НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.01.2019)

Директорът на “Пирогов” проф. д-р Асен Балтов: В МОМЕНТА НАЙ-ГОЛЯМАТА ТРУДНОСТ, КОЯТО СРЕЩАМЕ, Е НЕДОСТИГЪТ НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
„Най-голямата трудност, която срещаме в момента е липсата на медицински сестри. Ние правим всичко, да привлечем и за задържим нови медицински сестри, но истината е, че те не са достатъчно за България“, изтъкна в предаване на БНТ изпълнителният директор на УМБАЛСМ “Пирогов” проф. д-р Асен Балтов. Той уточни, че в момента болницата има около 20 млн. лв. дългове, а тези които са в просрочие са около 11 млн. лв. От думите му стана ясно, че през посредните 2 години са погасени около 4,5 млн. лв. дългове. Това е станало възможно благодарение на предприетата реформа в болницата и окрупняването на много от нейните структури. “Същевременно се преразпредели кой за какво отговаря в Спешното отделение. Направихме перфектна организация с регистратура и не може да мине през болницата пациент, без да бъде регистриран“, уточни той.
В тежест на болницата са неосигурените пациенти, които продължават да търсят медицинска помощ. През 2018 г. те са били със 17% повече в сравнение с 2017 г. 12 200 неосигурени пациенти са преминали през болничните кабинети през миналата година, 360 от тях на останали за лечение. Общият брой на преминалите през кабинетите пациенти през 2018 г. е бил 260 000, от които 48 000 са останали за лечение в болницата.

СПИНАЛНАТА МУСКУЛНА АТРОФИЯ ВЕЧЕ Е В СПИСЪКА НА РЕДКИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Спиналната мускулна атрофия вече е в списъка на редките заболявания. Това стана факт със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 10 януари 2019 г. Министерството е изпратило писмо до Националната здравноосигурителна каса да реимбурсира лечението на заболяването. За да стане това факт, предстои медикаментът Nusinersen да премине през оценка на здравните технологии и да бъде включен в Позитивния лекарствен списък, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Министър Ананиев запозна днес родители на деца със спинална мускулна атрофия с последните действия, които министерството е предприело по отношение лечението на това заболяване. В момента водещи български лекари са на обучение в Испания как да провеждат лечението на СМА с Nusinersen. Очакванията са до края на месец февруари и в България да стане възможно практическото прилагане на лекарствения продукт.

ОЩЕ ТРИ БОЛЕСТИ ПОДЛЕЖАТ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЪОБЩАВАНЕ В РАМКИТЕ НА ЕС
В списъка на заразните болести, които подлежат на задължително съобщаване в рамките на Европейския съюз (ЕС), вече фигурират няколко нови заболявания. Това са болестите Денга, Лаймска невроборелиоза, болест, предизвикана от вируса на Зика и болест, предизвикана от вируса на Чикунгуня. Промяната бе извършена в Наредбата за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести, и с обнародването си в „Държавен вестник“ вече е факт, информира Zdrave.net.
Ревизирани бяха дефинициите на няколко други заразни болести и здравни проблеми като антимикробната резистентност към антимикробни агенти и вътреболничните инфекции. Списъкът на болестите и списъкът с дефинициите на случаи са съгласувани с номенклатурата на Световната здравна организация съгласно Международната статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето, десета ревизия (МКБ-10).
Допълнително в списъка на заразните болести е включен остър вирусен хепатит тип Е, който към момента не е препоръчан от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията за задължително съобщаване. „Поради нарастващия брой автохтонни случаи на територията на Европа в повече от 20 държави-членки на ЕС острият хепатит Е е включен в националните системи за надзор. Включването му в Наредбата ще допринесе за подобряване на надзора на заболяването на национално ниво и допълване на базите данни за вирусните хепатити в страната, ЕС и СЗО”, посочиха от МЗ в мотивите си.

СБАЛОЗ ИСКА УВУЛИЧЕНИЕ НА ФИНАНСИРАНЕТО ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ОНКОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
За увеличение на финансирането по профилактичните програми за рак на гърдата, рак на шийката на матката и рак на простата към Столична община настоява директорът на СБАЛОЗ-София д-р Борислав Димитров, информира Zdrave.net.
„Разходът за преминал болен е нараснал с 94% от 2013 г. Не са се променили обаче цените за клиничните пътеки, нито за делегирани дейности. НЗОК лимитира дейности, легла и пациенти в рамките на един ден, а същевременно от нас се изисква да плащаме допълнително за апаратура и системи според изискванията от НРД. Предстои да дадем допълнително сериозни средства за закупуване на четци на двойните баркодове на лекарствата, които влизат в сила от 9 февруари според Директивата за верификация на лекарствата“, изтъкна д-р Димитров. Той уточни, че болницата е основната в София, която изписва обезболяващи за онкоболни, а от тази година от тях се изисква да изписват и обезболяващи терапии за деца, което също е допълнителен разход за лечебното заведение. „Въпреки че сме подписали Колективния трудов договор, за нас в момента е невъзможно да го изпълним“, каза още д-р Димитров.
Председателят на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към СОС д-р Веселин Милев заяви, че с ресорния зам.-кмет Дончо Барбалов ще разгледат искането.

Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев: БРЕКЗИТ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ИЗЧЕЗВАНЕТО НА МНОГО ЛЕКАРСТВА НА ПАЗАРА
След излизането на Великобритания от Европейския съюз цените на лекарствата най-вероятно ще се увеличат, но не това е най-големият проблем. По-сериозният проблем е свързан с единната европейска регулация по регистрация на лекарствата. Това заяви пред БНР председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев, информира Zdrave.net.
„Част от лекарствата ще изчезнат, защото британските фирми ще трябва извънредно да регистрират своите лекарствени продукти за територията на Европейския съюз наново“, обясни той и посочи, че тази процедура отнема доста време и пари и може да доведе до пълен отказ за регистрация на европейския лекарствен пазар.

БЛИЗО 50% НАД БЮДЖЕТА СИ ИЗПРАТИ НЗОК ПРЕЗ 2018 Г. ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОНКОБОЛНИ
47,5% повече от средствата, заложени в бюджета на Националната здравоосигурителна каса за медикаменти за лечение на онкоболни, е изплатил фондът на лечебните заведения за 2018 г. Това сочи справката на НЗОК за изминалата година, информира Zdrave.net.
Общата сума, платена за тази група лекарства през 2018 г., възлиза на 415 713 262 лв. В същото време заложените в перото средства бяха 282 млн. лв.
Само през декември фондът е платил на лечебните заведения над 73 млн. лв. за медикаменти за лечение на болни от рак. В тази сума обаче влизат разходите на болниците за последните два месеца на годината – ноември и декември. Още от януари 2018 г. разходите на Касата за лекарства за онкоболни надхвърляха средномесечния разход, заложен в перото. Това продължи през всички месеци на годината, а средствата ежемесечно бяха средно с около 10 млн. лв. над заложените.

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА АСОЦИАЦИЯ ЗА ГРЪДНА ХИРУРГИЯ И БЕЛОДРОБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ С МИНИСТЪР АНАНИЕВ
Световноизвестният австрийски лекар проф. Валтер Клепетко ще пристигне у нас, за да обсъди с министър Кирил Ананиев въпроса с белодробните трансплантации. Срещата ще се състои на 25 януари 2019 г., съобщи за Clinica.bg специалистът.
Проф. Клепетко е президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробна трансплантация и шеф на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена. Той е поканен за откриването на изложбата за донорството, която ще се проведе в Народното събрание на 23 януари. Успоредно с това професорът ще използва случая, за да обсъди положението с белодробните трансплантации у нас и осъществяването им в Австрия.
Именно прекъснатият договор на България с болницата във Виена и проблемите с членството ни в Евротрансплант изостриха напрежението в обществото по темата с трансплантациите и пациенти излезнаха на протести. Причината е, че поради липса на споразумение страната ни няма къде да изпраща български пациенти.
Екипът на МЗ прави усилия да изчисти пречките. Водят се преговори както с Евротрансплант, така и с клиниката във Виена и трансплантационния център в гр. Хановер, Германия.

ГРИПЪТ УДРЯ БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ
МБАЛ “Д-р Братан Шукеров” АД – Смолян е пълна с пациенти с тежки пневмонии в следствие на грипа. Това съобщи за БНР д-р Емилия Апостолова, зам.-директор на лечебното заведение. В региона е обявена предепидемична обстановка.
Отделението по интезивно лечение и анестезия е препълнено с пациенти, които са направили усложения от грипа. Вирусът поразава много сериозно белите дробове, разказва д-р Емилия Апостолова.
В момента в реанимацията са приети девет пациенти, осем от тях са на изкуствено дишане. Много тежко болни има и във вътрешно отделение – сектор пулмология. В момента там се лекуват около 30 пациенти. Прави се всичко възможно да се ограничи заразата.