НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.12.2018)

С 8% ПОВЕЧЕ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА ПРЕГЛЕД ПРИ СПЕЦИАЛИСТ ПРЕЗ 2019 Г.
Медицинските направления за преглед при специалист да бъдат увеличени с 8%, предвижда новият Рамков договор. Това обяви преди началото на извънредния събор на Лекарския съюз председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров, информира БНР. Очаква се да има и повече лабораторни изследвания и изследвания за образна диагностика, посочи още д-р Иван Маджаров. С предвидените над 400 милиона лева повече бюджет, той очаква и с 5% по-високи лимити за болниците догодина: “С анекса за всички дейности парите са завишени, достъпът на пациентите със сигурност в специализираната извънболнична помощ е завишен”.
Проблем се очертава с намалените клинични пътеки за лъчеление догодина и Лекарският съюз ще се бори преди подписването на анекса към Рамковия договор това да отпадне.
Делегатите на 69-ия извънреден Събор на Българския лекарски съюз дадоха мандат за подписване на Анекс към Националния рамков договор за 2018 г., информира Zdrave.net. Гласовете за подписването бяха огромно мнозинство – 230, 13 от делегатите се обявиха „против“, а 19 – „въздържал се“.
В хода на преговорите за Анекса от БЛС извоюваха едно от основните си искания през следващата година – да няма прехвърляне на средства от едно перо в друго. Отпадна и текстът за задължителна пререгистрация на лечебните заведения. Ще има възможност да бъдат сключвани договори с НЗОК от нови изпълнители на извънболнична медицинска помощ и през 2019 г. Ще се следят ежедневно приетите пациенти в болниците според правилника на лечебното заведение, който е подаден в НЗОК. Предвижда се видеонаблюдение на входовете на ангиозалите като болниците ще бъдат задължени да пазят записите 30 дни.

КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА ОТХВЪРЛИ ИСКАНЕТО ЗА СПИРАНЕ НА ТЪРГА ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ЕЛЕКТРОННА ИНФОРМАЦИОННА ЗДРАВНА СИСТЕМА У НАС
Искането за налагане на временна мярка “спиране на процедурата” по търга за избор на изпълнители за изработване на информационна система и подсистеми за разработка и доработка на необходимите регистри, разработване на подсистема за електронни административни услуги и изграждане на здравно-информационен портал, е отхвърлено от Комисията за зашита на конкуренцията. Това обяви по време на вчерашния блиц-контрол в парламентарната здравна комисия министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на питане от депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер на какъв етап е изграждането на Информационната здравна система и електронното здравеопазване, информира Zdrave.net.
„Тази обществена поръчка беше обжалвана. Искането за спиране на процедурата беше отхвърлено от КЗК. Тя обаче може да бъде продължена едва след като определението на КЗК влезе в сила. Предвид възможността това определение да бъде обжалвано пред ВАС, най-късната дата, на която обществената поръчка може да бъде възобновена, е края на месец януари“, каза министър Ананиев.
Той допълни, че вече е обявена и обществена поръчка с предмет изработване и въвеждане на национални номенклатури, здравно-информационни стандарти, идентификация, автентификация и базова функционалност на ядрото на националната здравна информационна система. Крайният срок за подаване на офертите е 24 януари 2019 г.

ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ ЩЕ ДАДЕ СЪГЛАСИЕТО СИ БОЛНИЦА “ЛОЗЕНЕЦ” ДА НЕ СЕ ТРАНСФОРМИРА В ДЕТСКА БОЛНИЦА
Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще се съгласи правителствената болница “Лозенец” да не се трансформира в детска, но ще настоява тя да е под шапката на Министерството на здравеопазването, информира БНР.
“Вижте, това да Ви кажа не съм го очаквал, защото от една страна е болница на властта, с гръмкото име Правителствена и мислех, че ако направим детска болница, каквато нямаме – това е едно добро решение. Само че срещна такава яростна съпротива, каквато не съм очаквал. Да приемем, че имат някакви аргументи. Затова – ОК. Не считам, че Министерският съвет или администрацията на МС или инспекторатът на МС са компетентни да управляват болница. Държа тя да отиде към Министерството на здравеопазването”, изтъкна премиерът пред журналисти.
„Ръководството и целият екип на Университетска болница „Лозенец“, преподавателите, студентите и специализантите изказват благодарност и признателност на министър-председателя Бойко Борисов за решението му да запази Университетска болница „Лозенец“ като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това се казва в позиция на лечебното заведение, съобщи Zdrave.net. „Ние ще продължим да подкрепяме идеята за изграждането на нова Национална детска многопрофилна болница в България”, се казва още в позицията на болница „Лозенец”.
Позицията на премиера бе приветствана и от Националната пациентска организация.

КРЪСТИХА КЛИНИКА НА ФУТБОЛНАТА НИ ЛЕГЕНДА ХРИСТО СТОИЧКОВ
Клиниката за рехабилитация на МБАЛ ′′Света София′′ в сторлицата ще носи името на българската футболна легенда Христо Стоичков, съобщи Clinica.bg.
„Идеята клиниката да носи името на великия Стоичков се роди преди малко повече от месец”, сподели д-р Христо Мазнейков. Началникът на клиниката по ортопедия и травматология и Камата са приятели от години. Той останал трогнат след публикация на Христо Стоичков в социалните мрежи и решил да му върне жеста, обясниха от лечебното заведение.
Най-успешният български футболист пристигна в България за да представи биографичната си книга „Христо Стоичков. Историята”, написана в съавторство със спортния журналист Владимир Памуков. Въпреки натоварената си програма от посещения в различни градове Христо Стоичков намери време да отиде и в МБАЛ ′′Света София′′.

СТУДЕНТИ И УЧЕНИЦИ ОТ ПЛОВДИВ ОРГАНИЗИРАТ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОЛЕДЕН БАЗАР ЗА ДА ПОДПОМОГНАТ ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и ученици от пловдивски училища организират на 17 и 18 декември 2018 г. благотворителен коледен базар в подкрепа на Отделението по онкохематология към Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги“, информира Zdrave.net.
Събитието се провежда за девета поредна година – за първи път е организирано през 2010 г., и е неделима част от инициативите на Центъра за руски език и култура към ПУ през месец декември. Базарът се организира със съдействието на Катедрата по руска филология към Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, с подкрепата на Студентски съвет и университетското бистро „Ф10“. За първи път като съорганизатор на базара се включва Класна стая „Конфуций“ към Пловдивския университет.