НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.02.2019)

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА МЕДИЦИНСКО ОБОРУДВАНЕ И АПАРАТУРА ПО ПРОЕКТА ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА СПЕШНАТА ПОМОЩ У НАС
На сайта на Министерството на здравеопазването е публикувано решение за откриване на процедура по ЗОП за закупуване на медицинско оборудване и медицинска апаратура за спешни отделения и филиали за спешна медицинска помощ на територията на страната в изпълнение на проекта „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ , съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Поръчката е разделена на четири обособени позиции, както следва: 1. Доставка на оборудване от недиагностичен тип (легла за реанимация, носилки, колички инвалиден-стол, кушетки и др.); 2. Специализирана медицинска апаратура за пациентен мониторинг и интензивни грижи (дефибрилатори, електрокардиографи, апарати за обдишване, аспиратори и др.); 3. Хладилници за лекарствени средства; 4. Негативоскоп, офталмоскоп/ отоскоп комплект, комплект ларингоскоп.
Общата прогнозна стойност на поръчката е до 22 024 776 лв. с ДДС, а срокът за подаване на офертите е до 13 март 2019. Отварянето на постъпилите оферти ще се състои на 14 март в МЗ.
Проектът се реализира на територията на цялата страна чрез строителство (в т.ч. и на нови сгради), реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ: спешните отделения на 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиала и 6 изнесени екипа; модернизиране на помещенията чрез доставка на оборудване и обзавеждане на структурите на спешната медицинска помощ и закупуване на 400 нови линейки, оборудвани с медицинска техника и апаратура за спешна помощ. Общата стойност на проекта за модернизация на спешната помощ е 163 897 815, 62 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 163 502 132,68 лв. Срокът за изпълнението на дейностите по проекта е 36 месеца, или до 23 октомври 2021 г.

УВЕЛИЧАВАТ СЕ СЛУЧАИТЕ НА МОРБИЛИ У НАС
Увеличават се случаите на морбили у нас, като 21 са потвърдените болни, съобщи за програма „Хоризонт“ на БНР д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Извънредни мерки срещу разпространението на болестта бяха предприети в Благоевградска област, където са констатирани най-много случаи на болни деца. В столичната болница „Света Анна“ бяха настанени някои от болните деца. Всички те не са били ваксинирани срещу морбили. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев подчерта в ефира на Радио София на БНР, че дребната шарка морбили е ваксинопредотвратима и всички лекари трябва без отлагане да се стремят към имунизация на децата на 13 месеца. Реимунизацията се прави на 12-годишна възраст. По думите му е необходимо да се издирят и пропуснатите деца, на които не им е поставена ваксина според графика, поради отсъствие или по медицински причини.”Много е трудно да се правят прогнози, защото при внос отвън е възможно да възникват случаи. До национална епидемия с мащабите на тази, която преживявахме през 2010 година с 20 000 случая или подобна на румънската, украинската и сръбската, не вярвам, че ще се стигне. Смятам, че нашето имунизационно покритие е сравнително добро, но то трябва да се поддържа, защото не е фиксирано”, изтъкна д-р Ангел Кунчев в интервю за Clinica bg. Пред БНР националният консултант по инфекциозни болести проф. д-р Татяна Червенякова посъветва при всеки обрив и съмнение за морбили да бъде търсен педиатър – инфекционист или друг специалист.

ОКОЛО 6% ОТ МАЛКИТЕ ДЕЦА В КЮСТЕНДИЛСКА ОБЛАСТ ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ИМУНИЗИРАНИ ПРОТИВ МОРБИЛИ
Около 6% или общо 24 от 13-месечните деца в Кюстендилска област не са имунизирани против морбили. Данните от Регионалната здравна инспекция са за 2018 г. и се отнасят за децата, подлежащи на първа имунизация. За тази година все още няма официално обявени данни, съобщи БНР.
Без ваксина са 4 деца с временни противопоказания, 12 не са издирени, 8 са в чужбина или друго населено място. Обхванати при задължителната реимунизация, която се прави на 12-годишна възраст, са близо 96% от децата в областта.
10 от необхванатите са били с временни или трайни противопоказания, 15 се водят в миграция, а 18 не са издирени.
На територията на Кюстендилска област няма установен случай на морбили, каза директорът на инспекцията д-р Златко Величков.
Джипитата в Дупница коментират, че има родители, които отказват да бъде поставена ваксина на децата им. Повечето от тях не искали да подпишат декларация за отказ от имунизация, тъй като това лишава децата от право да посещават детско заведение.

Д-р Мария Петрова: АГРЕСИЯТА СРЕЩУ МЕДИЦИТЕ У НАС Е СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ
Агресията към медиците у нас е сериозен проблем, който не датира от вчера и днес, и случаите, които виждаме почти всеки ден, показват, че това нещо се развива във времето. Това каза пред bTV адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова по повод поредния случай срещу медик, информира Zdrave.net.
“През 2013 г. бяха направени изменения в Наказателния кодекс и лекарите бяха приравнени към съдии, прокурори, длъжностни лица и наказанията за нападения срещу тях значително се увеличиха. Факт е обаче, че от 2013 г. насам не наблюдаваме спад на нападенията срещу тях. Най-често обаче извършителят на престъплението е с чисто съдебно минало, бива освобождаван от наказателна отговорност и му се налага глоба от 1000 до 5000 лева”, каза д-р Петрова. По думите ѝ вербалното насилие спрямо медиците е по-често срещано от физическото, тъй като разговорите между медицинския специалист и пациента често се водят в една по-интимна среда, когато няма свидетели, това възпрепятства медиците да потърсят правата си. Все пак се наблюдава ръст на заведени от медици дела заради нанесена обида.

БЛС РЕСТАРТИРА КАМПАНИЯТА СИ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО НАД МЕДИЦИ С ФОТОКОНКУРС
Кампанията на Българския лекарски съюз срещу насилието над медици продължава с фотоконкурс. В подкрепа на медиците и срещу агресията тази година ще се включат актьорът Владимир Карамазов и омбудсманът Мая Манолова.
Средно около 80 са случаите на посегателства над лекари и медицински сестри на работните им места на година. За по-малко от два месеца от началото на годината досега има 5 инцидента, които станаха известни. За колко още не се знае, не е ясно.
За да преборят агресията срещу медиците, през 2017 г. от БЛС започнаха национална кампания под надслов „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание” #ПРЕБОРИГНЕВА. Заради продължаващото насилие обаче, от съсловната организация ще продължат инициативата. Рестартът на кампанията ще бъде даден на 19 февруари 2019 г. Тогава от съсловната организация ще обявят конкурс за снимка, придружена с текст, която да „говори” за доброто, което ежедневно лекарите правят за пациентите. Срокът за изпращане на снимките е краят на месец март. Жури от БЛС и фотограф ще определят най-въздействащите фотографии. С тях ще се открие изложба. Инициативата е подкрепена от актьора Владимир Карамазов, изиграл ролята на лекар в сериала „Откраднат живот” и омбудсмана Мая Манолова.

В УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ” ОПЕРИРАХА ДВЕ ДЕЦА С ТЕЖКИ АРТЕРИОВЕНОЗНИ МАЛФОРМАЦИИ С ПОМОЩТА НА ИНОВАТИВЕН МЕТОД
Операциите на двете деца с тежки артериовенозни малформации (АВМ) в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” преминаха успешно. Предстои 24-часов период, в който пациентите ще бъдат под постоянно наблюдение за евентуални усложнения, информира Zdrave.net.
„Поне ангиографски, всичко изглежда перфектно. Имаме напълно излекувани пациенти”, каза на брифинг след интервенциите доц. Станимир Сираков, ръководител на „Референтния център по мозъчно-съдови заболявания“ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, който оперира малките пациенти, заедно с проф. д-р Шарбел Монайе от Университетската болница в Лимож, Франция. Професорът, който е топ три на водещите интервенционални нерворентгенолози в света, е в България по покана на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” и лично на доц. Сираков.
Малформациите бяха изолирани чрез т.нар. ендуваскуларна емболизация – иновативен метод не само за България, но и за света.

250 СА ПЪРВОКУРСНИЦИТЕ ОТ ЧУЖБИНА, КОИТО ЩЕ УЧАТ ЗА ЛЕКАРИ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН
250 чужденци ще започнат да учат за лекари в Медицински университет – Плевен. Академичната им учебна година стартира официално в понеделник, 18 февруари 2019 г. Първокурсниците са от 28 държави в Европа. За втора година най-висок е броят на студентите от Италия -120. Втори по численост са младежите от Великобритания – 34, следвани от тези от Индия – 20, Швеция – 7, Канада – 6 и Япония – 9. За първи път в МУ-Плевен има записани студенти от Република Кабо Верде.
Официалната церемония по посрещане на новите студенти ще се проведе в понеделник от 10 ч. в зала „Магнум” на Втора клинична база университета. За втори път висшето училище ще изпълни ритуала по полагане на академична клетва от студентите-първокурсници. Тя има за цел да ги направи морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и към академичните традиции. Чуждестранните студенти тържествено ще повторят думите на клетвата,
произнесена от декана на Факултет „Медицина” проф. д-р Аспарух Аспарухов, декларирайки, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите.