НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.01.2019)

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев: РЕДКИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ДА БЪДАТ ИЗВАДЕНИ В НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА, А ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ ДА СЕ ЗАПЛАЩА ОТ СПЕЦИАЛЕН ФОНД
Редките заболявания у нас трябва да бъдат изведени в национална програма и за лечението на пациентите да се заплаща от специален фонд, а не от НЗОК. Тази теза застъпи управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред bTV в коментар на проблемите около лечението на децата със спинална мускулна атрофия у нас, информира Zdrave.net.
От здравния сайт припомнят, че наскоро на българче с това заболяване е кандидатствало за лечение в Румъния, но такова му е отказано от румънска страна. Родителите на детето, както и представители на пациентска организация заявиха, че отказът се дължи на недоверие към нашата Здравна каса.
Запитан какво е решението на проблема, д-р Дечев заяви: „Решението преминава през това първо да не прехвърляме отговорността на някой, който няма никаква вина за проблема”. Той обясни, че тези дейности би трябвало да се заплатят от румънската каса на болницата в Румъния, а българската Здравна каса след това да плати на румънската каса.
„Изказа се твърдение, че румънската каса отказва да плаща, защото българската каса имала непогасени задължения и ни нямали доверие. Затова уточнявам: към днешна дата българската каса има задължение от 28 хил. лева към румънската каса, а румънската каса има задължение към българската каса в размер на 88 хил. лева, тоест около 3.5 пъти повече, отколкото ние към тях”, подчерта за пореден път управителят на НЗОК.

САМО ПОЛОВИНАТА АПТЕКИ У НАС РАЗПОЛАГАТ С АПТЕЧЕН СОФТУЕР ЗА ВЕРИФИЦИРАНЕ НА ЛЕКАРСТВАТА
Едва 47% от аптеките разполагат с аптечен софтуер, адаптиран към изискванията на НЗОК и имат готовност да се включат в европейската система за верифициране на лекарствата. Регламентът влиза в сила от 9 февруари 2019 г., но не е направен анализ дали и в каква степен е готова инфраструктурата. Това заявиха фармацевти на кръглата маса на тема „Влияние на промените в нормативната база върху достъпа до лекарства и фармабизнеса през 2019 г.“, която се проведе днес, информира Zdrave.net.
„Това са едва 2492 аптеки от общо 4323 регистрирани на територията на страната. Липсва яснота дали и тези аптеки, които разполагат с този софтуер, могат да го прилагат при новите електронни системи, защото няма разписани все още ясни изисквания“, изтъкна магистър-фармацевтът Аделина Любенова по време на презентацията си. По думите й проблемът е, че не е ясно дали тези, които разполагат със софтуер, могат да експортират данни към системата за контрол на недостига на лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък.
„Правителството може да помисли за оперативна програма и да подпомогне тези аптеки, които нямат готовност за това. Освен това липсва анализ на системата във всичките й етапи“, каза проф. Татяна Бенишева, председател на Българската асоциация за лекарствена информация. По думите й информационните системи на аптеките, на НЗОК и на Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да са синхронизирани, а те не са и съответно има вероятност половината от аптеките да отпаднат от пазара, а останалите да го монополизират.
Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова пое ангажимент да предаде на правителството мненията, изказани по време на форума, и изрази изненада, че едва сега чува от тях притесненията им за системата за верификация, както и за електронната система, с която аптеките и ИАЛ трябва да работят.

И ОБЛАСТ СИЛИСТРА ОБЯВИ ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ
Във връзка с динамичната епидемична обстановка в област Силистра и предвид трайния ръст в заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип от днес Районната здравна инспекция в Силистра обяви грипна епидемия на територията на областта, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Така област Силистра става четвъртата област у нас, която взима мерки за ограничаване на грипа. Вчера грипна епидемия обявиха областите Стара Загора, Бургас и Шумен.
До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

РАЙОННАТА ПРОКУРАТУРА В СЛИВЕН СЕ САМОСЕЗИРА ЗА РАЗГРАБВАНЕТО НА БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА, КОЯТО Е В ЛИКВИДАЦИЯ
Районната прокуратура в Сливен се самосезира, заради разграбването на бившата болница за лечение на белодробни заболявания, информира Clinica.bg. Сградата е обявена за паметник на културата. Тя е изградена преди 120 години и е била е модерно оборудвана за времето си, но вече е закрита и не функционира. Има назначени ликвидатори, но ликвидацията продължава с години, разказа областният управител на Сливен Чавдар Божурски. По неговите думи всички сгради на територията
на имота са собственост на търговското дружество, регистрирано като ,,Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести′′ Сливен- ЕООД, което прекратява само лечебната си дейност и влиза в процедура по ликвидация. До момента обаче ликвидацията не е приключила, заради липсващи документи. Принципал на дружеството е Министерство на здравеопазаването. Проверката, която започва днес е възложена на служители от ОД на МВР, общинската администрация и РО на ДНСК. Те имат 30 – дневен срок да излязат със заключения дали сградата застрашава живота и здравето на преминаващите граждани, охранява ли се и дали е извършено престъпление от общ характер.Резултатите от проверката трябва да бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор, който да предприеме последващи действия.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ ПОЛУЧАВА ФИНАНСИРАНЕ ОТ МОН ЗА ШЕСТ НАУЧНИ ПРОЕКТА
Фонд „Научни изследвания” към Министерство на образованието и науката обяви класирането по няколко конкурса. Ще бъдат подкрепени повече от 200 български научни проекта на обща стойност над 18 млн. лева, като 51 от тях са на млади учени и постдокторанти, информира Zdrave.net.
Медицински университет – Пловдив ще получи близо 180 000 лева за шест нови научни проекта през следващите три години, съобщиха от учебното заведение.
„За нас е особено важен фактът, че три от шестте нови проекта са на класирани млади учени и постдокторанти от МУ-Пловдив за научни изследвания в областта на медицинските науки, като един от тях дори оглавява класацията”, заяви зам.-ректорът по „Международно сътрудничество и проектна дейност” проф. д-р Мариана Мурджева.
Един от класираните проекти в областта на фундаменталните научни изследвания е на екипа на Катедра „Медицинска биология” на МУ-Пловдив, която спечели финансиране на няколко проекта. Ежегодно провежданата Лазерна дентална академия на МУ-Пловдив също получи финансиране по процедурата за подкрепа на международен научен форум, който ще се проведе тази година в България. И тази година проектът на Фолиа медика, реферираният медицински журнал на МУ-Пловдив, се увенча с успех в конкурса за българска научна периодика.