НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.11.2018)

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ЩЕ ПРЕДСТАВИ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ДЪРЖАВНА ДЕТСКА БОЛНИЦА ДО КОЛЕДА
Представители на Инициативния комитет за изграждане на Национална детска болница „Детски здравен парк“ са се срещнали с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, информира Zdrave.net. „Целта на срещата беше да представим искането си за спешно решаване на проблема с разпокъсаните педиатрични отделения и да чуем позицията на министерството относно възможностите за преструктуриране на държавната собственост в областта на Педиатричната болнична помощ чрез изграждане на единна структура“, обясни представителят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева.
По време на срещата здравният министър е изразил съгласие, че сега съществуващата структура е крайно неефективна както от медицинска, така и от икономическа гледна точка. Той е потвърдил, че като принципал на съответните болници Министерството на здравеопазването има възможност да вземе решение за преструктуриране.
„Министър Ананиев е напълно убеден, че изграждането на високотехнологична Университетска многопрофилна педиатрична болница не търпи отлагане, и подготвя варианти за неговото решение. Личната му амбиция е да бъде готов с конкретните предложения към министерски съвет преди Коледа“, посочи Георгиева. Тя уточни, че бъдещата детска болница ще бъде 100% държавна, тъй като държавата е единствен осигурител на всички деца.

В 20 ОБЛАСТИ НА БЪЛГАРИЯ НЯМА НИТО ЕДИН ДЕТСКИ ЕДНОКРИНОЛОГ
Общият брой на детските ендокринолози у нас е едва 25. Това сочи справка на Zdrave.net в националния регистър на лекарите, направена във връзка със Световния ден за борба с диабета 14 ноември. От всички 28 области в страната на практика детски ендокринолози има едва в осем. Очаквано най-много са тези специалисти в столицата, където нуждаещите се деца могат да избират между 11 детски ендокринолози. София е следвана от област Варна, където има петима детски ендокринолози. Бургаска област разполага с трима такива специалисти, а Пловдивска област може да се похвали само с двама детски ендокринолози. Четири области пък разполагат с по един детски ендокринолог. Това са Габрово, Добрич, Стара Загора и Хасково. В нито една друга област в страната няма детски ендокринолог.

ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ ОРГАНИЗИРАХА РЕДИЦА ИНИЦИАТИВИ С ПРИЗИВ КЪМ ВСЕКИ АКТИВЕН ПУШАЧ “СПРИ СЕГА ЗА ПО-ДОБРО ЗДРАВЕ УТРЕ”
Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Националното сдружение на общините на Република България и Общинските съвети по наркотични вещества отбелязаха Международния ден без тютюнопушене – 15 ноември 2018 г., с редица прояви в страната срещу тютюневата зависимост и за мотивация на активните пушачи за отказване от нея, съобщиха от здравното министерство.
Мотото, под което мина тазгодишната кампания е „Спри сега за по-добро здраве утре”.Основната цел на кампанията бе насочена към активните пушачи, които да бъдат мотивирани да преустановят употребата на тютюневи изделия.
По данни на изготвения от Европейската комисия “Здравен профил на България” – 2017 г. разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в Европейския съюз и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. Не по-малко от 28% от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35%) мъже, пушат ежедневно. Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21 %, след Хърватия), а при 15-годишните момичета 30% са редовни пушачи, което е най-високото равнище в ЕС. Съгласно оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система на дадена държава за последствията за здравето от употребата на тютюневи изделия съставлява между 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен продукт в различните страни. Изчислено е, че в Европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно.

СДРУЖЕНИЯ ПРЕДЛАГАТ ЗАБРАНА НА ЕЛЕКТРОННИТЕ ЦИГАРИ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА НА ЗАКРИТО
Да се забрани употребата на електронни цигари на обществени места на закрито предлагат от сдруженията „България без дим“ и “Коалиция за живот без тютюнев дим”. За целта е необходимо да се промени Законът за здравето, информира БНР.
38% от българите пушат, 41% никога не са пушили, а 21% са бившите пушачи, сочат резултатите от национално представително изследване на “Екзакта Рисърч груп”.
Според д-р Гергана Гешанова е нужно в Закона за здравето да се забрани употребата на електронни цигари на обществени места на закрито. Тя изтъкна, че би трябвало да се даде право на инспекторите, които проверяват дали в заведенията се пуши, да изискват документ за самоличност. “Сега на този етап даже да Ви видят, че пушите, те нямат право да Ви поискат личната карта и да Ви съставят акт”, обясни специалистката.
57% от пушачите не са съгласни децата да виждат реклама на тютюневи изделия по рафтовете в магазините. Същият процент от хората са за пълна забрана за излагане на тютюневи изделия по магазините, сочи още изследването.

НОВ МЕТОД ЗА ДИАГНОСТИКА НА РАКА НА ГЪРДАТА ПРИЛАГАТ ВЪВ ВАРНА
Нов метод за диагностика на рака на гърдата прилагат във Варна. Той е безболезнен, безвреден и позволява многократни скринингови прегледи, които са препоръчителни при жени с генетична обремененост или провеждат лечение с хормонални препарати Това обясни д-р Галинка Павлова, управител на ДКЦ 5 “Св. Екатерина”, информира Clinica.bg.
Изследването е изключително точно и бързо, поставя се в основава на контактна термография с течни кристали. Най-ранният сигнал за заболяването е повишената температура на кожата, която следи новият апарат за диагностика, обясни д-р Павлова. За няколко минути се генерират 45 термографски образа, които се изпращат за анализ от изкуствен интелект в база данни на сървър в Полша и пациентката получава резултата си. Предимството на изследването е възможността да се откриват злокачествени образувания на млечната жлеза в най-ранен стадий на развитие, с размер от едва 3 мм, които остават невидими за ултразвука.

ЗДРАВНАТА КАСА Е ПЛАТИЛА ЗА 6019 СЪРДЕЧНИ ОПЕРАЦИИ ПРЕЗ 2017 Г.
6019 са сърдечните операции в България през 2017 г, които е финансирала Националната здравноосигурителна каса, информира Clinica.bg. Хирургичните интервенции са осъществени в 10 болници. Разположението им в страната обаче е крайно неравномерно – шест от клиниките по кардиохирургия се намират в София, останалите 4 са в Пловдив, Плевен, Варна и Бургас. Единствената болница за детски кардиохирургични операции – Националната кардиологична болница, сйща е в столицата, информира здравният сайт.
Освен географските диспропорции, големи са и различията при броя на пациентите, които минават през клиниките, показват данните в „Индекс на болниците”. Основният поток от пациентите се лекува в три болници – „Св. Екатерина”, „Аджъбадем Токуда” в София и „Св. Георги” в Пловдив. В първата се извършват над 1300 операции годишно, във втората малко над хиляда, а в третата над 700. Или общо лекарите в тях правят 3000 от всички интервенции.
В останалите 7 болници се извършват 2000 операции. Броят на интервенциите обаче е пряко свързан с качеството на тази дейност. Според медицинския стандарт за кардиохирургия, който предстои да бъде приет отново от Министерство на здравеопазването, в едно отделение трябва да се извършват минимум 250 интервенции на година, за да има медицинският екип право да извършва сърдечни операции.
Друга особеност, която показват цифрите е, че в някои от болниците се правят малко на брой операции по по-евтините клинични пътеки, а по-голям брой – по по-скъпите, изтъкват от Clinica.bg.

ПЕВЦИ И ТАНЦЬОРИ АКЦЕНТИРАХА ВЪРХУ ПРЕВЕНЦИЯТА НА МЪЖКОТО ЗДРАВЕ НА МЕТРОСТАНЦИЯ “СЕРДИКА” – 2
Флашмоб в подкрепа на пациенти с рак на простатата се проведе на метростанция „Сердика“ – 2 в София, информира Zdrave.net. Събитието е част от инициативите за Световния месец за превенция на мъжкото здраве. Целта на кампанията „Подкрепи любимия мъж“ е да повиши информираността на обществото относно рака на простатата.
Във флашмоба се включиха певицата Мариана Попова, актьорът Веселин Плачков и танцьорите от Dance Academy. Популярната изпълнителка изпя хитовата песен “It’s raining men” и призова жените да подкрепят мъжете до себе си в грижата за тяхното здраве. Актьорът Веселин Плачков, който за втора поредна година участва в кампанията за превенция на рака на простатата, апелира мъжете да ходят поне веднъж годишно на профилактични прегледи. „Любовта и здравето изискват грижи. Ако обичате любимия човек до себе си и искате да остареете заедно, е важно не само да се грижите за любовта, но и за здравето“, заяви той пред присъстващите в метрото.
Д-р Светлана Ганчева от Клиниката по медицинска онкология към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център изнесе актуални данни за онкологичното заболяване, което е второто по честота при мъжете.„Над 1,5 млн. мъже в света са с диагноза рак на простатата. Всяка година заболяването e сред основните причинители на смърт при мъжете. В България през 2015 г. са диагностицирани 2545 нови случая“, изтъкна специалистката.