НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.12.2018)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ СУБСИДИРА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ПРИ НАЗНАЧАВАНЕ НА СПЕЦИАЛИЗАНТИ С ДЕФИЦИТНИ СПЕЦИАЛНОСТИ
„Към настоящия момент се отчита, че държавата в лицето на Министерството на здравеопазването не разполага с ефективен механизъм за въздействие в случаите, когато се установи недостиг на специалисти. В тази връзка една от основните промени, които обсъждаме е засилване ролята на министерството и създаване на възможност за ефективно подпомагане на процеса на специализация по специалности и региони, в които се установява недостиг.“ Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на вчерашния блиц-контрол в парламентарната комисия в отговор на въпроса на д-р Нигяр Джафер как ще бъде променена наредбата за специализациите, така че да няма дефицит на специалисти, информира Zdrave.net.
.„Предвижда се МЗ да субсидира лечебните заведения за местата, финансирани от държавата, като по този начин държавната политика по осигуряване на необходимите специалисти ще се провежда с финансиране от държавния бюджет и няма да бъде за сметка на лечебните заведения“, обясни министър Ананиев.
Той заяви, че се обсъждат възможности за подобряване на условията и засилване на интереса към придобиване на специалност „Обща медицина“. Към момента специализантите по „Обща медицина“ не получавали доходи по време на обучението си за разлика от специализантите по останалите клинични специалности.
„Предвидени са промени за постигане на по-голяма стабилност и предвидимост в трудовите правоотношения на специализантите, придобили друга специалност, назначени в база за обучение или заемащи академична длъжност във висше учебно заведение, чрез отпадане на изискването тези специализанти да променят безсрочния си трудов на срочен договор на длъжност за специализанти“, обясни министър Ананиев.
Друга предвидена промяна била заемането на длъжностите за специализанти да се извършва след конкурс по реда на Кодекса на труда. Наредбата ще бъде публикувана за обществено обсъждане през януари 2019 г.

ТРАНСПЛАНТАЦИИ НА БЪБРЕК И ЧЕРЕН ДРОБ ИЗВЪРШИХА ЕКИПИ НА УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА” И ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ
По повод възникнала донорска ситуация, на 14 декември 2018 г. сутринта екипи от УМБАЛ „Александровска“ и ВМА бяха транспортирани със самолет C-27J „Spartan“ на ВВС до УМБАЛ „Света Марина“ – Варна за органна експлантация на 54-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт след хеморагичен инсулт, информира Zdrave.net.
Трансплантация на черен дроб извършиха специалисти във Военномедицинска академия. “Реципиентът е 31-годишен мъж и е в добро състояние”, обясни проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.
В Университетска болница „Александровска“ извършиха бъбречна трансплантация на 54-годишен мъж от Пазарджик, който е на хемодиализно лечение от една година. Другият бъбрек не е трансплантиран поради установена стеноза на бъбречната артерия.
Медицинските екипи на двете болници изказаха своите съболезнования на близките на починалата жена и адмирираха тяхното хуманно решение да дарят органите й за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

ОБЩИНАТА В ПОМОРИЕ СТАРТИРА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА РЕАНИМАЦИОННА МАСА ЗА НОВОРОДЕНИ
Метални сърца високи 160 см сърца ще бъдат монтирани в централната част на Поморие и в кварталите. Целта се да се съберат повече пластмасови капачки с помощта на гражданите. Благотворителната инициатива “Сърцето на Поморие” е на Община Поморие, която си е поставила за цел да закупи реанимационна маса за новородени за АГ отделението в МБАЛ – Поморие. Към инициативата на кмета Иван Алексиев са се присъединили и кметовете на Ахелой и Каблешково.