НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.10.2018)

БРОЯТ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ У НАС ПРОДЪЛЖАВА ДА НАМЯЛЯВА
Намаляването на броя медицински сестри у нас е трайна тенденция и ако в момента работата на лечебните заведения е затруднена заради недостига им, то скоро на места тя ще стане невъзможна, информира Zdrave.net.
Общият брой медицински сестри в страната е 30 955 и той е почти равен на този на броя лекари. Това сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи за 2017 г. Предвид факта, че немалка част от тях са в пенсионна и предпенсионна възраст, както и това, че много от младите заминават за чужбина, с голяма доза сигурност можем да прогнозираме, че тази година ситуацията вече се е влошила.
И ако разликата с броя им през 2016 г. не е много голяма (30 976), то сравнението с 2010 г. например показва, че от тогава, когато броят им е бил 31 786, те са намалели с близо 1000. Връщането в далечната 1980 г. пък сочи, че тогава броят им е бил 45 449.
Подобна е ситуацията и при акушерките, които също намаляват трайно през годините и през 2017 г. са 3207. През 2016 г. пък броят им е бил 3254.
Съвсем закономерно намалява и броят на фелдшерите, които пък продължават и до днес да са основният стълб на спешната помощ у нас. През 2017 г. броят им стига до 2186, докато само година по-рано те са 2255.
Според данните на НЦОЗА броят на лекарите се увеличава трайно. През 2017 г. общият брой на лекари у нас е бил 30 078, което с над 500 повече от 2016 г.
Броят на лекарите по дентална медицина пък от 1980 г. се е увеличил почти двойно.

Д-р Иван Маджаров: РЕФОРМАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ БЕЗ ДА СЕ РЕШИ КАДРОВАТА КРИЗА
Ръкодовствата на Български лекарски съюз и БСП се срещнаха по инициатива на левицата във връзка с предложенията ѝ касаещи сектор “Здравеопазване”, поместени в платформата на БСП „Визия за България“, информира Zdrave.net, позовавайки се на
съобщение на пресцентъра на БЛС.
От съсловната организация изразиха своето удовлетворение от факта, че проблемите в здравеопазването са централна тема на дискусии, което е първата крачка към градивни промени в сферата. Участието на съсловната организация като ключов компонент в здравните политики на държавата бе ясно очертано от представителите на БЛС и отбелязано като важен елемент при реализирането на бъдещи промени в здравния сектор.
„Здравната реформа е обект на надпартийна политика и решения, затова всички политически сили трябва да намерят консенсус относно бъдещите промени, които касаят сектора и цялото общество“, коментираха от БЛС.
Представителите на съсловната организация изразиха очакване, че всяка една промяна, която се предлага, ще бъде ясно обмислена и анализирана, за да може да бъде очертана ползата за обществото, медиците и пациентите.
„Нито една реформа не може да се случи без да се реши кадровата криза в системата – лекари и специалисти по здравни грижи“,  категоричен бе д-р Маджаров на брифинга след срещата.

БСП ВНЕСЕ В ПАРЛАМЕНТА ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗАРАДИ ПОЛИТИКАТА МУ ВСФЕРАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
БСП внесе в деловодството на 44-то Народното събрание третия вот на недоверие към правителството, който сега е заради политиката в сферата на здравеопазването, информира Zdrave.net.
„С този вот искаме оставката на правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти” заради това, че не иска и не може да се справи с катастрофалното състояние на здравеопазването. Най-логичният изход е неговата оставка“, каза председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя коментира още, че вместо да се заемат с истинските проблеми в здравеопазването и държавата да започне да плаща дължимите от нея здравни осигуровки, управляващите искат да натоварят работещите българи с допълнителна здравна застраховка от 12 лв. „Проведохме много срещи с браншови организации и за тях, както и за нас, това е абсолютно неприемливо“, изтъкна Нинова.
Според ГЕРБ и този вот на недоверие няма да успее. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отбеляза, че вотът всъщност е за намерения. „БСП ще внесат вот за бъдещи намерения. Все още предстоят обсъждания на всякакви нива за бъдещия здравноосигурителен модел. Това са процеси, които те искат да спрат“, допълни той

НЕМСКИ КЛИНИКИ НЯМА ДА ПРИЕМАТ БЪЛГАРИ, НУЖДАЕЩИ СЕ ОТ БЕЛОДРОБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
Българи, нуждаещи се от белодробна трансплантация, няма да бъдат приемани в немски клиники, защото сме само асоцииран, а не редовен член на организацията Евротрансплант. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации Михаил Христов:
“Имаме дефинитивен отказ. Отпреди два дни, в мейл, германските власти ни обясниха, че държавите, които са асоциирани членки към Евротрансплант – т.е., не са с правата на членките-учредителки, няма да бъдат трансплантирани, говоря само за белодробна трансплантация, в страните-членки”.
“Отказ имаме и за трансплантации в клиниката в Есен за белодробни трансплантации”, допълни още Христов преди отбелязване на Деня на донорството в болница “Света Екатерина”. На 22 октомври 2018 г. у нас ще пристигне турски трансплантационен екип, за да се  запознае с възможностите за извършване на белодробни трансплантации в Университетските болници “Света Екатерина” и болница “Лозенец”. Такава договорка има и с екип от Хановер, информира БНР.

УЧЕНИЦИ И ФУТБОЛНИ ФЕНОВЕ НА СРЕЩА ЗА ДОНОРСТВОТО
Ученици и футболни запалянковци се събраха в областната болница във Велико Търново на среща за донорството. Бившият вратар на ЦСКА Георги Велинов сподели своята история отпреди 11 години, когато му е трансплантиран черен дроб, информира БНР.
Българският закон за донорството не позволява приживе да се даде съгласие за даряване на органи, затова разговорът в семейството е особено важен, посочи д-р Сибила Маринова:
“Целта е не да убеждаваме хората да дават своето съгласие за доноствои, да вземат за себе си своето информирано решение.”
Футболните фенове могат да помагат в каузата за донорство, заявиха великотърновските привърженици: “Като се направят такива демонстративни мачове, на които да се поканят пациенти, които са имали трансплантация.”

СОФИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ “СВ. КЛ. ОХРИДСКИ” ОТКРИВА НОВ ЦЕНТЪР ЗА ИНОВАЦИИ
Биологическият факултет на СУ ще открие нов център за приложни изследвания и иновации. Основната цел на новото звено е подпомагане и развитие на научните изследвания и иновации в областта на био-, фарма- и медицинските технологии информира Clinica.bg.
В научно-приложната лаборатория в центъра студентите ще провеждат упражнения и ще слушат лекции в областта на биотехнологиите и микробиологията. Предвидено е и създаване на нови курсове, свързани с интердисциплинарните научни изследвания и иновациите.
Официалното откриване ще е на 17 октомври от 14 ч. в Биологическия факултет на Софийския университет. На същия ден ще отвори врати и Кариерен център към факултета. Той ще подпомогне професионалното ориентиране и реализацията на студентите биолози, биотехнолози и педагози, ще съдейства за повишаване на конкурентоспособността им чрез стажове и докторантско обучение.