НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.05.2018)

ВСЕКИ ТРЕТИ РОДИТЕЛ ХРАНИ ДЕТЕТО СИ НЕЗДРАВОСЛОВНО
Всеки трети родител признава, че не осигурява здравословно хранене за детето си. Това става ясно от проучване на Регионална здравна инспекция – гр. София, проведено сред майки и татковци на хлапетата между 3 и 7 години. Според специалистите тези данни са тревожни, информира Clinica.bg.

През уикенда мнозинството от хлапетата закусват правилно – с макаронени и зърнени храни или пък сандвичи. Това важи за 71% oт подрастващите, става ясно още от изследването.

Близо една трета от родителите – 29% дават на децата си баници, палачинки, мекици и пържени филии за закуска, като именно тези тестени изделия

често влизат в графата „вредни храни”. Едва 6% от хлапетата пият мляко на закуска, а 7% похапват плод. Обядът на домашната трапеза пък е здравословен за 35% от децата, като те се хранят с готвено ястие и супа. Рибата обаче е слабо застъпена в менюто – само при 8% от подрастващите, сочи анализът на столичната РЗИ. Сравнително нисък е и делът на децата, които получават плод за десерт – 11%, както и салата или таратор – 14%. Вечеря от готвено ястие или супа се сервира за 76% от децата. Дефицит в менюто са рибата, млякото и пресните плодове и зеленчуци.

12% от родителите  често купуват на децата си храни, рекламирани по телевизията. Болшинството от майките и татковците обаче (62%) правят това само по изключение, а около друга една четвърт от тях изобщо не прибягват до тези продукти.

Според анализа на Столичната здравна инспекция родителите са слабо информирани по въпросите за здравословното хранене при децата между 3 и 7 години и трябва да повишат знанията си по тази тема. Също така препоръчват в домашното меню да се засили консумацията на риба, мляко, бобови храни, плодове, зеленчуци, както и да избягват т.н. бързи храни.

Относно движението и спорта една четвърт от родителите всеки ден извеждат децата си на разходка или пък ги водят на спорт. При около половината от майките и татковците това се случва 2-3 пъти седмично. От здравната инспекция напомнят, че спортът и разходката трябва да са неизменна част от двигателната активност на децата.

МЕДИЦИТЕ В МБАЛ-ВРАЦА ПОЛУЧИХА ЗАПЛАТИТЕ СИ ЗА ФЕВРУАРИ

Възнагражденията за февруари в МБАЛ-Враца вече са изплатени, обяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Днес тя посети лечебното заведение, за да представи новия директор на лечебното заведение и да увери персонала, че болницата ще продължи да съществува, без да закрива отделения, информира Clinica.bg.

До края на месец май  т. г. МБАЛ “Христо Ботев” ще получи и всички средства, изработени по договор с НЗОК за месец април, в това число и средствата за извършената от персонала дейност, обеща зам.-министър Начева. По този начин до края на юни ще бъде наваксано и изоставането в изплащането на мартенските заплати, надяват се от здравното министерство.

Жени Начева съобщи, че е постигнато и съгласие с кредиторите на болницата, което ще даде възможност средствата за персонал да започнат да се изплащат регулярно. За да се изпълнят обаче поетите ангажименти, всички лекари, които в момента са в отпуск, трябва да се върнат на работните си места. Само така лечебното заведение ще може да възстанови нормалния си 24-часов ритъм на работа. Начева изтъкна още, че средствата по Националния рамков договор за 2018 г. за врачанската болница са не по-малко от тези по Националния рамков договор за 2017 г. и МБАЛ „Христо Ботев” има потенциал и възможност да реализира същия обем дейност, като гарантира на хората от областта качествено, достъпно и навременно здравеопазване.

НЗОК ЩЕ ПЛАТИ НА ЧУЖДИТЕ ЗДРАВНИ ФОНДОВЕ ДЪЛЖИМИ СРЕДСТВА, ЗАЛЕГНАЛИ В ПЛАНА ЗА ТАЗИ ГОДИНА
На своето заседание на 14 май 2018 г. Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса прие информация за изпълнение на плана за разпределение на средствата за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност по Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., информира Zdrave.net.

През тази година НЗОК ще изплати в пълен размер предвидените в плана средства към немските здравноосигурителни фондове – 35 385 484 лв. Средствата, планирани за заплащане на неприключени суми по искове от други държави членки на ЕС, са в размер на 68 300 хил. лв.

Планът предвижда през 2018 г. да бъдат изплатени по искове на други държави още 32 914 516 лв., от които: на Австрия – 6 379 204 лв., на Холандия – 1 742 797 лв., на Кипър – 289 567 лв., на Швейцария – 493 691 лв.

В плана НЗОК залага средства в размер на 700 000 лв. за възстановяване на извършени разходи от осигурени лица за спешна и неотложна помощ при престой в друга държава членка на ЕС и 4 000 000 лв. за заплащане на договорни партньори на институцията за оказана медицинска помощ на чужди осигурени граждани по време на престоя им в България.

Общо по плана за 2018 г. са разпределени определените със Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. средства в размер на 73 000 000 лв. за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност.

80 МЛН. ДЕФИЦИТ ЗА ЛЕКАРСТВАТА ЗА ОНКОБОЛНИ  ОЧАКВА НЗОК
80 млн. лв. е очертаващият се дефицит за лекарствата за онкологичноболни по НЗОК до края на тази година. Това стана ясно от изказването на председателя на Надзорния съвет и зам.-здравен министър Жени Начева след края на днешното заседание на Надзорния съвет на здравната каса, информира Zdrave.net.

Начева посочи, че проблемът с разходите за лекарства се е обособил като един от основните при разглеждането на коригираните месечни бюджети до края на 2018 г. Тя изтъкна, че става въпрос за лекарства, които се заплащат на болниците и то предимно в сферата на онкологичното лечение. Все пак тя изрази надежда, че проблемът ще бъде решен с разговори с притежателите на разрешения за употреба чрез договаряне на допълнителни отстъпки и уточни, че съществуват и допълнителни механизми в тази насока.

Начева информира още, че определените средномесечни бюджети на лечебните заведения са в размер на 159 млн. лв., като средно годишно се очертава те да бъдат от 156 млн. лв. на фона на 141 млн. лв. за изминалата 2017 г.

„Не очакваме напрежение в болничната сфера”, посочи Начева. Тя припомни още, че лечебните заведения имат право да преразпределят икономии в рамките на тримесечните си бюджети.