НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.02.2019)

17 СЛУЧАЯ НА МОРБИЛИ У НАС, ЕКСПЕРТИТЕ СЕ ОПАСЯВАТ ОТ РАЗРАСТВАНЕТО НА ЕПИДЕМИЯ
Нови 12 случая на деца, болни от морбили, са установени този следобед в Благоевградска област, съобщи доктор Радосвета Филипова от Дирекция “Здравен контрол” към Здравното министерство. Така заболелите стават общо 17, съобщи БНР
Доктор Филипова съобщи, че като предпазна мярка педиатричното отделение в Разлог се затваря: “Днес Ви съобщихме за пет лабораторно потвърдени случая на инфекция с морбили, четири от които при деца от Благоевградска област и една жена от София. Имаме от късния следобед нова информация за нови 12 случая с типична клинична картина на морбили от Благоевградска област, които са от същото отделение, където са и три от случаите, съобщени по-рано, които са на възраст от 5 месеца до 9 години. Предприетите от нас мерки са веднага да бъде затворено детското отделение”.
В началото на деня от Здравната инспекция в Благоевград обявиха, че доказаните случаи на заразени с морбили деца са четири – от Банско, Разлог и село Краище, община Белица. Само за няколко часа те нараснаха на шест, като има съмнения за майка и детето ѝ от община Якоруда. Едно от децата се лекува в София, другите седем са настанени в инфекциозните отделения на болниците в Благоевград и Гоце Делчев, тъй като в общинската болница в Разлог отделението беше временно закрито заради липса на лекарски кадри. Това потвърждава опасенията за евентуална епидемия на д-р Веселка Мончева, завеждащ дирекция „ Контрол на заразните болести“. Лекари коментират, че проблемът е сериозен и има опасност от разрастването на епидемия.

Проф. Мира Кожухарова: МНОГО ОПАСНА Е МОДАТА ДЕЦА ДА НЕ СЕ ИМУНИЗИРАТ СРЕЩУ ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ
Изложени са на риск всички, които не са ваксинирани и не са преболедували, каза в интервю за предаването “Нещо повече” на БНР проф. д-р Мира Кожухарова по повод нарастващия брой на случаи на заболели от морбили в страната. Тя подчерта, че “модата да не се имунизират децата е много опасна”.
“Има заболявания, при които по никакъв начин не можем да си позволим това, защото са много сериозни”, изтъкна специалистката.
Ваксината срещу морбили е въведена у нас през 1969 година. Би трябвало всички да са ваксинирани, но за съжаление това не е така, каза още проф. Кожухарова. Най-малките деца – под една година, са най-уязвими, защото не могат да бъдат ваксинирани и при тях заболяването протича много тежко.
Проф. Кожухарова допълни, че в сравнение със съседните на България страни ситуацията у нас е по-добра: “Бих искала да се надявам, че става дума за инцидентни явления и не сме в началото на епидемия. Ролята на личния лекар е много важна. Един лекар, който самият не е ваксинирал децата си, не може да се грижи правилно за малките пациенти. Морбили е инфекция, която много лесно се разпространява вътреболнично, трябва да се осигуряват и условия за изолация”, изтъкна още проф. Мира Кожухарова.

НАЦИОНАЛНИЯТ ОМБУДСМАН ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ КАРДИОЛОГИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА БЕДНИ ХОРА
Националният омбудсман Мая Манолова организира днес безплатно измерване на кръвното налягане за бедни хора в социалната кухня в двора на храм „Св. Св. Кирил и Методий“, на Женския пазар в София. Кухнята функционира от 40 дни и до момента през нея са преминали 30 хиляди души, на които са раздадени 40 тона храна, съобщи БНР.
Манолова обясни, че безплатни профилактични прегледи са направени за всички желаещи посетители на социалната кухня в Деня на Свети Валентин. Прегледите извършиха кардиолози от няколко столични лечебни заведения. Д-р Мирослав Ангелов от болница “Света Анна” обясни: “Измерваме кръвното им налягане, запознаваме се с тяхното общо състояние, на базата на което им даваме съвет да продължат с лечение,а при нужда от допълнителен преглед ги насочваме къде да отидат.”
Обмудсманът връчи медал “Добро сърце” на медиците, които взеха участие в инициативата.

ДОБРОВОЛЦИ НА БМЧК ИНФОРМИРАХА МЛАДЕЖИ ЗА ОПАСНОСТИТЕ ОТ РИСКОВОТО СЕКСУАЛНО ПОВЕДЕНИЕ
Българският младежки Червен кръст (БМЧК) отбеляза празника на Св. Валентин, като запозна подрастващите от цялата страна с опасностите на рисковото сексуално поведение, съобщиха от БЧК.
В градинката пред Народния театър в София, в специално обособен пункт, желаещите да станат част от инициативата, се включиха в игрите „Презерватилов“ и „Lovebox“, а някои спечелиха атрактивни награди от „Колелото на късмета“. По-креативните се включиха в Работилницата за валентинки, където имаха възможност да изработят изненада за любимия човек.
През целия ден в редица столични училища бяха раздавани брошури и информационни материали, чиято цел е да се повиши здравната култура на младежите, особено по въпросите на полово предаваните инфекции. Образователни игри и анкети, придружени с информационни материали, бяха качени и на страниците на БМЧК – София във Фейсбук и Инстаграм. Официален партньор на БМЧК е българският офис на международната медицинска компания за сексуално здраве ТУКСИДО България

ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НАСТОЯВА НЗОК ДА ЗАПЛАЩА ЗА БАРИАТРИЧНА ХИРУРГИЯ
Бариатричната хирургия да се заплаща от НЗОК. Това поиска организацията на хората, които са се подложили на нея. За целта те са написали писмо до МЗ, в което посочват нуждата от създаването на специална клинична пътека за този вид интервенция.
Новоучредената пациентска организация „Моят нов живот” на оперираните с бариатрична хирургия в България пое мисията да издейства финансиране на хирургичното лечение на затлъстяването. Те изпратиха официално писмо до МЗ с мотивите, че финансирането на бариатричната хирургия би спестило разходи на НЗОК, НОИ и НАП за лечение на съпътстващите заболявания, на този група хора.
По данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO) между 30-70% от населението над 18 годишна възраст в държавите от Европейския съюз страдат от наднормено тегло. До 30 на сто от тях са със затлъстяване. У нас от затлъстяване страдат около 1,5 милиона души. Според статистиката страната ни е на едно от водещите места по честота на затлъстяване в детска възраст, сред страните от ЕС, съобщи диетологът доц. Теодора Дърленска.
Световната здравна организация определя затлъстяването като един от най-значимите проблеми на световното здравеопазване. То е хронично заболяване, което е свързано с развитието на над 195 усложнения.

ВСЕ ПОВЕЧЕ ДВОЙКИ У НАС СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ПСИХОТЕРАПЕВТИ
Партньорските отношения са подложени на много голям натиск, независимо дали има брак, или не, каза пред БНР семейният психотерапевт Елена Кръстева.
Все повече двойки се обръщат към специалисти, отбеляза Елена Кръстева. Тя призова да се търси помощ преди да се задълбочат проблемите във взаимоотношенията, защото по думите й, в България повечето двойки се обръщат към терапевт, когато нещата са „доста зациклили и ескалирали“. Днес завършва международната седмица на брака, която се провежда ежегодно от 7-и до 14-и февруари в над 23 страни по света. Като част от седмицата Кръстева се включи в инициативата „Прегърни ме силно“.
„Тази инициатива е базирана на емоционално-фокусираната терапия. Това е клинично доказан подход, терапевтичен модел за работа с двойки, който възниква 80-те години в Канада. Това е една програма, която функционира в над 20 страни по света с доста голям успех. Помага на партньорите да изразят своите нужди от свързаност, любов, приемане, утеха и да подобрят взаимоотношенията си“, сподели Елена Кръстева в предаването „Преди всички“.
„Когато има някакъв проблем или някакъв стрес, обикновено по-лесно изразяваме емоции като гняв, фрустрация, разочарование, тръгваме през обвинението да търсим партньора си. Даже единият партньор става по-критичен, по-обвиняващ, докато другият се дистанцира, затваря се, опитва се да избегне конфликта, за да спаси връзката по своя начин. И всъщност така партньорите зациклят в един модел – ние го наричаме порочен кръг, негативен танц. Целта е да излязат от този порочен кръг и да се свържат по един по-истински начин“, обясни още специалистката.