НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.05.2019)

БАПЗГ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ АПЕЛА НА ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ ЗА БЪРЗО И АДЕКВАТНО НАКАЗАНИЕ ЗА МЪЖ, СТРЕЛЯЛ ПО ЛЕКАР С ГАЗОВ ПИСТОЛЕТ
Българският лекарски съюз изрази безусловната си подкрепа към д-р Андрей Стоянов, който е нападнат, докато изпълнява професионалните си задължения. На 15 май 2019 г. мъж с каска на главата нахлул в кабинета на д-р Стоянов в Бургас и произвел няколко изстрела срещу него с газов пистолет. По това време д-р Стоянов е обгрижвал пациент, но за щастие никой не е пострадал.
„Докога ще търпим да ни обиждат, бият, а сега и да стрелят срещу нас???? Многократно сме осъждали всяка форма на агресия и сме заявявали, че е необходим работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си. Българските лекари настояваме институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни и да не се взимат предвид смекчаващите вината обстоятелства“, написа председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
Във връзка с наглата агресия срещу специалиста от Бургас председателят на БАПЗГ Милка Василева изпрати писмо до председателя на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров. В писмото се казва: “БАПЗГ се присъединява към апела на Българския лекарски съюз институциите в България, които са ангажирани с обществената сигурност и правораздаване, да вземат спешни и безкомпромисни мерки, стъпвайки на закона, така че нападателят да получи адекватно наказание за постъпката си възможно най-бързо.
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи ще продължи да полага усилия, в партньорство с Българския лекарски съюз, пациентските организации, отговорните институции и медиите, за намаляване на агресията срещу медиците в България и издигане имиджа на хората, посветили се на най-благородните професии.”

ПРИЕХА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ УДЪЛЖАВАНЕТО НА СРОКА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ПО ОБЩА МЕДИЦИНА
Парламентарната здравна комисия единодушно прие на днешното си заседание промяна в Закона за лечебните заведения, според която общопрактикуващите лекари, работещи като титуляри на практики или в групови практики, които не са успели до този момент да придобият такава специалност, ще могат да я придобият в следващите четири години, информира Zdrave.net.
Поправките в Закона трябва да влязат в сила на 4.06- 2019 г., тъй като по сега действащата наредба, практиките на лекари без специалност трябва да бъдат заличени след 3.06.2019 От Българския лекарски съюз (БЛС) заявиха в края на април в своя позиция, че са против безконечното удължаване на срока за придобиването на специалност „Обща медицина“.
„Разбирам възраженията на БЛС, само че за нас е важно, че в този момент има около 600 практики и записаните пациенти в тях няма да имат достъп до първична извънболнична помощ, ако се спази законът и бъдат заличени. За нас е важно да гарантираме интересите на българските граждани и затова си позволяваме за трети път да удължаваме срока“, каза пред Zdrave.net председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

НОВО НАЗНАЧЕНИЕ В ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ “МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР”
Досегашният зам.-директор и и.д. директор на РЗОК – Шумен Мирослав Мутафчийски е назначен за зам.-директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съобщиха за Zdrave.net от Министерството на здравеопазването. Със заповед на изпълнителния директор Росен Иванов е определено Мутафчиски да отговаря за ресорите „Трансплантации“ и „Международно сътрудничество“. Към момента не е назначен втори заместник-изпълнителен директор.
Общата администрация е организирана в дирекция „Административно-правни и финансови дейности и информационно осигуряване“ и се управлява от Катя Гълъбова, досегашен служител в Инспектората на Министерството на здравеопазването. Специализираната администрация е организирана в три дирекции:
„Управление и координация на трансплантацията и асистираната репродукция“, „Контрол на медицинските дейности и оценка на качеството“ и „Администриране на режимите по регистрация и издаване на разрешения за лечебна дейност“.

ЕДВА ПОЛОВИНАТА ОТ БОЛНИТЕ С АСТМА У НАС СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ
Родителите трябва да отглеждат децата си в естествена среда, която не е стерилна, за да избегнат появата на астма. Това каза пред БНР доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология на УМБАЛ „Александровска“, при старта на информационната кампания „Стоп на астмата“.
Лице на инициативата е българският плувец Петър Стойчев: „Движението е важно не само за профилактиката на астма, но и за общото здраве на организма. Чрез спорта се подобрява виталният капацитет на белия дроб, подобрява се кръвообращението“.
Едва половината от болните от астма в България са диагностицирани. Това се дължи предимно на ограничения достъп до специалисти. Между 50% и 75% от диагностицираните у нас имат лека астма, а 10% са с тежка форма на болестта. 339 млн. хора по света страдат от заболяването, а 1000 души на ден умират. У нас се провежда инхалаторна терапия на европейско ниво, а по НЗОК има вече заплатени три модерни биологични терапии.
От 20 до 23 май в Александровска болница ще се проведат безплатни изследвания на дишането. До 25 септември в шест града в страната – София, Пловдив, Плевен, Бургас, Русе и Варна, ще има различни инициативи, свързани с националната пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики”, като целта е обществото да бъде информирано за болестта.

СТАРТИРА КАМПАНИЯ “ЛИНЕЙКА ЗА КУРИЛО”
Пациенти събират пари за линейка за психиатричното заведение в Курило, Нови Искър, информира Zdrave.net като се позова на Bulgaria ON AIR. Наскоро директорът на болницата д-р Цветеслава Гълъбова каза, че при нужда използват автомобилите на Спешна помощ, което обаче се заплаща. За закупуването на линейката са необходими около 20 хиляди евро, обясни Любомир Сирков от Асоциация на семейства за партньорства в психиатрията.
“От няколко години ръководството на болницата е поставяло този въпрос публично, но няма особен резултат. Затова ние като Асоциация, решихме да направим нещо и стартирахме кампанията “Линейка за Курило”. Това ще е машината, която ще обслужва болните в Курило, които имат здравословен проблем извън психическия“, уточни Сирков. Специалистът изтъкна, че за психичноболните у нас трябва да бъдат изградени дневни центрове, в които да могат да ходят, когато излязат от болницата.

В УМБАЛ “СВЕТА АННА” СТАРТИРА МАЩАБНО КЛИНИЧНО ПРОУЧВАНЕ
В Университетска болница „Св. Анна“ – София е стартирало едно от най-мащабните клинични проучвания провеждани в България – AWARE II, информира Zdrave.net. Става въпрос за мултицентрово изследване на връзката между качеството на мозъчната ресусцитация, съзнание, неврологични, функционални и когнитивни резултати след асистолия.
Проучването обхваща над 20 от най-големите университетски центрове в САЩ и Великобритания, като УМБАЛ „Св. Анна“-София е единствената поканена за участие от Централна и Източна Европа. Главен изследовател е д-р Сам Парния от Stony Brooks University в Ню Йорк. Той е водещ специалист и експерт в тази област с десетки публикации във всички водещи световни научни издания.

ОБЩИНА ДОБРИЧ ПОДПОМОГНА БОЛНИЦАТА В ГРАДА С 15 000 ЛЕВА
Община Добрич подпомогна болницата в града с 15 000 лева, информира Dariknews.bg. Средствата вече са преведени на сметката на болницата. Те ще бъдат използвани за закупуване на медицинска апаратура. Този акт на подпомагане е поредният от добруджанска община за областната болница, в която се лекуват хора от цялата Добричка област.

ОТЛИЧИЯ ЗА МЛАДИ УЧЕНИ
Годишните награди за отлично представяне на млади учени (до 35 години) бяха раздадени по време на Годишната XXIX Асамблея на Интернационалната медицинска асоциация „България”, съобщиха от Медицински университет – Варна. Форумът се проведе заедно с VI Международна среща на Алумни клуб.
Отличените са д-р Асен Асенов в секция “Медицина”, д-р Николай Станев в секция “Дентална медицина”, Красимира Вълчева и Стаменка Митова, съответно в секции “Зздравен мениджмънт” и “Кинезитерапия и рехабилитация”.
Участниците в Асамблеята се запознаха с редица иновативни идеи за диагностика, терапия и профилактика, и обсъдиха важни въпроси, свързани с организация на здравеопазването у нас, проблеми и възможности за подобряване на системата и активна колаборация между институциите у нас и в чужбина. По време на кръглата маса делегати от Германия, Израел, Швейцария и Канада споделиха добри медицински практики от техните държави и препоръки за подобряване на здравната система у нас.

ИНСПЕКТОРИ ОТКРИХА ДВА ТОНА НЕГОДНА ХРАНА
Над два това негодна храна е задържала Българската агенция по безопасност на храните. Това се е случва в рамките на 3 седмици, около Великден и 6 май, информира Clinica.bg.
2100 килограма негодна храна от животински произход не е успяла да стигне до потребителите. Тя е спряна в следствие на извършените проверки, които БАПХ прави редовно по празниците. Така се оказва, че сме били опазени да купим от негодното говеждо, агнешки субпродукти, пилешки бутчета, млечни продукти, в това число и близо 540 кг агнешко трупно месо без здравна и идентификационна маркировка. Освен това органите са открили и 5 литра краве мляко, както и 510 броя кокоши яйца неподходящи за консумация.
Всичката опасна храна е насочена за унищожаване, в това число и близо 37 кг храни от не животински произход, включително козунаци, ядки и добавки в храните. Инспекторите са извършили 4 362 тематични проверки. Проверявани са били обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, както и заведения за обществено хранене и търговски обекти.