НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.08.2018)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ НАЦИОНАЛНАТА НАУЧНА ПРОГРАМА ЗА ЕЛЕКТРОННО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Национална научна програма „Електронно здравеопазване в България“ бе одобрена на днешното заседание на Министерски съвет. Тя е една от единайсетте национални научни програми за периода 2018-2022 г., приети от Кабинета днес, информира Zdrave.net.

Програмите имат за цел да създадат условия за търсене и намиране на решения на актуални и значими обществени предизвикателства, свързани с екологични, технологични, културно-исторически, етични, здравни, икономически и др. въпроси и проблеми, както и със стимулирането на младите учени в страната, информираха от правителствената пресслужба. Програмите са разработени съгласувано със секторните политики на редица министерства. Научните дейности са определени след постигнато съгласие между висшите училища и научните организации в България за съвместно изпълнение на заложените в програмите цели.

 

ДАВАТ ОЩЕ 1.5 МЛН. ЛЕВА ЗА СТИПЕНДИИ

Още 1.5 млн. лв. ще се отпуснат за стипендии на студентите, докторантите и специализантите от университетите за 2018 г., реши Правителството днес.

Стипендиите се предоставят на докторанти от България и ЕС, информира Clinica.bg. Целта е средствата да окажат положително въздействие за привличането и задържането на младите учени в страната, както и за реализацията на докторантите като качествени изследователи и преподаватели, обясниха от МС. Средствата ще се разпределят от ректорите на държавните висши училища. Те са за докторантите с положителни атестации и се изплащат еднократно въз основа на броя на месеците, за които са тези оценки.

 

МС ПРИЕ НОВИ МЕРКИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПРЕКИТЕ ПЛАЩАНИЯ ОТ ПАЦИЕНТИТЕ 

Нови мерки за ограничаване на преките плащания от страна на пациентите е приел Министерски съвет днес. Те са част от актуализацията на Националната програма за реформи за 2018 г., съобщи Clinica.bg.

Промените са в отговор на препоръките на Съвета на ЕС от тази година. В тях за пореден път към страната ни бяха отправени забележки за затруднения достъп до здравната система. Той е следствие от ниския дял на публичните разходи, високия брой неосигурени и огромния размер на кешовото доплащане за пациентите, смятат европейските експерти. В същото време отново според Съвета на Европа България продължава да е държавата в Общността с най-ниски доходи и най-висок риск на хората в нея от изпадане в бедност. Около една пета от българите са застрашени постоянно от тази опасност, а разликата в доходите им е осем пъти по-малка с двайсетте процента най-богатите ни сънародници, отчитат експертите.

Освен мерките в здравеопазването, актуализирани са и тези в надзор и законодателство в банковия и небанковия финансов сектор, пазара на труда, предучилищно и училищно образование, управление на държавните предприятия, реформа на несъстоятелността и повишаване качеството на професионалното обучение.

 

У НАС ИМА 321 ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ

Лечебните заведения за болнична помощ в България към 31 декември 2016 г. са 321. Това показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Броят на леглата в тях пък е 49 589, като осигуреността на населението е 73 на 10 000 души,  информира Zdrave.net.

Частни заведения за болнична помощ са 111, а броят на леглата в тях е 11 195.

112 са многопрофилните болници, а специализираните болници са 65.

В България има 10 специализирани болници за продължително лечение и рехабилитация. Специализираните болница за рехабилитация са 21, а психиатричните болници са 12.

У нас има още 7 комплексни онкологични центъра, 5 центъра за кожно-венерически заболявания, 12 центъра за психично здраве, 4 самостоятелни центъра за трансфузионна хематология. Центровете за спешна медицинска помощ са 27, домовете за медико-социални грижи за деца  – 17, хосписите – 45.

 

БОГДАН КИРИЛОВ ОГЛАВИ АГЕНЦИЯТА ПО ЛЕКАРСТВАТА

Проф. Асена Стоименова напуска поста изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата по лични причини. Новият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата е Богдан Кирилов, считано от 17.08.2018 г. , съобщиха от пресцентъра на МЗ.

От ноември 2017 г. до момента Кирилов бе заместник изпълнителен директор на ИАЛ. Той е член на Управителния съвет на Европейската агенция по лекарствата, а през 2016/2017 г. е бил член и на Централна комисия по етика към Български фармацевтичен съюз.

Магистър-фармацевт Богдан Кирилов е завършил „Фармация“ във Фармацевтичен факултет, Медицински университет – София. Придобива и специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ във Факултет по обществено здраве, Медицински университет – София.

 

БРОКЕРИ ЗАБЛУЖДАВАТ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, ЧЕ ИМАТ ДОГОВОР ЗА ЗАСТРАХОВКА С БЛС

Българският лекарски съюз не е сключвал договор за допълнителна застраховка „Професионална отговорност“ с нито една брокерска къща и няма намерение да сключва такъв. Това обясниха от ръководството на съсловната организация за Zdrave.net. От там припомнят на официалната си страница, че по закон задължителната застраховка „Професионална отговорност“ се сключва от лечебните заведения за работещите в тях, а допълнителна, надграждаща застраховка може да бъде сключена по желание от лекар или лекарска колегия за членовете й, без обаче да има законово задължение за това.

Поводът за становището, публикувано от БЛС, е казус със Столичната лекарска колегия. До юли 2018 г. колегията имаше договор именно за такава допълнителна застраховка за членовете си с брокерска къща “Булстар”. Договорът продължи шест години и след изтичането му не бе подновен от новото ръководство на колегията.

 

ВАРНА СТАВА СТОЛИЦА НА ПЕРСОНАЛИЗИРАНАТА МЕДИЦИНА, 3D ТЕХНОЛОГИИТЕ И РОБОТИКАТА

Медицинският университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна е партньор в проект за изграждането на Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минималноинвазивна хирургия, съобщиха от университета. Финансирането в размер на 23 695 179,29 лв. e гарантирано от перативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и Европейския регионален фонд, като 20 140 902.40 лв. ще бъдат инвестирани от фонда, а останалите 3 554 276.89 лв. ще бъдат от национално съфинансиране.

Водещата организация по реализацията на проекта е Медицински университет – Плевен, в партньорство с нея ще работят Медицински университет – Варна и Институтът по системно инженерство и роботика към БАН. Асоциирани партньори в изграждането на Центъра за компетентност ще бъдат УМБАЛ „Света Марина” – Варна; УМБАЛ „”Д-р Георги Странски” – Плевен; Компанията за иновативни решения „5th Degree” и Florida Hospital Cancer Institute – САЩ. Очакванията са през следващите 10 години центърът да развива дейността си на базата на високотехнологична и проиновативна инфраструктура, която включва авангардно оборудване, нови технологии и специализиран софтуер.

 

ПЕТ СЛУЧАЯ НА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ В ПЕРНИК

Пет случая на Лаймска болест са регистрирани в Перник през миналата седмица. Заразените са на възраст от 23 до 77 години, съобщи БНР. Медиците очакват броят на заразените да расте заради дъждовното лято и късното пръскане с препарати на зелените площи

 

В ПАЗАРДЖИК СТАРТИРА АНТИСПИН КАМПАНИЯ

Регионалната здравна инспекция в Пазарджик стартира АнтиСПИН кампания, която е част от започващата днес едномесечна национална кампания, информира БНР.

В рамките на един месец плажуващите на басейните в областта ще получават здравно-информативни материали, в които се разясняват начините за предпазване от ХИВ и сексуално-предавани инфекции. На място ще има и здравни инспектори, които ще отговарят на въпроси, в случай че има желание от почиващите.

Особено внимание ще се обърне на градовете Велинград и Стрелча, където има най-много туристи. В същото време в лабораторията на здравната инспекция в Пазарджик всеки ден от 8:30 до 16:00 часа ще се провеждат безплатни анонимни изследвания и консултации.  Кампанията ще приключи на 15 септември.