НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.08.2018)

ОБВЪРЗВАТ ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ С ЛИНИЯТА ЗА БЕДНОСТ ОТ НАЧАЛОТО НА 2019 г.

Новият вид финансова подкрепа за хората с увреждания ще е обвързана с линията на бедност и ще се отпуска първоначално на база на степента на увреждане. Тя ще влезе в сила от 1 януари 2019 г. Това стана ясно след продължилото 6 часа заседание на работната група в социалното министерство по изготвяне на проектозакона за хората с увреждания, съобщи БНР.

По време на срещата възникна спор по критериите за определяне на национална представителност на организациите на хората с увреждания. В заседанието участваха протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова.

За утре е насрочена поредна среща с майките в Министерския съвет.

 

БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРИ ОТКРИХА ЩАДЯЩ МЕТОД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА МЕЛАНОМ

В България е официализиран за първи път в света нов метод на лечение, който спестява една интервенция при пациенти с меланоми. Това не само намалява разходите на финансиращите институции, но и риска за пациентите, информира Clinica.bg.

Става въпрос за едностепната меланомна хирургия, въведена за първи път в света от екипа на проф. д-р Георги Чернев, началник на Клиниката по дерматология и венерология към Медицинския институт на МВР. Чрез него в 40 до 50% от случаите лекарите са успели да съкратят ненужната операция. Резултатите от новото лечение на 7 пациента пък са публикувани в международни научни медицински списания и намират широко одобрение.

ФОНДЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ЩЕ ПОДКРЕПИ ФИНАНСОВО 34 ДЕЦА

Общественият съвет към Център „Фонд за лечение на деца“ на редовно заседание на 15 август 2018 г. разгледа заявленията на 61 деца. От тях бяха одобрени документите на 34 деца, информира Zdrave.net.

9 малки пациенти са одобрени да заминат за лечение в чужбина. Одобрени са и документите на 25 деца, които ще се лекуват в България и ще получат скъпоструващи лекарства и медицински изделия. Сумата, гласувана за лечението в чужбина на деветте деца, е в размер на 337 450 евро в това число и с формуляр S2. За лечението на 25-те деца у нас пък е отпусната сумата от 230 964 лева.

Отложено е решението по заявленията на 3 деца, поради изчакване на оферти от чуждестранните лечебни заведения и представяне на допълнителна медицинска документация – от родителите или от външните консултанти.

 

КЛИНИЧНИТЕ ИЗПИТВАНИЯ У НАС НАМАЛЯВАТ

Броят на клиничните изпитвания в страната ни намалява и този факт е на път да се превърне в трайна тенденция. За втора поредна година заявленията за разрешаване на нови проучвания се понижава, показва цифрите в годишните доклади на Изпълнителната агенция по лекарствата, информира Clinica.bg.

Общо 212 са подадените заявления от фирмите през изминалата година или с 10 по-малко от предходната, сочи статистиката. Тенденцията за увеличаване на пазара на клинични изпитвания у нас се обърна през 2016 г., когато за първи път подадените заявления се оказаха по-малко в сравнение с предишната година. През 2016 г. компаниите бяха подали 222 заявления срещу 240 през 2015 г.

Основните причини за редуцирането на клиничните изпитвания според анализаторите са, както силната конкуренция между държавите и по-ниската себестойност на провеждането им в много от тях, така и на сложната съгласувателна процедура между страните в ЕС, а повечето от изпитванията са многоцентрови.

Продължава тенденцията за най-голям брой изпитвания в областите на онкологията, неврологията, хематологията и психиатрията.

 

МЕДИЦИ ОТ МБАЛ-ВРАЦА ПРОТЕСТИРАХА ЗАРАДИ ЗАКЪСНЕЛИ ЗАПЛАТИ

Медици от МБАЛ – Враца излезнаха вчера на спонтанен протест заради неизплатени заплати, съобщи Zdrave.net, позовавайки се на Dariknews.bg. Те заплашиха изпълнителния директор Евгени Любенов с колективна оставка заради липсата на яснота около изплащането на заплатите им.

„Два месеца живеем със 136 лв. аванс. Не сме си взели още заплатата за юни и ни лъжат вече трета седмица, че това ще стане в петък”, обясниха работещите в лечебното заведение.

Изпълнителният директор на болницата се срещна с протестиращите и за пореден път обеща изплащането на задълженията да стане този петък. По думите му се прави всичко възможно запорите, наложени от кредиторите, да се вдигат, за да може лечебното заведение да продължи да работи. Недоволните поискаха среща с ръководството на Министерството на здравеопазването.

 

ОТКРИХА УРАН И АЛФА АКТИВНОСТ ВЪВ ВОДАТА НА ХАРМАНЛИ

Три водоноски ще бъдат осигурени в Харманли, които ще снабдяват населението с чиста вода. Мярката се налага след като стана ясно, че уранът във водата в Харманли е над допустимото, информира Dariknews.bg.

Според РЗИ има завишение и на алфа активността. Кметът на града Мария Киркова каза, че днес вече е започнало снабдяването на социалните заведения с чиста питейна вода. Тя не знае колко ще струва на общината докато се излезе от кризата.