НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.08.2019)

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ: ХОРАТА НЕ МОГАТ ДА РАЗБЕРАТ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СИНДИКАТ И СЪСЛОВНА ОРГАНИЗАЦИЯ
През Zdrave.net председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева изтъкна, че с омбудсмана Мая Манолова са обсъдили днес основните принципи на сега съществуващия закон за съсловните организации, както и основните желания на протестиращите медици.
„Обяснихме ѝ начинът на работа на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.
Самият проект на закона не сме го видели още, тъй като не ни го предоставиха“, каза Василева.
Тъй като едно от главните искания на протестиращите е разделяне на БАПЗГ на отделни организации по професии, Милка Василева уточни: „Протестиращите колеги искат отделни организации на сестри, на фелдшери, на акушерки, на рехабилитатори, рентгенови лаборанти, медицински лаборанти. Вие знаете нашето становище. Така създадения модел на една единна организация на професионалистите по здравни грижи според нас е най-доброто нещо, създадено в здравеопазването, защото държавата ни е делегирала определени права и ние всичко това го правим. Основно това е продължаващото обучение, което е изключително важно за поддържане на професионална квалификация и осигуряване на качествени здравни грижи. Иначе това не може да се гарантира“.
„Хората не могат да разберат разликата между синдикат и съсловна организация. Ние не договаряме заплати, за съжаление. Това е основният проблем, но освен да натискаме синдикатите да си свършат работата, нищо друго не можем да направим“, допълни още председателят на БАПЗГ.
Милка Василева припомни, че през 2018 г., след големия протест на 12-ти май, са били договорени по-добри условия в колективния трудов договор. „Основната заплата беше вдигната от 700 на 900 лв. От това, че повечето професионалисти по здравни грижи не виждат тази сума, отразена във фиша им заплата, идва разочарованието и недоволството. Миналата година на 12-ти май на протеста ние казахме, че психологическата бариера, за да има сестри, акушерки, фелдшери в системата, е стартова заплата, която е равна на три минимални за страната. Колегите, които протестират, намалиха исканата сума на две минимални заплати, защото три минимални е абсолютно непостижимо в момента“, подчерта председателят на БАПЗГ.
Василева заяви, че от БАПЗГ настояват за стратегия по отношение на професионалистите по здравни грижи. „Тази стратегия трябва да показва следващата година какво ще се направи за подобряване на професионалната и социална реализация на съсловието, какво ще се случи след пет години и какво след 10. И всъщност е необходима политическа воля за това“, подчерта Милка Василева.

ОТБЕЛЯЗАХМЕ ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО
С минута мълчание, сирени и поднасяне на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове Военномедицинска академия бе отбелязан Деня на спасението, съобщиха от пресцентъра на ВМА. Венци бяха поднесени от различни институции и организации, сред които и БАПЗГ.
Началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски припомни, че са известни имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, които са загинали, докато спасяват други хора. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.
“За нас това е една много светла дата, на която ние отчитаме и храбростта на нашите колеги, които непрекъснато рискуват живота си. В момента имаме над 10 медици, които се намират на задранични мисии с реална заплаха за техния живот”, изтъкна генерал-майор Мутафчийски.
Денят на спасението се отбелязва от 15-ти август 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”. Дата не е избрана случайно. На 15 август 1963 г. д-р Стефан Черкезов, тогава 26-годишен, спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. От 20 декември 2012 г. честването на 15-ти август като Денят на спасението бе официализирано с решение на Министерски съвет.

СТАРТИРА НАЦИОНАЛНАТА АНТИСПИН КАМПАНИЯ
На 15 август 2019 г. стартира националната лятна АНТИСПИН кампания, която ще продължи до 15 септември 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Кампанията се провежда във връзка с изпълнението на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции 2017-2020 г.“ и ще обхване цялата страна.
От януари до края на месец юни тази година 177 560 лица са се изследвали за ХИВ в България.
В страната функционират 13 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации и изследвания от подготвени медицински специалисти за повишаване на информираността по проблемите на ХИВ/СПИН. Продължава дейността и на 17 мобилни медицински кабинета, 15 от които са предоставени на РЗИ и 2 – на неправителствени организации.
През периода 1986–09.08.2019 г. в България са регистрирани общо 3 173 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 147 ХИВ-серопозитивни, от които 93% са български граждани и 7% чужденци. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението е 5:1 (123 мъже и 24 жени).
Пътят на предаване на инфекцията също не е променен. И тази година 86% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция са се инфектирали по сексуален път (от тях 42% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт и 44% – при хетеросексуален контакт). Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 13%. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 40%, следвана от групата на 40-49-годишните – 23%.
Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София – 64 лица, в област Пловдив – 15 лица, Варна и Пазарджик по 9 лица, Монтана и Русе по 6 лица, Велико Търново – 5 лица, Кюстендил – 4 лица, по 3 лица в областите: Бургас, Разград, Сливен, Смолян и Хасково, по 2 лица в Софийска област, Враца и Ямбол, и единични случаи в останалите области.
Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус. Лечението на пациенти с ХИВ/СПИН се извършва в специализирани звена към инфекциозните болници/клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.
Предаването на ХИВ е основен проблем за общественото здраве и засяга повече от 2 милиона души в Европейския регион на СЗО, особено в страните от Източна Европа и Централна Азия. През 2017 г. близо 160 000 души са новодиагностицирани с ХИВ в Европейския регион.

ДВА НОВИ СЛУЧАЯ НА ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА У НАС
Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести e потвърдила лабораторно два нови случая на западнонилска треска, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В единия случай се касае за внос на инфекцията от Кипър. Заболелият е български гражданин на 48 г. от област Пазарджик, строителен работник, пребивавал последните 2 месеца и развил клинични симптоми на заболяването в Кипър. При пристигането си обратно в България е с повишена температура, световъртеж и отпадналост и веднага е хоспитализиран в МБАЛ – Пазарджик.
Другият заболял е мъж на 41 г. от гр. София. Той е хоспитализиран с неврологична симптоматика в столично лечебно заведение за болнична помощ. Проведено е епидемиологично проучване на случаите и са изяснени механизмите и мястото на заразяване.
Западнонилската треска не се предава от човек на човек и болният не е опасен за живеещите с него лица. Основните мерки за превенция се състоят в намаляване риска от ухапване от комари, които са основните преносители на заразата.
Първият регистриран случай у нас със западнонилска треска бе при 60-годишна жена от гр. Монтана.

УСПЕШНИ ОПЕРАЦИИ НА ДВАМА ПАЦИЕНТИ С ГИГАНТСКИ АНЕВРИЗМИ
Успешно приключиха операциите на двамата пациенти с гигантски аневризми, приети в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Интервенциите бяха осъществени от германския топ неврорентгенолог проф. д-р Ханс Хенкес и доц. д-р Станимир Сираков. Към момента и двамата пациенти са будни и в добър тонус, съобщи Clinica.bg като се позова на информация от лечебното заведение.
Първият пациент е 54-годишен мъж, на който са били поставени 11 стента в центъра на аневризмата. По този начин е изграден напълно нов съд. Според медиците подобна интервенция е нещо, което рядко може да се наблюдава не само у нас, но и в световната практика. Вторият случай също е бил силно комплициран, макар и не толкова рисков. Пациентката, която е на 61-годишна възраст, вече веднъж е била третирана от екипа на доц. Сираков, тъй като аневризмата ѝ е била пред спукване.
„Тогава я третирахме в състояние на спешност с койлове, което реши проблема за момента, но не и за вбъдеще. Затова сега, заедно с проф. Хенкес, поставихме един стент, който ще покрие входа на аневризмата и ще я изолира. Тази операция също е много рискована, макар и не колкото първата, затова предпочетохме в този момент до нас да е проф. Хенкес”, обясни единственият сертифициран български неврорентгенолог – доц. Станимир Сираков.
Двамата пациенти са настанени в реанимацията на болницата, където ще бъдат под 24-часово наблюдение в следващите няколко дни.
Идването на проф. Ханкес в България спести на НЗОК над 300 000 лева, които иначе трябваше да бъдат дадени за лечението само на единия пациент в чужбина. Освен това съвместната интервенция беше ценен опит и за десетките специалисти от други болници, които проследиха на живо в Аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” какво правят двамата корифеи в областта на неврорентгенологията.
142 пациенти с аневризми са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” през миналата година. От началото на 2019 г. до сега случаите са над 150. Само 2 от тях са обаче са били оперирани. Останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.

СПАСИХА СЪРЦЕТО НА 100-ГОДИШЕН ПАЦИЕНТ
Спасиха пациент на сто години в УМБАЛ „Св. Екатерина”, като му поставиха пейсмейкър. Столетникът е бил с тромбози и с тежко ритъмно нарушение, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Пациентът е постъпил в Клиниката по съдова хирургия, където по спешност му е направена операция. Оказало се, че болният е с придружаващо ритъмно-проводно нарушение. Това наложило да бъде преведен в Клиниката по кардиология, където независимо от напредналата възраст и от високия риск за живота му, да бъде поставен временен електрокардиостимулатор, а впоследствие – постоянен еднокухинен пейсмейкър. От лечебното заведение съобщиха, че са предприети всички необходими мерки и съвсем скоро ще бъде изписан в добро общо cъстояние.