НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.06.2018)

ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ ЩЕ ПОИСКА ПОДРОБЕН РАЗЧЕТ ЗА ОТПУСНАТИТЕ СРЕДСВА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

Министър-председателят Бойко Борисов ще поиска от министрите на здравеопазването и на труда и социалната политика подробен разчет как се разходват отпуснатите средства в двата сектора, информира Zdrave.net.

„Отделят се огромни средства, но явно не се разпределят или не достигат правилно“, коментира премиерът пред журналисти по повод искането на майките на деца с увреждания за промени в законодателството.

Премиерът Бойко Борисов ще настоява средствата, които се отпускат от държавния бюджет в здравната и социалната система да отиват там, където са нужни.

 

ВСЕ ОЩЕ НЯМА РЕГИСТЪР ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Най-големият проблем в момента е, че все още няма регистър за хората с увреждания”, заяви за Радио “Фокус” – Бургас Гергана Маврова, организатор на протеста “Системата ни убива” в морския град. По думите ѝ сега се готвят закони и законови рамки към тях, без да се знае колко са хората с увреждания в България и какви са техните потребности.

“Ние това го тръбим отдавна, но сега като настояхме за закон за личната помощ, се оказа проблем. Създаването на регистър е заложено през 2012 г., дадени са 2 млн. лева, но все още регистър няма”, допълни Маврова. Според нея трябва да се направи разлика между болни хора и хора с увреждания. “Едни могат да се справят сами, а други имат нужда от денонощен придружител”, обясни Маврова.  Тя допълни, че по искане на премиера Бойко Борисов ще опишат къде според тях са пробойните в системата.

 

НАД 16 000 ЖЕНИ ОТ СОФИЯ СА СЕ ПРЕГЛЕДАЛИ ЗА РАК НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА ПО СКРИНИНГОВАТА ПРОГРАМА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
16361 жени от различни целеви групи (общински детски градини и училища, социални заведения, културни институти, общински транспортни дружества в София) са били прегледани и изследвани за рак на млечната жлеза по скрининговата програма за това заболяване на Столична община. Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова  по време на Шестата международна научна конференция, организирана от Българската асоциация по медицинска онкология и Българската национална асоциация по онкология, информира Агенция “Фокус”.

През септември скрининговото изследване за рак та млечната жлеза ще продължи с обхващане на нови целеви групи. Тогава за първи път ще стартира и скринингово изследване на щитовидната жлеза.

Общината е започнала скрининг и на простатната жлеза на мъже над 40 години. Предвижда се до края на годината да бъдат прегледани общо 4900 мъже, досега са преминали почти половината от тях. Съвместно с националната асоциация за профилактика на белодробните болести Столична община е стартирала през май 2018 г. безплатни профилактични прегледи за бял дроб за всички столичани.

 

15 ГОДИНИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА МЕЖДУНАРОДНАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА КОНТРОЛ НА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

Навършват се 15 години от подписването на Международната рамкова конвенция за контрол на тютюнопушенето, която вече е ратифицирана от 40 държави. Документът има за цел да се забрани рекламата на цигари и да се ограничи тютюнопушенето на обществени места, съобщи БНР.

От сдружението “България без дим” настояват конвенцията да се спазва. Вера Попова от сдружението поясни : “Над 79 процента от родителите подкрепят децата им да нямат достъп до такъв вид реклама, като тук не говорим само за билбордове, ами и за всякакъв друг начин на склоняване на хора в по-уязвима възраст към подобни практики”.

 

С НОВ ЕХОГРАФ СЕ СДОБИ УМБАЛ “ПЛОВДИВ”

С нов ехографски апарат за диагностика на ставни заболявания разполага отделението по ревматология в УМБАЛ „Пловдив“, информира Credoweb.bg. Техниката е с голяма разделително способност и дава възможност да се наблюдават нервните окончания и кръвотока в мускули и стави, обясни началникът на отделението д-р Иван Горанов.

Всички лекари от екипа на отделението са сертифицирани за ставна ехография и могат да работят с апарата. Ставната ехография се препоръчва на хора с оплаквания от болки в ставите, намалена подвижност, отоци. С новия апарат се диагностицират ревматоиден, псориатричен артрит, артроза на колянна и тазобедрена става, както и техните усложнения. Изследването се назначава след обстоен преглед и преценка от специалист-ревматолог, обучен да я извършва.

Мониторингът при лечение дава информация на лекаря дали назначената терапия е правилна или се налагат промени.

Освен за диагностика, ехографът се използва и за премахване на кисти, контрол на инвазивни манипулации – напр. за вътреставни инжекции, като лекарството се поставя точно, където е необходимо. Тези манипулации спасяват пациента от прием на множество и различни лекарства, връщат движението на ставите и работоспособността му.

 

25 УЧЕНИ ОТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН УЧАСТВАХА В СЕМИНАР ЗА РАЗВИТИЕ НА ДОКТОРАНТИ И СПЕЦИАЛИЗАНТИ

Вторият двудневен интерактивен семинар за докторанти и специализанти се състоя в ловешкото село Рибарица, информира Credoweb.bg. Обучението се осъществи по проекта „Създаване на център за обучение на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени към Факултет „Медицина“ на МУ-Плевен“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Обучението на тема: „Подготовка на научноизследователски проекти, трансфер на технологии и управление на интелектуална собственост“ обхвана 25 млади учени.

В програмата на семинара бяха включени общо 6 лекции на следните теми: „Основни правила, законови разпоредби при изготвяне на проектно предложение за финансиране на научноизследователска дейност“, „Полезни препоръки при изготвяне на проектно предложение за финансиране на научноизследователска дейност. Трансфер на знания и технологии“, „Защита на интелектуалната собственост съгласно българското законодателство“, „Европейска патентна система. Актуална уредба и перспективи“, „Международно-правна закрила на интелектуалната собственост“ и „Планиране и управление на научноизследователски проекти, финансирани от МУ – Плевен“.