НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.03.2019)

ДЕФИЦИТ НА ПЕДИАТРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В МБАЛ – ПЕРНИК

Област Перник остава без педиатри. Детските лекари масово напускат МБАЛ „Рахила Ангелова“. След близо три месеца от там ще си тръгне и шефката на отделението д-р Сия Евтимова. Тя е подала молба за напускане на 1 март 2019 г., информира Zdrave.net.
„Чувствам се уморена, унизена и обидена. Уморих се от натовареността на отделението, от борбата със системата, с ръководствата, от опитите ни с всички ръководни органи в областта да облекчим натовареността на отделението и на колегите. Тази нощ бях сама дежурна. Работим дневна, нощна смяна. Няма къде да изпратиш хората, няма кой да помогне. Ако имаш пациенти, преглеждаш ги, после се връщаш в амбулатория. Нощем достигат до 15-20 прегледа понякога, отделно са децата в отделението“, обясни в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия д-р Евтимова.
Тя допълни, че в момента в педиатрията на МБАЛ „Рахила Ангелова“ работят трима титуляри педиатри и един специализант. Изискванията на НЗОК са за четирима лекари със специалност и минимум 6 други медици. Област Перник не е малка – болницата обслужва освен града, също така Трън, Радомир, Земен и доста села в региона.
За разрешаването на проблема от ръководството на болницата предлагат безплатна квартира на педиатър, който иска да работи в детското отделение. „Няма кой да дойде. Няма кадри, няма сестри. Имаме пет сестри, най-младата е на 50 години“, обясни д-р Евтимова. За последните десет години болницата в Перник са напуснали 7 педиатри.

НАЦИОНАЛНАТА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НАПИСА ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ИНСТИТУЦИИТЕ С ВЪПРОСИ ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА ФОНДОВЕТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА
Национална пациентска организация (НПО) изразява притесненията си за нивото на готовност на НЗОК да поеме в обявения срок дейността на Фонд за лечение в чужбина и Фонд за лечение на деца в чужбина. В отворено писмо до Министерството на здравеопазването, Парламентарната комисия по здравеопазване, Надзорния съвет на НЗОК, управителя на НЗОК и медиите, организацията моли за информация за степента на готовност да бъде осъществено прехвърлянето до 31 март 2019 г., информира Zdrave.net.
„Важно е обществото и пациентското движение да имат актуална информация за този процес на всеки един негов етап“, казват от организацията.
„Това ще ни даде възможност, като национално представителна организация за защита правата на пациентите в България, да имаме увереността, че тези права ще бъдат защитени в максимална степен“, се казва още в писмото.
„Има ли изработен проект за подаване на заявленията за лечение? Има ли подготвен проект на структурните промени в НЗОК, с които се създават структурните звена с техните функционални характеристики, щатно разписание и длъжностни характеристики? Има ли разработен проект на отговорностите по видове ръководен персонал? Има ли изработен проект на консултантите по взимане на решения за лечение в чужбина? Предвижда ли се подалите заявления по електронен път да проследяват тяхното движение, становищата и решенията по тях?“, питат от НПО.
„Надяваме се прехвърлянето да бъде осъществено по начин, по който няма да се допусне влошаване на клиничната картина на заболяванията на нуждаещите се или да доведе до летален изход поради административни неуредици или забавяне взимането на адекватни и своевременни решения“, пише още в писмото.

Д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС: НЕИМУНИЗИРАНИТЕ ДЕЦА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАЩИТЕНИ ОТ НЕЛОГИЧНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА РОДИТЕЛИТЕ СИ
Всеки седми смята, че ваксините са вредни, показват данните на “Галъп интернешънъл”, публикувано вчера. От тях по-голямата част са жените, както и хора с висше образование.
„Ако това е процентът на хора, които не вярват във ваксините, това е и процентът от майки, които не са ваксинирали децата си. В този случай говорим за голям проблем в колективния имунитет, който би довел до риск от епидемии. Това са хора, които четат. Четат предимно в интернет, но там се публикуват всякакви факти, а много малко хора могат да преценят доколко те са верни или неверни“. Това каза пред БНТ д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз, информира Zdrave.net.
Тя припомни изследването, от което е тръгнало масовото твърдение, че ваксините срещу морбили са вредни. „То обаче включва само 11 деца, целенасочено избрани от определена група. Самото изследване след това е изтеглено. Поръчано е от фармакологична компания, която е искала да пусне друга ваксина срещу морбили. Съвсем наскоро излезе друго изследване, което включва 63 450 деца, което доказва, че няма никакъв риск от поставените ваксини“, каза д-р Николова.
По думите на д-р Николова, ако човек не е ваксиниран, това не може да бъде скрито, а контролът на личните лекари е изключително строг.
„Трябва да се затегне контрола по отношение на родителите и никой не трябва да приема това за натиск. Защото дете без поставени ваксини е дете в риск, то не е защитено срещу много сериозни заболявания и тогава трябва да бъде защитено от нелогичното поведение на родителите“, каза д-р Гергана Николова.

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ В ПОПОВО ПРИЕХА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА
Общинските съветници в Попово поискаха за общинската болница в града увеличаване на болничните легла на 88, като новите легла да бъдат разпределени пропорционално между съществуващите болнични отделения, както и осигуряване на месечен лимит от 250 000 лв., за да могат хората от региона да получат полагащия им се достъп до качествени и навременни медицински грижи, информира Zdrave.net като се позова на БТА.
Исканията са изложени в декларация в подкрепа на “МБАЛ – Попово” ЕООД, която е приета на извънредно заседание на Общинския съвет в Попово и ще бъде изпратена на министър-председателя Бойко Борисов, до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и до управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев. Документът касае проблемите пред “МБАЛ – Попово” ЕООД и действията на директора на РЗОК – Търговище. В него са упоменати съкратеният лимит за медицински дейности, което лишава здравното заведение през 2019 г. от постъпления в размер на 30 000 лв. месечно, както и множеството проверки, извършени през последните месеци на лечебното заведение, при които не са констатирани нарушения.

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА БЪБРЕКА
На 14 март отбелязваме Световния ден на бъбрека. Световната кампания тази година е под надслов “Бъбречно здраве за всички и навсякъде”, информира БНР. “По отношение на бъбречните заболявания сме въвели всички нови диагностични и лечебни методи. По отношение на туморните заболявания на бъбреците провеждаме всички съвременни минимално-инвазивни методи на лечение. В нашата страна извършваме рутинно и роботизирани операции”, изтъкна в интервю за програма “Хоризонт” доц. д-р Марин Георгиев, председател на Българското урологично дружество и началник на Клиниката по урология в УМБАЛ “Александровска”:
Той допълни, че въпреки модерните диагностични и лечебни методи у нас, расте броят на пациенти с камъни в бъбреците и тумори в нежния орган. Добрата новина е, че заради подобрената диагностика все повече тези заболявания се откриват в по-ранен стадий.
“Пада процентът на пациентите с големи тумори, с разсейки, но все пак той е доста по-голям, отколкото случаите в Западна Европа и Америка”, посочи специалистът.
Доц. Георгиев отбеляза, че ракът на простата вече е най-често срещаният рак при мъжа. Затова информираността в тази област е много важна, тъй като открито навреме заболяването може да бъде излекувано почти на 100%.
В предаването „Хоризонт до обед“ доц. Анелия Буева – национален консултант по детска нефрология, припомни, че Световният ден на бъбречните заболявания датира от 2006 г., когато се обявява необходимостта от разговори за бъбречното здраве.
„Българските детски нефролози успяха между 2010 г. и 2013 г. да направят скрининг за скрита бъбречна заболеваемост. От началото на 2013 г. нашата инициатива за профилактично преглеждане с ултразвук на коремните органи, специално на бъбреци, достигна до всяко българско дете“, каза доц. Буева. По думите й втората причина за бъбречно заболяване след аномалиите е наличие на белтък в урината. Затова след 2014 г. всяко дете в училищна възраст един път годишно се изследва за белтък в урината, каза доц. Буева.

ЕКИПИ НА ВМА И УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” НАПРАВИХА УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ НА БЕБЕ С РЯДЪК РАК НА ЧЕРНИЯ ДРОБ
Смесен екип от хирурзи и анестезиолози на Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛСМ „Пирогов”, ръководен от проф. д-р Никола Владов, направи уникална операция на бебе с рядък рак на черния дроб, информира Zdrave.net.
Малката пациентка е едва на година и два месеца и се бори с диагнозата хепатобластом. Преди тричасовата операция във ВМА е преминала продължителна химиотерапия, за да се редуцира обема на тумора.
„Направихме дясна хепатектомия. Операцията премина успешно, туморът бе отстранен. Бебето е добре, възстановява се”, обясни проф. Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология (КЧПХТ) на ВМА.
Досега толкова малки деца с подобни тумори са били оперирали единствено в чужбина.
В операционната, заедно с проф. Владов бяха доц. д-р Васил Михайлов от КЧПХТ, както и екип детски хирурзи, водени от д-р Цветко Георгиев, завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените малформации в „Пирогов”.
Начело на смесения екип анестезиолози застанаха началникът на Клиниката по интензивно лечение във ВМА проф. д-р Евелина Одисеева и доц. Румяна Андонова, която ръководи Клиниката по детска анестезиология и реанимация в „Пирогов”.

ПОДАРИХА НОВ КУВЬОЗ НА “МАЙЧИН ДОМ” – СОФИЯ
Кувьоз за интензивни грижи за недоносени бебета получи Клиниката по неонатология на “Майчин дом” – София. Дарението е от жителите на Челопеч. Те събраха средствата за апаратурата на коледния базар в селото, информира Clinica.bg.
1473 са жителите на най-малката община в България, Челопеч. По време на коледните празници кметът инициира дарителска кампания, за да зарадват най-голямата акушеро-гинекологична болница с нова апаратура, нужна за недоносените бебета. Така кутията за дарения от благотворителния щанд събра повече от 4 000 лв. Средствата се оказаха недостатъчни за апаратурата, която е на стойност 14 585 лева. Рамо в благородното начинание дадоха местните бизнесмени и общината, които дариха необходимата сума. В знак на благодарност за жеста на общината лекарите от болницата обещаха да проведат безплатни гинекологични прегледи на нейните служителки. Кметът на Челопеч инж. Алекси Кесяков получи от изпълнителния директор на „Майчин дом” проф. д-р Иван Костов грамота за благородното дело на челопеченци.

МИТРОПОЛИТ ЙОАН НАПРАВИ ДАРЕНИЕ ЗА ДЕЦА С ДИАБЕТ В УМБАЛ “СВЕТА МАРИНА”
Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан дари днес инсулинова помпа от най-висок клас и консумативи за три месеца на 9-годишния Георги Андреев и паричната сума от 11 503, 40 лв. на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна за изследване на диабетни антитела при поставяне на диагнозата диабет тип 1 (инсулинозависим).
„Това е наш дълг и няма място за похвали. По-скоро разбирам, че диабетът е състояние, което изисква повече грижи и особено ако засегне децата в ранна възраст това е голям проблем и носене на кръст от страна на родителите.“, каза Митрополит Йоан по време на връчване на дарението, чиято обща стойност е 17 617,40 лв. Средствата бяха събрани по време на честването на 50-годишнината на Митрополит Йоан , когато той призова гостите си празник да дарят за каузата.
В Центъра за иновативни терапии и авангардни технологии в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна се лекуват деца с диабет на възраст от 0 до 18 години от цяла Източна България.

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ЗАМЕНИ ПОЕТАПНО СТАРИТЕ ПЕЧКИ С НОВИ
Във Велико Търново заменят старите печки на дърва и въглища с нови на газ или палети. Мерките са с цел намаляване на вредните емисии, а решението е на местната власт, информира Clinica.bg. Кампанията е в изпълнение на проект „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух” по програма Лайф+ на Европейската комисия. Той се реализира съвместно с общините Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора.
Във Велико Търново новите уреди ще зарадват близо 500 домакинства, от три квартала в града. Те са „Варуша”, „Акация” и „Асенов” и се намират в стария град, уточняват от администрацията. Подмяната ще бъда направена поетапно, като крайния срок е 2024 година. Първите печки ще бъдат доставени още тази година като община Велико Търново е предвидила в бюджета си 740 000 лева. Очаква се още толкова да са средствата, които общината ще получи по европороект, в който участват още няколко градове. Тази година в Търново ще бъдат закупени и две станции за измерване на запрашеността на въздуха.