НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.11.2018)

МИНИСТЪРЪТ НА ФИНАНСИТЕ ЩЕ КОНТРОЛИРА ФИНАНСОВАТА ДИСЦИПЛИНА В ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ
Министърът на финансите ще отговаря за координацията и хармонизацията на финансовото управление и контрол в лечебните заведения с над 50% държавно и общинско участие, информира Zdrave.net. Това става възможно, след като днес Министерският съвет одобри промени в Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.
Според една от промените, лечебните заведения с над 50% държавно и общинско участие се включват към предприятията от публичния сектор, които попадат в обхвата на закона. Така например шефовете на държавните и общинските болници ще бъдат длъжни да прилагат разработените от финансовия министър методически насоки в областта на финансовото управление и контрол, като за изпълнението им ще бъдат „системно наблюдавани“ от министъра.
Шефовете на държавни и общински болници ще трябва също така да предоставят на министъра на финансите информация за състоянието на системите за финансово управление и контрол в законовоопределен срок, а в случай, че той не бъде спазен, ще бъдат санкционирани с глоба между 500 лв. и 2000 лв.

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ И БОЛНИЧНИ СДРУЖЕНИЯ НАСТОЯВАТ НЗОК ДА ИЗПЛАТИ НАДЛИМИТНАТА ДЕЙНОСТ ЗА МИНАЛ ПЕРИОД
Да се премине към заплащане на реално извършената и отчетена медицинска дейност от български лечебни заведения за минал период. За това настояват пред премиера, здравните власти и Комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание Българският лекарски съюз и редица болнични сдружения.
„Практиката показва, че неусвоени бюджетни средства и реализираните икономи в здравната система могат да покрият дефицити в сектора. Държавата не е длъжник само към чуждестранните специалисти, тя има ангажимент да обезпечи извършената дейност на собствените си такива. Настояваме с предвидените средства за Бюджет 2019 при реализиране на икономии в параграф „Болнична помощ“ да се разреши изплащането на неразплатена дейност с българските лечебни заведения за минал период“, се казва в декларацията, с която Zdrave.net разполага.
Искането за това е особено актуално в светлината на поредицата от дела срещу Националната здравноосигурителна каса за неизплатена извършена дейност, които до момента неизменно се печелят от лечебните заведения. Няколко от тях осъдиха окончателно НЗОК, както да изплати дължимите им средства, така и да плати лихвите за забавяне изплащането. Други от делата са приключили едва на първа инстанция, но до момента не е известен случай в съдебната практика, при който НЗОК да е спечелила подобно дело. Последният известен казус е делото на болницата в Девин срещу НЗОК, което бе спечелено – засега – на първа инстанция.
Болничните сдружения се присъединяват към искането на БЛС за забрана на възможността да се прехвърлят средства в бюджета на НЗОК от перо в перо. Те настояват в бюджета за 2019 г. да се отмени мораториума върху разкриване на нови дейности в лечебните заведения, при условия, че те се вместват в гласувания си бюджет.
Декларацията е подписана от председателите на Българския лекарски съюз, на Асоциацията на университетските болници, на Националното сдружение на частните болници, на Националната асоциация на частните болници, на Сдружението на общинските болници, на Сдружението на областните болници и на Българската болнична асоциация.

ВЪВЕЖДАТ ОНЛАЙН СИСТЕМА ЗА ДОНОРИТЕ
Донорите ще бъде проследявани онлайн. Oчаква се и промяна във финансирането на трансплантациите. Това стана ясно по време на срещата между ръководството на МЗ с координаторите по донорство и шефовете на многопрофилните болници с над 50% държавно участие, информира Clinica.bg.
Проследяването в интернет ще бъде възможно чрез въвеждането на система за автоматизация и контрол на дейността относно оповестените в ИАТ донори. Тя ще дава информация какъв е донорът, къде се намира, кой и как го кондиционира, обясни зам.-министър Бойко Пенков. Министър Ананиев запозна присъстващите с мерките на МЗ за насърчаване на донорството. В момента тече подготовка на Национална програма за донорството и Пътна карта към нея. „Работим и по изменението на Наредба № 29, която урежда финансирането на трансплантациите.
“В постоянен контакт сме с най-добрите центрове по трансплантология в Европа за обмяна на опит и обучение на наши специалисти”, посочи здравният министър Кирил Ананиев. Той обясни, че очаква през месец декември Негово Светейшество Патриарх Неофит и Светия синод да излязат с официално становище относно донорството. Предстои среща и с Националния съвет на религиозните общности в България.
Със заповед на здравния министър ще бъдат създадени три работни групи.Задачата им ще бъде да предложат по-добър механизъм за организация на процесите по донорство на ниво областни структури, както и да изработят препоръки, ръководства и насоки за работата на координаторите по донорство. МЗ работи по изготвянето и утвърждаването на медицински стандарт по донорство, който да стъпи на добрите европейски практики.

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ОТ МБАЛ-КЪРДЖАЛИ ОБУЧАВАТ ДИАБЕТИЦИ КАК ДА КОНТРОЛИРАТ КРЪВНАТА СИ ЗАХАР
Безплатни изследвания на кръвната захар организира МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” АД – Кърджали. Началникът на отделението по ендокринология д-р Таня Райкова споделя, че кампанията среща одобрението на местните хора, информира БНР.
Интерес има и към разкрития Център за обучение на диабетици. “В него лежащите в отделението се обучават от специални диабетни сестри, които онагледява всичко и по този начин пациентите разбират как да контролират кръвната си захар, своя хранителен и двигателен режим”, обясни д-р Райкова.

КАБИНЕТЪТ ОДОБРИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА В РАЗМЕР НА 1, 3 МЛН. ЛЕВА ЗА НАЦИОНАЛНАТА НАУЧНА ПРОГРАМА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НОВИ ЛЕЧЕБНИ ПРОДУКТИ, ПОЛУЧЕНИ ОТ ПРИРОДНИ ИЗТОЧНИЦИ
Правителството одобри допълнителни средства в размер на 1 300 000 лева за 2018 г. за изпълнението на национална научна програма „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина“ (БиоАктивМед), информира Zdrave.net.
Чрез изпълнението на програмата се цели преодоляване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския потенциал, концентрация на финансови ресурси за решаване на важни за обществото проблеми и избягване на двойното финансиране, информират от правителствената пресслужба.
Изследванията в рамките на програмата се очаква да доведат до създаване на нови и съществено подобрени продукти, получени от природни източници. Следва да се разработят нови методологии за изследване на биологично активни вещества и да се определи качеството и приложимостта им като нови продукти за целите на персонализираната и превантивната медицина. Успешното разработване на алтернативни подходи в борбата срещу инфекциозни, невродегенеративни и злокачествени заболявания ще допринесе за подобряване качеството на живот на населението, смятат от МС.
Необходимите средства в размер на 1 300 000 лв. за 2018 г. са за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2018 г. и ще бъдат предоставени по бюджета на Министерството на образованието и науката.

Доц. д-р Любомир Киров, председател на НСОПЛБ: ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ОСИГУРИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ
Държавата да осигури заплата на лекари, които специализират за общопрактикуващи лекари. Това заяви в интервю за Clinica.bg доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.
“Министерството на здравеопазването трябва да ни чуе и да предприеме съответните стъпки. Защото те могат да бъдат инициатор за две неща. Едното е да се осигури финансиране за заплата на лекарите, които специализират за семейни лекари. “Обучителните практики, в които тези колеги се зачисляват, не могат да им осигурят заплата. Могат да дойдат един -двама специализанти, или да са трима – а заплата откъде? Другото важно нещо е, че договорът от трудов стана договор за обучение, според който нямаш ангажимент да плащаш на този човек. Добре, ама този лекар трябва отнякъде да получава възнаграждение, за да го получи трябва да ходи някъде другаде да работи, което пък означава, че няма как да специализира…Аз съм дал разчет, според който около един милион лева ще са нужни, за да се случат специализациите както трябва , обяснява доц. Киров.

ХУДОЖНИЦИ С УВРЕЖДАНИЯ ДАРИХА КАРТИНИ ЗА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО НЕВРОЛОГИЯ В УМБАЛСМ “ПИРОГОВ”
Сдружение „Синя зона” за творци с увреждания дари десет картини, които ще бъдат изложени в обновеното отделение по неврология на УМБАЛСМ „Пирогов”, съобщиха от лечебното заведение.
Председателят на организацията – художникът Тихомир Витков, лично предаде творбите на началника на отделението д-р Мария Димитрова. Той пожела здраве и много професионални успехи за целия медицински екип.
„За нас, творците с увреждания, взаимодействието с лекарите, лечението и болничният престой са нещо познато. Даряваме тези картини от сърце, за да създадат по-добра и положителна атмосфера и за медицинския персонал, и за пациентите в отделението”, каза Витков при връчване на дарението.
Творбите са създадени по време на пленери в гр. Ловеч.
Сдружение „Синя зона” работи, за да стимулира социалната интеграция на творци с увреждания, да популяризира творчеството им и да създава обществен интерес към начина им на живот и техните проблеми.

КОМПЛЕКС “СВ. ГЕОРГИ” В ПОВДИВ ПРЕДЛАГА ДЖУДО И МУЗИКОТЕРАПИЯ ЗА ХОРА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ
Джудо за хора с умствена изостаналост. Това не е невъзможно. Такава школа съществува в бившия Специализиран учебно професионален център (СУПЦ) „Св. Георги” в Пловдив. 15 момичета и момчета тренират по два пъти в седмицата. Участват в турнири и това видимо се отразява на тяхното благосъстояние. Усмихнати са, освен това имат и възможност да работят в новото социално предприятие за сувенири, производство на текстилни изделия, информира Clinica.bg.
Комплексът „Св. Георги” не е сменял обитателите си. Първите възпитаници, които по професия са строители правят новите чудеса в комплекса – голф игрище с барбекю кът, градина с марули и домати през лятото. На обща площ от 34 декара се реализират осем нови социални услуги, а пребиваващите вътре в комплекса хора с умствена изостаналост и деменция могат да контактуват с тези, които идват от града, специално за услугите. За тях е осигурен безплатен транспорт, музикотерапия, ателие по родолюбие, ателие по готварство и шивачество, специална сензорна стая, стая за молитва, са сред възможностите, които имат потребителите на комплекса, който е създаден в далечната 1952 г.