НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.08.2018)

ТЪРСЯТ РЕШЕНИЕ ЗА РОДИЛНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В КАРЛОВО
Проблемът с АГ отделението в МБАЛ “Д-р Киро Попов”- Карлово ще бъде решен. Това съобщи шефът на лечебното заведение д-р Христо Пелев, информира Zdrave.net, позовавайки се на БНР. Д-р Пелев е получил уверение за това от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев по време на телефонен разговор. Предстои и лична среща, обясни Пелев. Той уточни, че с наличните четирима анестезиолози – един лекар на щат и половина, и други трима на договор, звеното може да продължи да работи, и така се покрива изискването за четирима лекари с тази специалност. Според него в момента нямало стандарти за анастезиолози и посъветва РЗОК – Пловдив да се запознае със законодателната документация.
„Ако останем без АГ отделение и се случат само две родилки, при налични две линейки, които може да са заети с други спешни случаи, те няма как да бъдат откарани до друга болница. Не искам да нося отговорност за евентуален фатален случай с родилка”, подчерта д-р Пелев и призова правилно да се прецени риска в създадената ситуация.

ЗДРАВНАТА КАСА ЩЕ ПРЕЦИЗИРА ИЗИСКВАНИЯТА СИ КЪМ БОЛНИЦИТЕ ЗА РАЖДАНЕ
НЗОК ще прецизира изискванията си към лечебните структури за раждане. Това стана ясно след проведена среща между представители на здравния фонд с председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Най-вероятно промените ще позволят АГ отделението в МБАЛ – Карлово да продължи да работи по здравна каса, информира Clinica.bg.
Промените засягат указанията за прилагане на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2018 г. в частта „Болнична помощ”. Когато лечебното заведение притежава ІІ ниво на компетентност, но не може да осигури трима анестезиолози на пълен работен ден, договор за раждане може да се сключи, ако има поне един анестезиолог на пълен работен ден, а останалите работят на половин работен ден. Промяната ще даде възможност на болниците и за договор по още няколко пътеки в АГ-сектора – „Стационарни грижи при бременност с повишен риск”, „Оперативни процедури за задържане на бременност” и „Преждевременно прекъсване на бременността”.

СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ИЗПРАТИ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА СИ ДО МИНИСТЪР АНАНИЕВ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОЕКТОНАРЕДБАТА ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗАСТРАХОВАНЕ НА МЕДИЦИТЕ
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България изпрати до здравния министър Кирил Ананиев своите предложения във връзка с проекта за Наредба за задължително застраховане на лицата, упражняващи медицински професии, информира Clinica.bg.
Джипитата настояват да бъдат изведени лицата, упражняващи медицинска професия от професионално направление „Здравни грижи” в отделна рискова група, към която да се добавят и други специалности – медицински лаборант, рентгенов лаборант и др. Минимална годишна застрахователна сума за едно лице от тази рискова група да бъде 10 000 лв., предлагат личните лекари.

СТАРТИРА НАЦИОНАЛНАТА ЛЯТНА АНТИСПИН КАМПАНИЯ
На 15 август 2018 г. стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания, която ще продължи до 15 септември 2018 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването. От там припомнят,че в страната функционират 13 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към РЗИ. В тези кабинети се извършва предтестови и следтестови консултации от подготвени медицински специалисти за повишаване на информираността по проблемите на ХИВ/СПИН. От началото на годината до юли над 162 000 лица са се изследвали в тях.
През периода 1986 г. – 03.08.2018 г. в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 6:1 (139 мъже и 22 жени). Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 44%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 25%. Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2016 г. е 5.7, за България показателят е 2.8.

ФЕДЕРАЦИЯТА НА МЕДИЦИТЕ В ГЪРЦИЯ АЛАРМИРА, ЧЕ БОЛНИТЕ ОТ ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА СЕ УВЕЛИЧАВАТ
Националната федерация на гръцките медици (POEDIN) изрази тревога за увеличените случаите на зараза със Западнонилска треска и обвини правителството и регионалната здравна инспекция на Атика в “привидно безразличие”, информира Zdrave.net, позовавайки се на Kathimerini.gr. Трима души над 70-годишна възраст са починали миналата седмица, след като са били заразени с вируса. Тази година в страната са потвърдени 60 случая на заразяване със Западнонилска треска
В изявление в понеделник POEDIN заяви, че поради липсата на ангажираност на държавните органи, “разпространението на Западнонилския вирус не само не е било ограничено, но се разраства всекидневно и вече е засегнало почти цяла Атика”.
под наблюдение са много райони на Западна Атика – Мегара, Мандра, Неа Перамос, Елефсина и Аспропигос. Предстои това да се случи и в другите засегнати райони – Пирея, Никая, Коридалос, Драпецона и Саламина. POEDIN предупреди, че съществува риск от недостиг на кръв, тъй като на жителите на контролираните райони е забранено да даряват.

Проф. Тодор Кантарджиев успокоява: НЯМА СЛУЧАИ НА ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА В БЪЛГАРИЯ
Тази и миналата година нямаме регистрирани случаи на Западнонилска треска. Това каза в предаването “12+3” на БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, информира Zdrave.net.
“Засега няма данни за появата на Западнонилска треска, с нейните тежки засягания на централната нервна система и евентуално – опасност за живота – това, което го има в Румъния, Гърция, Сърбия, Унгария и някои други европейски държави”, уточни специалистът.
Инкубационният период на заболяването е от една до три седмици. Заразяването обичайно се случва в началото на лятото, но симптомите се проявяват по-късно. Националната референтна лаборатория има капацитета да прави изследвания за заболяването, но това се налага в малкото случаи на инфекция на централната нервна система, изтъкна проф. Кантарджиев. Той уточни, че тази година вирусните енцефалити и вирусните менингити са два пъти по-малко в сравнение с 2017 г.

36 ДУШИ С ИЗГАРЯНИЯ ОТ ГАЗОВИ БУТИЛКИ СА ПРИЕТИ В УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” ОТ НАЧАЛОТО НА АВГУСТ
36 тежко пострадали при инциденти с газови бутилки са приети в Клиниката по изгаряне на „Пирогов” от началото на август, съобщиха от УМБАЛСМ “Пирогов”.
Началникът на клиниката доц. Мая Аргирова уточнява, че пострадалите са млади хора до 50-годишна възраст. Всички пациенти са с обширни, дълбоки изгаряния, които обхващат цялото тяло. 16 от пациентите са с над 20% изгаряния и инхалационни травми, а останалите имат между 5 и 15% изгаряния. Сред тях има и семейство – мъж, жена и дете, които са пострадали при възпламеняване на газовата инсталация на колата им. Лечението на всички пациенти налага поредица от пластично-възстановителни операции, информират още от Университетска болница „Пирогов”.

АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД ОТХВЪРЛИ РЕШЕНИЕ НА РЗИ – ВАРНА
Административния съд във Варна определи като нищожно решение на Областна специализирана комисия към РЗИ, отказващо отлагане на задължителните имунизации на дете, информира Zdrave.net, позовавайки се на Moreto.net. Произнасянето на магистратите е по жалба на майката на детето. Тя оспорва решението на здравния орган, с което е постановено провеждането на задължителните имунизации за възрастта и реимунизации по индивидуална схема. Майката посочва, че органът не е направил преценка за необходимостта от отлагане на имунизацията, предвид диагнозата “детски аутизъм”. От РЗИ посочват, че по правилата за имунизациите в страната посочената диагноза не е включена в медицинските противопоказания за имунизациите съгласно Имунизационния календар. В крайна сметка оспореното решение е счетено за нищожен административен акт, като издаден от некомпетентен орган при липса на кворум и при съществено нарушение на изискването за съдържание. Съдът осъжда РЗИ да плати разноските по делото в размер на 510 лева.

ВАРНЕНСКИ МОТОРИСТИ ЩЕ ДАРЯВАТ КРЪВ НА ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА
Утре, на големия християнски празник Голяма Богородица от 10.00 до 14.00 часа в Районния център по трансфузионна хематология във Варна ще се проведе благотворителна кръводарителска кампания. По случай празника на морската столица варненските мотористи безвъзмездно ще помогнат на хора, които се нуждаят от кръвопреливане, информира Zdrave.net.
Благотворителната инициатива ще премине под надслов „Бензин в кръвта” и е отворена за всички желаещи. Организатори на събитието са РЦТХ – Варна и V moto – магазин за моточасти със съдействието на 9 фирми и клубове. Инициативата е подкрепена от Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК).
Всички дарители ще получат покана-пропуск за 23-я национален мото събор – Варна (комплекс „Камчия“, 27 август – 2 септември).