НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.06.2019)

ПРЕДВИЖДАТ ДВА ВИДА ДМС ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

Разходите за персонал се осигуряват в размер не по-малък от 50 на сто от отчетените приходи за извършени медицински дейности по договор с НЗОК, по реда на Наредба № 3, от потребителски такси, извършени медицински услуги по сключени договори с други лечебни заведения и здравноосигурителни дружества, наеми и административни услуги. От тези приходи ще се формира и общата сума на допълнителните възнаграждения с постоянен и непостоянен характер в размер до 50% от разходите за персонал. Ще бъдат изплащани и допълнителни възнаграждения според индивидуалния принос и вътрешните правила на лечебните заведения с източник на приходите от извършени услуги, утвърдени по Ценоразпис на лечебното заведение и извършени дейности по договори за клинични проучвания.
Това предвижда вариант на Методиката за образуване на разходите за персонал и работните заплати на медицинския и немедицинския персонал в държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ, с който Zdrave.net разполага.
Според този вариант индивидуалното възнаграждение включва основна работна заплата, допълнителни възнаграждения с постоянен и непостоянен характер, сред които за придобит трудов стаж и професионален опит, за положен извънреден и нощен труд, за време на разположение, за придобита образователна или научна степен, както и допълнителни възнаграждения за извършени дейности и постигнати резултати.
Размерът на основната работна заплата ще се определя в съответствие с утвърдените вътрешни правила и се отразява в индивидуалния трудов договор на работника/служителя.
Методиката вече е представена на синдикати и работодатели, които пишат становища по нея. Тепърва ще стане ясно има ли МЗ тяхното одобрение.
Това, за което със сигурност е постигнато на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в сектор „Здравеопазване“ е, че всяка болница ще съгласува вътрешните си правила за разпределяне на заплатите с представените на ниво лечебно заведение синдикални организации. Вътрешните правила ще се утвърждават от директора или управителя на лечебното заведение и ще бъдат синхронизирани със Стандарта за финансова дейност, който прилагат държавните и общински болници.
Допълнителните възнаграждения ще бъдат изплащани след като са обезпечени приоритетните разходи за персонал и са изпълнени условията на Стандарта за финансова дейност.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ПОИСКА ЗАПАЗВАНЕ НА ЕВРОПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ
Да се запазят възможностите за финансиране на здравната система от еврофондовете. На това акцентира здравният министър Кирил Ананиев по време на заседанието на Съвета на министрите на здравеопазване на държавите – членки на ЕС в Люксембург, информира Clinica.bg.
Министър Ананиев подписа с еврокомисаря Витянис Андрюкайтис и Рамково споразумение за съвместни обществени поръчки за осигуряване на мерки за медицинско противодействие. Една от тях е преодоляването на трудности по снабдяване с ваксини.
Министър Ананиев проведе двустранни срещи с колегите си от Испания, Германия, Унгария и Холандия, в рамките на които бяха обсъдени възможности за обмяна на опит по актуални за България теми като трансплантации, донорство, организация на системата за здравно осигуряване и развитие на здравноосигурителния модел. Министрите проведоха активен дебат по внесената от Германия и Ирландия допълнителна точка в дневния ред относно Регламента за медицинските изделия. Той влиза в сила от 2020 г. и предвижда допълнителни изисквания за производителите на медицински изделия. Здравните министри призоваха ЕК да положи максимални усилия, за да се избегне липса или недостиг на медицински изделия. Германия, Полша, България, Унгария, както и редица други държави-членки, заявиха готовност да бъдат удължени сроковете за влизане в сила на Регламента. Дебат имаше и по темата за улесняване на инвестициите за подобряване на здравните системи.

БОДК ЗАСТАВА ТВЪРДО ПРОТИВ ПЛАТЕНОТО КРЪВОДАРЯВАНЕ
“Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК) застава твърдо против прокрадващите се в публичното пространство идеи за платено кръводаряване и предоставяне на допълнителни облаги на дарителите, които представляват предпоставки за рискови кръводарители и скриване на противопоказания. Това би означавало много крачки назад и копаене на дъното, на което и без това отдавна стоим”. Това пише в позиция на организацията, изпратена до медиите, във връзка с 14 юни – Световният ден на доброволния кръводарител, информира Zdrave.net
През 2019 г. основната тема на кампанията е „Безопасна кръв за всички“. За формална страна-домакин е определена Руанда. Фокусът е поставен върху това, че всеки човек трябва да има достъп до безопасно кръвопреливане, като компонент за постигане на универсално здравно покритие. Ключово значение за постигане на тази цел имат доброволните кръводарители.
България продължава да е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Ежедневно има недостиг на кръв и кръвни съставки – болници и кръвни центрове постоянно принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители. „Вместо да се предприемат радикални мерки за справяне с проблемите, институциите се правят, че те не съществуват“, изтъкват от БОДК .

УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ” – ПЛОВДИВ ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 140-ГОДИШНИЯ СИ ЮБИЛЕЙ
140 години от основаването си ще отбележи с тържествен форум на 17 юни най-голямата болница в България – УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение от лечебното заведение. Основана на мястото на лазарета от Руско-турската освободителна война, който се е помещавал в три бараки с 30 легла в местността под Хълма на доблестта (Джендем тепе), тя започва своето летоброенето като пърата българска гражданска болница на 1 май 1879 г. На тази дата, по силата на Берлинския договор, руските войски напускат пределите на Източна Румелия и болницата с цялото имущество и инструментариум е предадена на новосъздаденото дружество „Св. Пантелеймон“.
Днес УМБАЛ „Свети Георги“ е най-голямата болница в страната, разполага с 1536 легла и 2694 души персонал, от които 653 са лекари, а 925 са специалисти по здравни грижи. В последните години средният годишен брой на болните, които се хоспитализират за активно лечение, надхвърля 80 000. В клиниките и отделенията на болницата се оказва денонощно спешна и неотложна амбулаторна, стационарна и консултативна помощ при заболявания и травми и лечение на населението от Южен Централен регион на България, включващ пет административни области: Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково и Смолян, разказа изпълнителният директор на болницата проф. д-р Карен Джамбазов.

ПРЕГЛЕЖДАТ БЕЗПЛАТНО ЗА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ ВЪВ ВМА
ВМА организира безплатни консултации и прегледи за всички лица над 12-годишна възраст, ухапани от кърлежи, съобщиха от лечебното заведение. Прегледите ще се проведат от 19 до 21 юни 2019 г. от 10:00 до 14:00 ч. в кабинет 108 на Катедра “Инфекциозни болести”. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/ 92 25 989 и 02/ 92 26 125. Не се изисква направление от личния лекар.
Лаймската болест е най-широко разпространената в България инфекция, предавана чрез ухапване от кърлеж. Най-честата клинична проява е кожен обрив, на мястото на ухапването. През последните няколко летни сезона специалистите от Катедра “Инфекциозни болести” към ВМА установиха множество случаи на Лаймска болест, довела до засягане на нервната система.