НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.04.2019)

ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ОКОНЧАТЕЛНО ЗАДЪЛЖИ НЗОК ДА ПЛАЩА ЗА СКОЛИОЗА
Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на управителя на НЗОК срещу решение от 2015 г. на Комисията за защита от дискриминация, с което e установено, че пациентите със сколиоза за поставени в положение на фактическа дискриминация, информира Zdrave.net.
КЗД определя, че с неосигуряването на пълно или частично заплащане на имплантируеми медицински изделия във връзка с лечението на пациенти със “сколиоза”, Здравната каса е допуснала нарушение на Закона за защита от дискриминация. Препоръчано е на министъра на здравеопазването и на управителя на НЗОК да предприемат необходимите мерки за премахване на фактическата дискриминация, в която се намират лицата, нуждаещи се от употреба на необходимите медицински изделия, и в частност на лицата с вродени и придобити изкривявания на гръбначния стълб, нуждаещи се от поставяне на имплантируеми медицински изделия, посредством пълното им или частично заплащане.
ВАС потвърди решението на Административен съд – София-град, което потвърждава решението на КЗД и окончателно задължи НЗОК да плаща за лечението и имплантите на пациенти със сколиоза.

ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ В ПЛОВДИВ ИЗДИРВАТ ДЕЦА С ФИКТИВНИ ИМУНИЗАЦИИ
Здравните власти в Пловдив и областта издирват деца със съмнителни имунизации срещу морбили, съобщи Marica.bg. Причината е, че в лабораторните изследвания на 35 малки пациенти е установено, че не са били ваксинирани, а в документите им пишело точно обратното. На тези, за които се установи, че не са имунизирани, ще бъдат поставени ваксини, а виновните за това ще бъдат санкционирани.
Досега от над 300 случая на морбили в страната само един е в Пловдивско. Въпреки това здравните власти в града и областта взимат всички мерки да се предотврати епидемия. Семейства с деца под 13-месечна възраст са предупредени не да не ги водят на почивки в държави, където има морбили като Македония, Сърбия и Гърция.
В световен мащаб случаите на морбили са нараснали с 300% за първите три месеца на 2019 г. в сравнение със същия период през миналата година, съобщиха от Световната здравна организация, информира БГНЕС. „Макар тези данни да са условни и непълни, те показват една тенденция. В много страни има огнища на болестта. В редица региони е регистриран значителен ръст на случаите“, изтъкват от СЗО и допълват, че реалните случаи на зараза надминават в пъти докладваните.

Сдружението на частните болници: НАПРЕЖЕНИЕТО В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО РАСТЕ
Напрежението в здравеопазването расте. Ситуацията рефлектира върху работата на медицинските специалисти и се отразява негативно на качеството на оказваната медицинска помощ. Това е записано в декларацията на Националното сдружение на частните болници, което разкритикува решението на премиера Бойко Борисов да отпусне допълнителни 50 млн. лева за заплати на професионалистите по здравни грижи, информира Puls.bg.
“Съществуващите днес диспропорции в заплащането на труда на лекарите и медицинските специалисти, което в много случаи може да се определи и като мизерно, не може де се преодолее с подобни еднократни действия. То е следствие от продължилото твърде дълго отсъствие на смислени реформи в системата на здравеопазването”, се отбелязва в позицията. на НСЧБ. От там изтъкват още:
“Ние се включихме активно и с големи надежди в инициираните дискусии за изграждане на нов модел на здравно осигуряване, който да осигури достатъчно средства за функционирането му и правилното им разпределяне, да постави пациента в центъра на системата, да премахне всякакви монополи и осигури условия за стимулиране на честната конкуренция. Това, според нас е и единствено верният път и за постигането на достойно и справедливо заплащане на медицинските специалисти според труда и квалификацията им, а не според това в какъв вид лечебно заведение работят и кой е собственикът.”

ПАЦИЕНТИ НЕ ПРИЕМАТ ПРОМЕНИТЕ В НАРЕДБАТА ЗА ТЕЛК
Национално представителните организации на хората с увреждания отхвърлиха предложените от Министерство на здравеопазването промени в наредбата за медицинската експертиза, информира Puls.bg като се позовава на БНТ. Новината идва веднага след Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, в което вчера участваха министрите на здравеопазването и социалната политика.
“19 на сто от хората с увреждания, които от август до декември миналата година са се преосвидетелствали от ТЕЛК, са получили по нисък процент на увреждане”, обяви омбудсманът Мая Манолова. По БНР тя съобщи, че е внесла своето становище, което според нея ще бъде в полза на над 8-те хиляди ощетени. По сега действащите правила при определянето на процентът увреждане с най-голяма тежест е водещото заболяване, а съпътстващите се вземат предвид, ако поне две от заболяванията носят 50%.
Малко по-късно стана ясно, че всички хора, които са получили по-нисък процент на увреждане от ТЕЛК след август 2018 г., ще могат отново да преминат през комисиите, но след като се промени приложението с видовете заболявания и процентите към тях. За част от болестите ще се дават по високи проценти, обясни председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев.

ВЪВ ВАРНА СЪБРАХА 22 ТОНА КАПАЧКИ, ЗА ДА ПОДПОМОГНАТ ЗАКУПУВАНЕТО НА МЕДИЦИНСКА АПАРАТУРА ЗА ОТДЕЛЕНИЯ ПО НЕОНАТОЛОГИЯ
Само за ден близо 15 000 души са предали над 1 милион пластмасови капачки, равняващи се на 22 тона, във Варна, съобщиха организаторите от Варненското сдружение “Аз вярвам и помагам”, информира Zdrave.net.
Капачките ще бъдат предадени за рециклиране, а със събраните средства ще се закупи и дари медицинска апаратура в най-големите и изключително значими отделения в Североизточна България по неонатология в АГ болница “Проф. Д-р Димитър Стаматов – Варна” и отделението по детска хирургия в Окръжна болница “Св. Анна – Варна”.
Пластмасови капачки бяха предадени от десетки общини като Разград, Попово, Търговище, Две могили, Исперих, Каварна, Бяла, Белослав, Дългопол, Ветрино, Провадия и много други. Благотворителната кампанията продължава.

УРОЛОЗИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ДЕСЕТИЯ СИМПОЗИУМ ПО ЕНДОУРОЛОГИЯ И МИНИМАЛНО ИНВАЗИВНА ХИРУРГИЯ
Специалисти от целия свят участваха в Юбилейния Десети симпозиум “Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”, организиран от Военномедицинска академия, Катедрата по урология и нефрология на ВМА и Българско дружество по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, с подкрепата на Секцията по уролитиаза на Европейската асоциация по урология, Международния алианс по уролитиаза, South-Eastern European Group for Urolithiasis Research. Форумът събра едни от най-изявените специалисти в областта на урологията от България, Китай, Германия, Великобритания, Испания, Италия, Австрия, Гърция, Турция, Северна Македония, Сърбия, информира Redmedia.bg.
Богатата двудневна научна програма включваше “State-of-the-art”лекции и дебати от водещи международни експерти, “Live surgery” сесии от операционната на ВМА с демонстрация в реално време на съвременни минимално-инвазивни ендоурологични операции и “Hands-on-training” сесии за усъвършенстване на хирургичните умения и запознаване с възможностите на съвременните ендоскопи, енергийни източници и консумативи. За поредна година бе осигурена възможност за директен достъп в реално време до конферентната зала и до операционната през интернет сайта на симпозиума. По този начин информацията бе достъпна, за тези които имат интерес към тематиката, но не са имали възможност да се регистрират за участие. Регистрираните стотици посещения по време на симпозиума говорят за интерес не само от България, но и от чужбина.

ПРОВЕДЕ СЕ ОСМА МЕЖДУНАРОДНА РАБОТНА СРЕЩА, ПОСВЕТЕНА НА АВТОИМУНИТЕТА
Най-актуалната информация в областта на съвременната имунология беше представена по време на Осмата международна работна среща: “Автоимунитет 2019: Добрите и лошине новини”. Форумът се проведе в Плевен от 10 до 12 април т. г., информира Агенция “Фокус”. Организатори на събитието бяха Центърът по репродуктивно здраве, Медицински университет – Плевен, МЦ “Клиничен институт по репродуктивна медицина”, Медицински университет – София, Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” и Българската асоциация по клинична имунология. В срещата участие взеха имунолози, ревматолози и ендокринолози от цялата страна, както и специалисти от Израел и Норвегия.
Автоимунитетът засяга между 5% и 8% от хората и води до трайни хронични увреждания на човешкото здраве. на форуми бяха представени изследвания за влиянието на окобната среда върху човешкото здраве; опасностите от прекомерно излагане на слънце при хора с някои болести; новости в теропията на
автоимунните заболявания; храни и напитки, които стимулират автоимунния процес (сол, консерванти), както и храни и напитки с предпазващо и облекчаващо симптомите действие (куркума, кафе, люти чушки, “средиземноморска диета”). Интересни презентации в областта на имунодиагностиката, стволовите клетки и хранителния интолеранс направиха лекари от УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.

Според изследване на Националния статистически институт: ЯДЕМ ПО-МАЛКО ХЛЯБ И ПЛОДОВЕ, НО ПОВЕЧЕ МЕСО И ЗЕЛЕНЧУЦИ
През последните десет години българските семейства купуват по-малко хляб, тестени изделия и плодове, за сметка на това се увеличава консумацията на месо, мляко, зеленчуци и безалкохолни напитки. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за доходите и разходите на домакинствата в периода 2009 – 2018 г., информира Clinica.bg.
През 2018 г. потреблението на хляб и тестени изделия е намаляло с 1.8 кг, а на плодове – с 1.2 килограма. Увеличава се консумацията на зеленчуци – с 2.7 кг, на кисело мляко – с 1.7 кг, на месо – с 1.5 кг и на безалкохолни напитки – с 1.2 литра. На годишна база се увеличава потреблението средно на човек от домакинство на алкохолни напитки (от 28.9 на 31.0 л) и на цигари (от 656 на 674 броя).
През 2018 г. покупателната способност на домакинствата се увеличава спрямо 2017 г. за почти всички основни хранителни продукти с изключение на белия хляб, краставиците, пиперките, ябълките, гроздето, маслото. Най-много е нараснала покупателната способност при картофите, ориза, зрелия фасул, прясното мляко, свинското и птичето месо, захарта.