли на предстоящото заседания на здравната парламентарна комисия.

Специалисти алармират: УВЕЛИЧАВА СЕ УПОТРЕБАТА НА ЕНЕРГИЙНИ НАПИТКИ ПРИ ДЕЦАТА
Все повече зачестява употребата на енергийни напитки при деца, юноши и възрастни. Те дават лъжливото усещане за възможност да се извърши повече работа за по-кратко време“. Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Рада Прокопова – началник на Кардиологичното отделение в Университетска болница „Св. Анна“. Тя е категорична, че трябва да се говори повече за вредата от енергийните напитки:
„Те съдържат изключително голямо количество кофеин. Една енергийна напитка от около 300 мл. съдържа кофеин равен на една голяма чаена чаша кафе и повече. Кофеинът е изключително вреден, когато се приема в големи количества и често… Кофеинът увеличава адреналина, а той е хормонът на стреса. Адреналинът има изключително негативно влияние върху сърдечно-съдовата система с това, че увеличава вероятността от аритмии и към тахикардия при хората, които обективно са здрави, увеличава естествено и кръвното налягане. Той може да доведе и до значителна дехидратация на организма“.
Освен на кофеина, тя наблегна и върху високото съдържание на захар в тези напитки. По думите й това води до много последствия за целия организъм, включително до развиване на диабет. Напитките с различни подсладители пък са още по-вредни, които имат отношение както към развитие на Диабет тип II, така и са канцерогенни, категорична бе д-р Прокопова.

ОТКРИХА ЦЕНТЪР ЗА ИНВАЗИВНА КАРДИОЛОГИЯ В МБАЛ – СМОЛЯН
Многопрофилната болница “Д-р Братан Шукеров” в Смолян вече разполага с Център по инвазивна кардиология, информира БНР. За изграждането му са инвестирани повече от 1 милион лева, посочи председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.
МБАЛ – Смолян е средище на здравеопазването в Смолянска област. Тя е подновена и снабдена с най-модерна апаратура благодарение на инвестиции в размер на повече от 10 млн. лева за последните 8 години.

ДОПЛАТИЛИ СМЕ ОФИЦИАЛНО 385 МЛН. ЛЕВА В БОЛНИЦИТЕ
Близо 385 млн. лв. са регламентираните доплащания, които пациентите са оставили в болниците през изминалата година у нас. Те са с близо 100 млн. лв. повече отпреди две години. Това показва ежегодният анализ на консултантската компания в сферата на здравеопазването “Симбула”, изготвен специално за Clinica.bg.
Колко са нерегламентираните доплащания, които пациентите са оставили в кабинетите на медиците никой не може да каже.
Над 2.54 млрд. лв. са били приходите в 328 болници в страната през 2017 г. Основната част от тях – 1.998 млрд. лв., са дошли от НЗОК. Останалите са от джоба на пациентите, здравното министерство, общините и европейски проекти. Регламентираните доплащания възлизат на 384.85 млн. лв. и на 15% от всички приходи. За сравнение техният размер преди две години е бил 300 млн. лв. Както тогава, така и сега обаче варира значително процентът на регламентирано доплащане според формата на собственост на клиниките. Той достига 25% при частните и 11% – при публичните болници (държавни и общински).

По данни на НЦОЗА: МНОГОПРОФИЛНИТЕ БОЛНИЦИ СА С НАЙ-ВИСОК СРЕДЕН РАЗХОД НА ПАЦИЕНТ
Най-високият среден разход за текуща издръжка на един преминал болен сред многопрофилните болници се пада на областните лечебни заведения. За миналата година той е в размер на 759.57 лв., сочи справката на Националния център по обществено здраве и анализи. По този показател на второ място са градските болници, в които НЦОЗА включва столичните и пловдивските градски лечебни заведения. Разходът при тях е 607.22 лв., информира Zdrave.net.
На трето място сред многопрофилните болници за активно лечение, които фигурират в справката на НЦОЗА, са общинските лечебни заведения, където средният разход за текуща издръжка на един преминал болен е 573.30 лв.
Средният разход за текуща издръжка на едно легло също е най-висок в областните болници, където той е на стойност 37 995 лв. Отново на второ място по този показател са градските болници (30 482 лв.), следвани от общинските болници (24 871 лв.).
Областните болници са най-разходоемки сред многопрофилните болници и по други два показателя – леглоден и лекарстводен, като сумата за тях е съответно 153.88 лв. и 15.13 лв.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПУСНА ОТНОВО ТЪРГА ЗА ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА
Нова обществена поръчка за Национална здравна информационна система (НЗИС) обяви Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net.
Подобен търг бе обявен в края на август 2018 г., близо месец по-късно компанията „Стемо“ обжалва обществената поръчка, а в началото на октомври бе прекратена от
здравния министър заради неточности в обявяването й.
Сега ведомството обявява нова обществена поръчка, която, макар и да е със същия предмет като предишната, се различава от нея както по обособени позиции, така и по стойност.
В настоящата обществена поръчка няма позиции, засягащи електронното досието, електронната рецепта и електронното направление. В нея са оставени изискванията за разработка на регистри, на подсистема за е-административни услуги, както и за изграждане на здравно-информационен портал. Общата прогнозна стойност на обществената поръчка без ДДС да възлиза на близо 2,5 млн. лв., докато предишната беше на стойност от 4,1 млн. лв. без ДДС.

РАБОТОДАТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ОТХВЪРЛИХА ПРОЕКТА НА ЗАКОНА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Представителните работодателски организации отхвърлиха проекта на Закона за хората с увреждания, който днес беше разглеждан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи БНР.
Критики към проектозакона изказа вицепремиерът Валери Симеонов, от КТ „Подкрепа“ също обявиха своите резерви. Единствено от КНСБ подкрепят предложените текстове, които утре влизат за одобрение в правителството.
Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал пък законът се внася в парламента под безпрецедентен натиск. Димитър Бранков от Стопанската камара обясни, че квотите за наемане на хора с увреждания и санкциите не насърчават бизнеса.
Според националния омбудсман Мая Манолова квотите и наказанията имат алтернатива, когато работодателите имат възможност да ползват услуги, предоставяни от хора с увреждания или продукти от предприятия, в които са ангажирани хора с увреждания.Въвеждането на квотите според президента на КТ „Подкрепа“ няма да реши проблема. Единствено от КНСБ подкрепят законопроекта.
Проектът на Закон беше внесен от социалния министър Бисер Петков. В него се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания – индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест. От януари интеграционните добавки трябва да се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

ДВА СЛУЧАЯ НА МАЙМУНСКА ВАРИОЛА В ЕВРОПА
Два случая на маймунска вариола са регистрирани в Европа през 2018 година. Те са засечени през септември във Великобритания, където заразата е била непозната досега. Случаите са вносни, информира Clinica.bg.
Епидемия от маймунска вариола има от септември миналата година до сега в Нигерия. Вероятните заболели са 228, потвърдените – 90, а смъртните случаи – 6, съобщиха от Националния център за заразни и паразитни заболявания.
Monkeypox е вирусно заболяване. Както подсказва самото наименование, заразата за първи път е регистрирана при маймуните. Тя може да се предава от животни на хора. Симптомите са повишена температура, главоболие, гадене, повръщане, замайване. По-късно се появява и обрив, който се превръща в пъпки, наподобяващи тези на вариолата.