НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.05.2019)

ДЪРЖАВАТА ОТПУСКА ДОПЪЛНИТЕЛНО 3 МЛН. ЛЕВА ЗА ДЕТСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ
3 млн. лв. допълнително ще бъдат отпуснати за детското здравеопазване. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с представители на педиатричната болница „Проф. Иван Митев“. В срещата участваха също и лекари, неонатолози и ръководители на структурни педиатрични звена в други болници, информира Zdrave.net.
„Утре ще внесем проект на постановление в Министерски съвет, с което на Министерството на здравеопазването ще бъдат предоставени допълнителни средства за 15 апарата за дихателна неинвазивна реанимация – 500 000 лв. и за закупуването на 50 кувьоза – 750 000 лв. или общо 1 250 000 лв. В същото време ще отделим 1 700 000 лв. за Педиатричната болница по програмата Майчино и детско здравеопазване, която се финансира чрез Наредба 3 на министъра на здравеопазването“, каза на брифинг след срещата министър Ананиев.
Апаратурата ще бъде разпределена както в държавни, така и в общински болници. „След като бъде прието постановлението утре, ще седнем с колегите да направил разпределението й по болници – къде са необходими апаратите за дихателна реанимация и къде – кувьозите“, уточни министърът. По думите му до края на месеца МЗ ще пусне обществена поръчка за инженеринг на новата детска болница, за да започне реалното й строителство. „В началото на следващия месец ще се съберем отново при премиера и ще разгледаме всички останали проблеми, които съществуват пред детското и майчиното здравеопазване, в това число и потребителската такса за преглед на дете“, допълни министър Ананиев.

Кандидати за евродепутати: ВСИЧКИ ЗАЕДНО ТРЯБВА ДА РАБОТИМ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Здравеопазването е първото благо на човека, затова всички трябва да работят за неговото подобряване и то да бъде надпартийно. Това е един от акцентите, изведени от участниците в двучасовия дебат „Здравеопазването като общоевропейски и национален приоритет“. В него се включиха д-р Андрей Ковачев, кандидат за евродепутат от ГЕРБ, д-р Десислав Тасков, кандидат за евродепутат от БСП, д-р Веселка Христамян, магистър по дентална медицина, представител на Коалиция „Демократична България” и Цецка Бачкова, кандидат за евродепутат от Коалиция „Демократична България”, информира Zdrave.net.
Кандидатите за Европейския парламент се обединиха около позицията, че Европа трябва да има все по-сериозна роля в политиките по отношение на здравеопазването на отделните държави членки, с цел по-бързо те да подобрят системата и нейното функциониране на национално ниво. Това ще бъде в изпълнение на поетите ангажименти и цели за постигане на универсално здравно покритие до 2030 г.
Участниците в дебата се обединиха и около необходимостта в следващия мандат на Европейския парламент българските евродепутати да организират регулярни срещи по темата за приоритетите на здравеопазването и тяхното постигане, като в тях вземат участие институциите, пациентски и съсловни организации и т.н. „Само по този начин може да се постигне интегриран подход за решение на предизвикателствата в сектора“, смятат те.
Официален гост на форума беше г-н Филип Домански, представител на Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към Европейската комисия. Той представи ролята на Европейския съюз в допълване и координиране действията на държавите-членки по отношение на здравеопазването, като акцентира върху факта, че системите на здравеопазването са приоритет на самите държави. Въпреки това сферата на публичното здраве (public health) е обект на сътрудничество между Европейския съюз и държавите членки поради което се регулира на европейско ниво. Г-н Домански даде пример за елементи от тази сфера, а именно трансплантациите, медицинските продукти и услуги, достъпът до медицински услуги, консумацията на алкохол и цигари, трансграничните заплахи за здравето и др.

ТРАНСПЛАНТИРАХА БЪБРЕЦИ НА ДВАМА ПАЦИЕНТИ В УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА”
Жена на 48 години от Кюстендил, изпаднала в мозъчна смърт след мозъчна хеморагия, даде шанс за живот на двама пациенти с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ “Александровска”, информира Zdrave.net.
Трансплантирани са 35-годишна жена от село Войводиново и 58-годишен мъж от гр. Котел, показали най-голям процент органна съвместимост от общо пет поканени от листата на чакащи.
След интервенциите, трансплантираните са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Екипът на лечебното заведение изказа искрени съболезнования на близките на починалата и адмирират тяхното хуманно решение да дарят органите ѝ за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент. От началото на годината в УМБАЛ „Александровска“ са извършени пет бъбречни трансплантации – три от жив донор и две от трупен донор.

ВМА ИЗПРАТИ НОВ ЕКИП В АФГАНИСТАН
Военномедицинска академия изпрати нов екип в Афганистан. Медиците ще участват в мисията на НАТО “Решителна подкрепа” и ще се грижат за здравето на 38-ия български контингент на Въоръжените сили, съобщи Clinica.bg. Международната мисия на НАТО в Афганистан е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност. Дейността ще се извършва във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като член на НАТО.
През март български военни медици заминаха за Мали, където участват в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали. Поредният екип се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако.
Българските военни лекари участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Това е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ ИНВЕСТИРА 6 МЛН. ЛЕВА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВ УЧЕБЕН КОРПУС
Медицинският университет в Пловдив инвестира 6 милиона лева от бюджета си за изграждането на нов учебен корпус. След построяването му висшето училище предвижда да увеличи приема на студенти, информира БНР.
Новата 6-етажна сградата ще разполага със съвременно оборудвани лаборатории и учебни зали. Там ще бъдат преместени теоретичните катедри по биология, химия и физика, заяви ректорът на висшето училище проф. Стефан Костянев. Той подчерта, че се очаква строителството да приключи през септември 2020 година, което предполага и приемът да се промени за следващата учебна година:
„Ще увеличим бройката, най-вече за чуждестранните студенти, защото интересът е много голям. Най-голям е интересът от Великобритания, Германия, Италия, Гърция“.
Проф. Костянев изтъкна, че чуждестранните студенти се мотивират от възможността за ранна практика:
„В западните страни студентът няма никаква възможност да контактува с пациента – едва когато вземе дипломата си той за първи път се сблъсква с истинския пациент. При нас и медиците, и стоматолозите още в 3-ти курс контактуват с пациенти“.

ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ ЩЕ СТАРТИРА СТРОЕЖА НА ДОМА НА ЛЕКАРЯ В СОФИЯ
Строежът на Дома на лекаря в София може и да започне, след като Събора на Българския лекарски съюз реши, че избраната преди близо 4 години фирма-изпълнител на строежа, трябва да изпълни договора си.
Първоначалният проект е за осеметажна сграда с две подземни нива на площ от общо 9543 кв. м, а последващ проект предвижда увеличаване на височината почти двойно. Това е свързано с процедура в подробния устройствен план (ПУП), в който да се включи 14-етажна сграда, информира Zdrave.net.
„Решихме да не продължаваме промяната в подробния устройствен план, т.е. да изтеглим внесеното предложение, защото това много ще затрудни построяването на Дом на лекаря, тъй като е свързано и с решение на Общинския съвет. В крайна сметка ние имаме нужда от Дом на лекаря, а не от небостъргач. Това беше решението на Събора“, каза пред Zdrave.net председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров. Той допълни, че фирмата-изпълнител ще бъде запозната с решенията на Събора на БЛС, а оттам нататък времето ще покаже какво ще се случи.

ВОДАТА В СЕЛО ЙОГЛАВ Е СЪС ЗАВИШЕНО СЪДЪРЖАНИЕ НА НИТРАТИ
Водата в ловешкото село Йоглав е с наднормено съдържание на нитрати. От Регионалната здравна инспекция в Ловеч забраниха използването ѝ за питейно-битови нужди от деца до 3 години. За останалата част от населението е препоръчително да не се консумира вода от водопроводната мрежа на селото, съобщи БНР.
На управителя на „ВиК Ловеч” АД има издадено предходно предписание – при установяване на наднормено съдържание на нитрати за уведомяване на населението на Йоглав и обследване на причините за увеличението на нитратите в подаваната към селото вода. От дружеството трябва да направят и проучване за включване на нови водоизточници за водоснабдяване. Жителите на селото от години се оплакват, че водата там не е годна за пиене. Преди време беше създаден и инициативен комитет за решаването на проблема.

ДЕРМАТОЛОЗИ В 42 ГРАДА У НАС ЩЕ ПРЕГЛЕЖДАТ БЕЗПЛАТНО УТРЕ
За 14-та година в България ще се проведе национална кампания за профилактика на рака на кожата “Евромеланома 2019”. На 15 май, сряда, в 42 български града над 250 дерматолози ще преглеждат пациенти безплатно, съобщи БНР.
Ракът на кожата се причинява от вредните слънчеви лъчи и е най-често срещаният от всички видове рак, сочи статистиката. Над 14 милиона и 500 хиляди души в Европа прекарват две трети от работния си ден на открито. Това са работещите в земеделието, строителството, логистиката, транспорта, мореплаването и други сфери на икономиката. На риск са подложени дори служителите в офисите, отбелязва доц. Румяна Янкова, ръководител на Кожната клиника в Пловдивската университетска болница. Не можете да стоите 8 часа до прозореца в близост, защото стъклото слабо защитава от ултравиолетовите лъчи, пояснява тя. Повечето хора знаят, че липсата на слънцезащита увеличава риска от рак на кожата и в същото време не предприемат мерки да се защитят, информира д-р Валерия Матеева от столичната Университетска кожна клиника.