НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.08.2019)

МЗ КАЧИ НА САЙТА СИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ДОНОРСТВОТО И ПОДПОМАГАНЕ НА ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА
Трансплантацията на органи е водещ и основен приоритет на Република България. Предвид спецификата и комплексния характер на донорството и трансплантацията, както и поради наличието на широк кръг въпроси, проблеми и потребности в тази сфера, компетентните български институции разработиха проект на Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 – 2023 г.). В подготовката на документа участие взеха експерти от Министерството на здравеопазването, от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, която управлява, координира и контролира процеса на донорството от детекцията на донора до трансплантацията в страната, както и водещи медицински специалисти в областта на донорството и трансплантациите, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Програмата отчита предизвикателства и проблемите, пред които е изправена страната ни, а именно недостиг на органи за трансплантация; недостиг на обучени специалисти; недоразвита и зле оборудвана материална база за вземане, съхраняване и присаждане на стволови клетки; липса на достатъчна информираност на българските граждани относно необходимостта от човешка солидарност и насърчаване на донорството и други.
Проектите на програмата и работният план към нея са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването. В срок до 30 август 2019 г. се очакват становища, мнения и коментари от всички заинтересовани страни.

Министерството на здравеопазването: ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА НАЦИОНАЛНАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА Е ЗАКОНОСЪОБРАЗНА И СЪГЛАСУВАНА С АГЕНЦИЯТА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Обществената поръчка с предмет „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница“ е съобразена изцяло със Закона за обществените поръчки и е съгласувана с Агенцията за обществени поръчки. Това пише в отговора на МЗ на журналистически въпроси, който е качен в сайта на институцията.
“В хода на подготовка на цялостната документация бяха ангажирани водещи педиатри в София и страната – ръководители на клиники и отделения за лечение на деца. МЗ проучи практиката и опита на други държави. От фирмата изпълнител се изисква наличието на опит в изграждането лечебни заведения за болнична помощ, наличие на опитен и доказан екип от специалисти на отделните етапи на проектирането и изграждането”, изтъкват от МЗ. От там обясняват, че след провеждане на обществена поръчка сградата е обследвана през месец февруари 2019 г. от фирма „Балмер инженеринг“ ООД, като заключението е, че строежът може да бъде завършен след извършване на строително-възстановителни дейности. Отделните части на инвестиционния проект във фаза „Технически проект“ ще бъдат придружени с подробни количествени сметки, както е разписано в техническата документация. На всеки етап от изграждането на обекта възложителят ще контролира изпълнението на заданието, в качеството си на инвеститор. МЗ ще обяви и обществена поръчка за осъществяване на строителен надзор по време на строителния процес. Допълнително, поради стратегическия характер на лечебното заведение за страната, екипът на МЗ също ще осъществява оперативен контрол на всеки етап от изграждане на болницата.

МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В МБАЛ-САМОКОВ – С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ
Липсата на текущи и просрочени задължения, както и на глоби от страна на НЗОК, позволи на МБАЛ-Самоков да увеличи работните заплати и така да се справи с кадровата криза. Това каза управителят на лечебното заведение д-р Красимира Ковачка, цитирана от Samokov365.com, информира Zdrave.net.
Финансовата стабилност и положителният финансов резултат е предпоставка за допълнително стимулиране на персонала от месец април.
От юни месец насам трайно са увеличени заплатите на медицинските сестри със 100 лева, а на лекарите – с 200 лева. Д-р Ковачва уточни, че стремежът на ръководството на лечебното заведение е да няма медицинска сестра под заложената в КТД 2018 г. стартова заплата в размер на 950 лева, а лекар със специалност да не получава по-ниска заплата от 1200 лева.
Към 30. 06. 2019 г. в „МБАЛ-Самоков” има 39 лекари с една специалност, а средномесечната брутна заплата е 1629 лв. Професионалистите по здравни грижи са 81 със средна заплата в размер на 1208 лв. за месец юни т.г. През месец юли са задени и фиксирани месечни бонуси. По този начин се запазва финансово стабилното състояние на болницата от една страна, а от друга са стимулирани медицинските специалисти. Вече са привлечени и нови кадри.

В СЛИВЕН СТАРТИРА АНТИСПИН КАМПАНИЯ
Започва лятната АНТИСПИН кампания в Сливен. Регионалната здрава инспекция в града организира безплатно и анонимно консултиране, както и изследване на граждани за ХИВ. Освен това ще бъдат раздавани здравно-образователни материали и презервативи, информира Clinica.bg.
Четири са събитията, които здравните власти в Сливен стратират в кампанията. Първото ще се проведе на 16-ти август от 10:00 часа на открития плувен басейн „Аглика” на Сливенските минерални бани. Мобилни екипи ще извършват бързо анонимно изследване за СПЕН. Такава възможност ще има и на
20-ти август от 11:00 до 13:00 часа на бул. “Цар Освободител” до банка ДСК, където ще бъде разположен мобилен кабинет. Изследвания и консултации могат да се направят и на 22.08.2019 г. от 10:00 часа при открития плувен басейн в Градската градина, уточниха от РЗИ.
В периода 09-13.09.2019 год. от 09:00 – 12:00 часа и от 13:00 до 15:00 часа в рамките на Дните на отворените врати в РЗИ-Сливен посетителите ще могат да посетят Лабораторията за вирусологични изследвания.

В ПЛОВДИВ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ДЕСЕТАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА РЕДКИ БОЛЕСТИ
В периода 13-15 септември 2019 г. в Пловдив ще се проведе Десетата национална конференция за редки болести и лекарства сираци, чиято цел е да събере на едно място пациенти, асоциации и експерти от медицинската и фармацевтичната общност, съобщиха от Института по редки болести.
Около 400 000 души В България са засегнати от редки заболявания, показват Все повече лекари търсят специализирана информация за симптомите и проявленията на този тип заболявания, а ранната диагностика е един от най-важните фактори за тяхното лечение
Редките болести са заболявания, които засягат по-малко от 1 на 2 000 души. Смята се, че около 6% от българите страдат от редки заболявания. У нас най-често срещани са муковисцидозата, таласемията, хемофилия, мускулни дистрофии, пулмонална хипертония и др. В повечето случаи причината за тях е генетична. Терапията обикновено е поддържаща, но значително повишава качеството и продължителността на живота. Редовното лечение позволява на голяма част от пациентите да учат, работят и допринасят за обществото.
Мащабна европейска програма, съфинансирана от държавите-членки на ЕС, работи от началото на тази година за по-бързо диагностициране на редките заболявания и за развитие на методите за лечение. Европейската съвместна програма за редки болести (European Joint Programme on Rare Diseases (EJP RD)) разполага с 5-годишен бюджет от над 100 млн. евро за провеждане на изследвания и за укрепване на научната инфраструктура в областта на редките заболявания. Тя се координира от Френския национален институт за здравни и медицински изследвания (INSERM) в Париж и е в синхрон с препоръката на Съвета на ЕС (2009/С 151/02).

ВСЯКА ВТОРА ЖЕНА С РАК НА ГЪРДАТА ЖИВЕЕ ПОД СТРЕС ДОРИ И СЛЕД УСПЕШНО ЛЕЧЕНИЕ
Всяка втора жена с рак на гърдата живее под стрес дори и след успешно лечение и добра прогноза. Това показва първото у нас изследване на качеството на живот преди и след химиотерапията при жени с карцином на млечната жлеза, съобщи БНР.
Всяка пета жена с рак на гърдата не може да приеме болестта си както преди, така и след лечението, а всяка втора живее с безпокойство от влиянието на стреса върху заболяването, сочат данните от изследването, проведено от онколози в МБАЛ “Надежда“. Въпреки подобреното общо състояние след проведена химиотерапия повечето жени с карцином на млечната жлеза продължават да изпитват страх от смъртта и притеснения, че състоянието им може отново да се влоши. Около 1/3 споделят, че не спят добре, а повече от половината се чувстват сексуално непривлекателни. Въпреки това след химиотерапия до 90 на сто от пациентките могат да се върнат на работа и не губят надежда в битката с болестта.
В изследването са участвали 149 жени с рак на гърдата. Лекарите напомнят, че семейната подкрепа е изключително важна за преодоляване на негативните емоции, свързани с лечението.

В АПТЕЧНАТА МРЕЖА ЛИПСВА ЛЕКАРСТВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С МУКОВИСЦИДОЗА, КОЕТО СЕ ЗАПЛАЩА ОТ НЗОК
От началото на август в аптечната мрежа в страната липсват достатъчни количества от лекарството Креон. За това предупредиха няколко пациентски организации с настояване за бърза намеса на здравните власти за преодоляване на проблема. В аптеките в редица градове в страната препаратът е изчерпан, а доставки няма, информира БНР.
Креон съдържа смес от ензими и се използва ежедневно от пациентите с муковисцидоза и от страдащите от панкреатит или запушване на жлъчката. Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев потвърди, че продуктът е почти изчерпан в аптеките и на този етап доставки няма, но че са налични няколко други препарата със същия състав и действие. По думите заместителите са евтини – от порядъка на 3 лева до 5-6 лева на кутия.
На запитване от БНР от НЗОК са обяснили, че са влезли във връзка с фирмата доставчик и от началото на седмицата има доставена заявка на обичайните количества към търговците на едро и всяка аптека, сключила договор с Касата, следва да заяви необходимите количества и да ги осигури в рамките на 24 часа. От аптечната камара обаче са скептични в това отношение. Според Вълев от месец май тази година непрекъснато има липсващи лекарства. По думите му някои пречки се коренят в организацията на системата за снабдяване с лекарства: „Има изключително много пречки и изключително много административни недомислия. Ето например в случая с Креона – регистрирана е само една форма на лекарството по Здравна каса. Другите форми не са регистрирани по НЗОК и независимо че ги има налични в мрежата, пациентите не могат да ги купят по Здравна каса“. Фармацевтите настояват за адекватни мерки за решаване на натрупаните проблеми.