НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.09.2018)

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПРИЗНА ЗА ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ ПРИ ХРАНИТЕ
“Докладът на Европейският парламент за двойния стандарт при храните е стъпка в правилна посока.”Това каза българският евродепутат от ГЕРБ и член на Европейската народна партия Емил Радев. Вчера на свое заседание ЕП прие доклад, с който признава двойният стандарт при храните като нелегална практика, информира Redmedia.bg.
Въвежда се допълнителен елемент в „черния списък”, определящ забранените при каквито и да било обстоятелства практики, който изрично посочва разликите в качеството на продукти с еднаква марка. Вдоклада, освен за точно информиране на потребителите се призовава още и за трансгранично сътрудничество и обмен на данни. Ще бъде изработена обща методология за тестове, с които ще се събират достоверни и сравними доказателства за качеството на храните. Ще бъде приет и общ кодекс за храните.

Предложение на МОН: ДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ НА УЧЕНИЦИТЕ В ДУАЛНАТА СИСТЕМА
Държавата да поеме здравните осигуровки на учениците от XI и XII клас в системата на дуалното обучение. Това предложение на Министерството на образованието и науката, включено в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение, одобриха на първо четене народните представители от парламентарната Комисия по здравеопазването, информира Redmedia.bg.
Проектът бе представен пред депутатите от зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова. Тя подчерта, че основната идея на вносителите е да се гарантира правото на здраве на учениците от горните класове, обхванати в дуално обучение с два или три дни на място във фирми и предприятия. Предвидени са и текстове, които вменяват задължение на училищните директори да следят и подават информация за здравните осигуровки на техните възпитаници, които са включени в тази система.
Промените бяха приети с 11 гласа “за”, един “против” и четирима “въздържали се”.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ЩЕ ОДОБРЯВА НОВИТЕ БОЛНИЦИ
Всички предложения за създаване на нови лечебни заведения в болничната помощ ще преминават за одобрение в Министерски съвет, гласи предложението на ведомството на Кирил Ананиев. Същият режим трябва да важи дори за новите дейности на болниците, информира Clinica.bg.
От здравното министерство искат да определят правила за пререгистриране на клиниките с цел разширяване или намаляване на тяхната дейност. Също така сред новите им намерения е и определянето на ясни правила, по които да функционират частните и държавните болници.
Ревизията на предложенията за здравна реформа предвижда и въвеждане на по-строги правила към пациентите, които не са отговорни за собственото си здраве. Така например в тях се залагат глоби и по-високи здравни вноски за хората, които не ходят на годишен профилактичен преглед.

Д-Р МИХАИЛ ХРИСТОВ Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ПО ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
Д-р Михаил Христов е новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.
Д-р Христов е магистър по медицина, с придобита специалност „Ортопедия и травматология“. През годините е бил директор на Градска многопрофилна болница – Варна, началник отдел в НЗОК, ръководил е и Регионалния център по здравеопазване – София. Д-р Михаил Христов е заемал позициите на главен инспектор в ИА „Медицински одит“ и държавен инспектор в Изпълнителната агенция по трансплантация. През 2017 г. е оглавявал Изпълнителна агенция „Медицински одит“, като през същата година е бил и председател на Надзорния съвет на НЗОК. Последно е заемал поста управител на МБАЛ „Уни Хоспитал“.

200 ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ОТ КАРЛОВО И СТАРА ЗАГОРА ДАРИХА КРЪВ ВЪВ ВМА
Близо 200 военнослужещи от военни формирования в градовете Карлово и Стара Загора се включиха за пореден път в кръводарителските акции на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, съобщиха от лечебното заведение.
Във ВМА периодично се организират кампании с цел насърчаване на безвъзмездното кръводаряване. През 2018 г. те се провеждат под знака на две годишнини – 140 години от създаването на Военномедицинската служба на българските Въоръжени сили и 25 г. от основаването на кръвния център на ВМА.
Кръводарителите в Кръвния център през 2017 г. са близо 6000, като половината от тях са военнослужещи и цивилни служители от подразделенията на Българската армия.
Извън кампаниите, всеки желаещ може да го направи в Кръвния център на ВМА, всеки ден от 8:30 до 16:00 часа.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова: НИВАТА НА АЗОТНИЯ ОКСИД В СОФИЯ СА НАМАЛЕЛИ ЗНАЧИТЕЛНО
Има подобрения на всички показатели, касаещи замърсяването на въздуха в столицата. Това заяви кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова на първото заседание на Столичния общински съвет (СОС), което се проведе вчера. По думите й софиянци от 2009 до 2016 г. дишат по-чист въздух отколкото живеещите в Брюксел и Милано.
„Чрез отопление с екопелети или с продължаване на газификацията на домакинствата подобряваме въздуха. Миналата година подменихме инсталациите на 22 детски градини и училища с възобновяеми източници, но най-трудно е с отделните домакинства”, изтъкна Фандъкова. Тя подчерта, че отдавна няма проблем с азотните окиси. „През 2009 г. нивата на азотния оксид са били 57.51, а през 2016 г. – 33.15 при допустими стойности 40. В същото време в градове като Брюксел те са 47. 72 за 2016 г.”, добави тя и уточни, че предстои още работа в борбата с мръсния въздух и прилагане на начертаните през миналата година над 100 мерки за справяне с проблема. Едната от тях предвижда всяка година в столицата да се засаждат по 2000 нови дървета.

СВЕТОВНО ПРИЗНАНИЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЗЪБОЛЕКАРСКИ СЪЮЗ
Световната дентална федерация (FDI) учреди награда за принос към Проекта на FDI „Член на FDI подпомага член на FDI“. Първите носители на високото отличие са три национални професионални сдружения на зъболекари, сред които е и Българският зъблекарски съюз. Заедно с нашата организация са отличени още Канадската дентална асоциация и Японската дентална асоциация, информира Redmedia.bg.
Наградата бе връчена по време на Световния дентален конгрес 2018 в Буенос Айрес. Най-авторитетният световен форум по дентална медицина в аржентинската столица събра делегати от 130 държави.