НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.05.2018)

По данни на НСИ:

ХАРЧИМ С 13% ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ
С почти 10 лв. са се увеличили персоналните разходи за здравеопазване в страната през първото тримесечие на 2018 г. в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Повече пари за медицински услуги и лекарства дават и домакинствата, като ръстът за периода е малко над 13% , информира Clinica.bg.

Средствата, които всяко семейство отделя за прегледи, изследвания и лечение, представляват 6% от общите му месечни разходи, показва още националната статистика. За период от една година този дял е нараснал само с 0.1%, но в парично изражение разликите са по-съществени. През първото тримесечие на 2017 г. средната сума, харчена за здраве от българските домакинства е била 154.18 лв. За сравнение през същия период на тази година разходите са се увеличили до 170.46 лв. или с точно 16.28 лева.

Същата тенденция се отчита и по отношение на индивидуалните разходи за здраве. Ако през първото тримесечие на 2017 г. всеки е вадил от джоба си по 66.68 лв. месечно, то през първото тримесечие на 2018 г. сумата е достигнала 75.44 лв. От НСИ отчитат, че

разликата от 8.76 лв. е ръст от 13.1 на сто.

 

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ ПРОМЕНИ В СПИСЪКА С РЕГУЛИРАНИТЕ ПРОФЕСИИ
Изменение в списъка на регулираните професии, което бе одобрено от правителството променя регулираната професия “масажист” на “масажист (с увредено зрение)”, съобщи правителствената информационна служба.
Промяната е направено по искане на Министерство на здравеопазването като са спазени условията и изискванията за регулирана професия съгласно Закона за здравето и Закона за признаване на професионални квалификации по отношение на професията “масажист”.

Министър Кирил Ананиев за медиците във Враца и Ловеч:

ТЕЗИ ХОРА СА ЛЪГАНИ С ГОДИНИ
“Тези болници в продължение на 13 и повече години се водят към фалит. Голяма част от хората, които работят в двете болници са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки за лекарства, медикаменти, медицински изделия, апаратура, техника“. Това заяви пред Нова Телевизия министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в коментар за проблемите в болниците във Враца и Ловеч, информира Zdrave.net.

От здравния сайт припомнят, че при посещението на заместник-здравния министър Жени Начева във врачанската болница в понеделник се стигна до екслация на напрежението, като дори по нея бяха хвърлени яйца от страна на персонала.

По думите на министър Ананиев злоупотребите в двете лечебни заведения са за милиони. Той изтъкна, че настоящето ръководство на МЗ още в началото на мандата си е предприело действия заедно с главна прокуратура и МВР заради порочните практики в болниците.

„Прокуратурата е единственият орган, който може да каже в момента чия е вината, точно в какъв размер и какво трябва да бъде съответното наказание“, подчерта министър Ананиев и  припомни за предприетите от МЗ мерки за стабилизиране на сектора, сред които анализ на финансово състояние, оздравителни планове за лечебните заведения, стандарт за финансово управление на държавните болници, възстановените проекти за спешна помощ и други.

 БОЛНИЦАТА В ЛОВЕЧ ОСТАНА БЕЗ ЛЕКАРСТВА
В четвъртата седмица на протестите на ловешките медици заради неизплатени заплати и неясното бъдеще на болницата там лечебното заведение остана и без лекарства и консумативи, съобщи БНР.

Днес протестиращите отново блокираха за 30 минути една от основните улици в Ловеч.  Изпълнителният директор на болницата доктор Анка Георгиева посочи, че в момента се закупуват само най спешните лекарства.

След като четири от отделенията в болницата бяха затворени, има реална опасност и други да спрат работа.

“Нашата търпимост се изчерпва, без заплати няма как да стане и без консумативи. Персоналът толкова е намалял, че дори напускането на един лекар в повечето отделения води до затваряне на отделенията”, коментира Георгиева.

Протестиращите медици все пак са обнадеждени от разпореждането на премиера Бойко Борисов към здравния министър Кирил Ананиев заплатите им да бъдат изплатени.

“Това ни дава частица надежда, за да имат хората доверие и да се върнат да работят, иначе  тази агония ни убива, убива всички”, каза още директорът на МБАЛ-Ловеч.

 

 Министерство на здравеопазването:

ОСИГУРЕНИ СА ЛЕКАРСТВАТА ЗА ПАЦИЕНТИТЕ С ХИВ  

Във връзка с получен на 15 май т.г. в Министерството на здравеопазването сигнал от пациентска организация за липсващи медикаменти за ХИВ в специализираните центрове в Стара Загора и Варна, от здравното ведомство информираха, че към момента за двата града са осигурени всички заявени видове и количества антиретровирусни медикаменти.

С цел осигуряване непрекъснатост на терапията на HIV позитивните пациенти ведомството е преразпределило всички количества от наличния резерв на МЗ към лечебните заведения, до които лекарствата трябва да достигнат. Става въпрос за медикаментите Darunavir, Raltegravir, Tenofovir disoproxil и Efavirenz, като последните две лекарства са в количества, достатъчни да обезпечат нуждите на лечебните заведения до края на месец юни.

Допълнителни количества Darunavir и Raltegravir са закупени от МЗ на стойност до 30 000 лв. без ДДС, като медикаментите са доставени съответно на 10.05 и 14.05, уточниха от МЗ.

За лекарствения продукт Emtricitabine/Tenofovir disoproxil е закупено количество на стойност 30 000 лв. без ДДС, което е разпределено в лечебните заведения на 9.05.2018 г.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев:
НИЕ НЕ СМЕ ПРОТИВ    НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА КАРТА, А ПРОТИВ РЕСТРИКТИВНИТЕ МОМЕНТИ В НЕЯ

Ние не сме против Националната здравна карта, а против рестриктивните моменти в нея е в никакъв случай нямаме нищо против това тя да определи баланса на необходимите специалисти, здравни услуга за населението, броя на лечебни заведения“. Това заяви пред bTV председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, информира Zdrave.net.

По думите му картата трябва да служи за анализ и база, но не и да определя броя на  леглата. Той посочи, че намалените хирургични легла в София са 800, терапевтичните – над 1200. Къде ще отидат тези пациенти“, попита председателят на БЛС. Големи съкращения има и в Плевен, предимно при реанимационните легла, стана ясно от думите му. Над 1000 са намалените легла във Варна, а в Бургас – около 30%.

„Броя на леглата в дадено лечебно заведение не предполага спекула“, категоричен бе д-р Грозев. То изтъкна, че не се финансира броят на леглата, а дейността. Парите вървят след пациента, заяви той и призова пациентът да има възможност да избира къде и при кого да се лекува.

Д-р Грозев изрази очакване Националната здравна карта да бъде преработена и посочи, че областните управители също настояват да има промени в нея, както по отношение на броя на леглата, така и на нивата на компетентност.

РАБОТНА ГРУПА РАБОТИ ПО НОВ ПРОЕКТОЗАКОН ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Работна група ще изготви изцяло нов проект на Закон за хората с увреждания. Това е решението на социалния министър Бисер Петков след среща с председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, заместник-председателя на Комисията по труда Светлана Ангелова и представители на национално представителните организации на и за хората с увреждания, информира Clinica.bg.
Цялостният ремонт на норматива се налага, за да отговаря на Конвенцията за правата на хората с увреждания, ратифицирана от Народното събрание още през 2012 година.

В законопроекта ще бъде регламентирано правото на лична помощ за хората, които имат нужда от такава в ежедневните си дейности. Личната помощ ще бъде отпускана на база на социалната оценка на индивидуалните потребности, която по-добре ще отчита нуждите на хората, уверяват от МТСП. Предвиждат се също промени във функционирането на Агенцията за хората с увреждания, както и подсилване на мерките, които осигуряват възможност за интегрирана работна среда за хората с увреждания.

Д-р Дариткова изтъкна, че е трудно да се постигне съгласие на 100%, но институциите имат амбицията да го направят. Двете парламентарни комисии изразиха подкрепата си към министър Петков и неговия екип за създаване на нов Закон за хората с увреждания.

Участниците в срещата се обединиха около извода, че е необходимо

 

повече време за изработването на нов закон. Министър Петков увери, че желанието е законопроектът да бъде приет в рамките на тази година. Съставът на работната група ще бъде разширен с представители на родители на деца с увреждания.