НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.01.2019)

ТРИ ОБЛАСТИ В СТРАНАТА ОБЯВИХА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ
Областите Стара Загора, Бургас и Шумен обявиха грипна епидемия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Здравните власти са дали препоръка за преустановяване на учебните занятия за периода 16.01. – 18.01.2019 г. включително. До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

НЕОНАТОЛОГИЧНОТО ОТЛЕДЕНИЕ В СБАГАЛ – ВАРНА ПОЛУЧИ КУВЬОЗ ОТ НАЦИОНАЛТАТА КАМПАНИЯ “БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА”
Модерен кувьоз за Отделението по неонатология получи СБАГАЛ “Проф. д-р Димитър Стаматов” – Варна от националната кампания “Българската Коледа”, информира Радио “Фокус” – Варна. Новата апаратура притежава всички възможности за подаване и дозиране на кислород и ще позволи на медицинските екипи да подобрят интензивните грижи, обясни управителят на болницата проф. Емил Ковачев. Кувьозът има и теглилка и възможности за мониториране на бебето. Придобивката е важна заради големия брой бебета, които се раждат в лечебното заведение. Към момента там има 25 интензивни кувьоза.

УЧЕНИЦИ-СУРВАКАРИ ПОЗДРАВИХА ЕКИПА НА МЗ ПО СЛУЧАЙ ВАСИЛИЦА
Ученици от ОУ „Еньо Марковски“ в гр. Шумен и от ОБУ „Св. Иван Рилски“, с. Червенци, обл. Варна, в традициите на ромския и българския фолклор пожелаха здраве и успехи на екипа на Министерството на здравеопазването по случай празника Василица, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Празникът по традиция се отбелязва на 14 януари от много ромски групи в България като начало на Новата година. На този ден десетки училища и общностни центрове от цялата страна организират тържества, на които децата представят богатството от фолклорните традиции и бит.
Министър Ананиев благодари на организаторите от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” и изрази надежда, че и занапред организацията ще си партнира с държавните институции по пътя към равноправното интегриране на ромските деца.

375 ДЕЦА ПРЕГЛЕДАХА СПЕЦИАЛИСТИ ОТ УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” ВЪВ ВИДИН
Специалистите на Национална Програма “Детско здраве-Пирогов” са прегледали 375 деца от Видин по време на първите профилактични прегледи за 2019 г., съобщиха от лечебното заведение. Профилактичните прегледи се осъществиха в МБАЛ “Св. Петка – Видин”. В тях участваха специалисти по ортопедия и травматология, УНГ, хирургия, детска урология, офталмология, неврохирургия, кардиология, образна диагностика и анестезиология.
Сред специалистите бяха и проф. Асен Балтов – изпълнителен директор на “Пирогов” и д-р Асен Меджидиев – създател на програмата и завеждащ УНГ отделението в университетската болницата на спешна помощ. Двамата благодариха за предоставените идеални условия за работа. Д-р Меджидиев подчерта, че трябва да се отдаде заслуженото на общопрактикуващите лекари и педиатрите от региона и изтъкна добрата комуникация между пироговските и местните лекари.
Следващият град, който ще посетят лекарите от Университетска болница “Пирогов” е Сандански. Те ще преглеждат там през февруари 2019 г.

ПРЕДСТОИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВО СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ “Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ” – КЪРДЖАЛИ
В областната МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – гр. Кърджали ще се реализира мащабен проект на Министерството на здравеопазването за насърчаване на добрите практики в спешната медицинска помощ, информира Zdrave.net.
„След приключване на проекта, до година и половина-две ще има съвсем ново Спешно отделение, по съвсем нов начин конструирано. Идеята е една голяма част от нещата да се случват там и да не се постъпва за най-малкото нещо в болничните отделения“, коментира пред БНР директорът на лечебното заведение д-р Тодор Черкезов. Той отбеляза още, че това има и определен икономически ефект, а освен това е по-добре и за самите пациенти.

ОЩЕ ЕДНА БОЛНИЦА ОСЪДИ НЗОК ЗА НЕИЗПЛАТЕНА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ
Присъда за повече от 16 000 лева получи НЗОК. Делото е заведено от МБАЛ „Свети Николай Чудотворец” в Лом за неизплатена надлимитна дейност, а решението е на Софийския районен съд. Здравната каса трябва да заплати сумата от 16 007 лева в едно със законната лихва до датата на завеждане на иска в размер на 3980.47 плюс лихвата до датата на окончателното изплащане на главницата. На общинската болница са присъдени и направените разноски в размер на 1799 лева, информира Clinica.bg.
„Съдът е приел за безспорно обстоятелството, че болницата е извършила медицинските дейности и че същите са документирани съобразно изискванията на закона”, гласят мотивите на съда.
На задължително здравноосигурени лица е осигурен пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, а касата е длъжна да заплаща всички здравни услуги в неговия обхват. Същевременно болницата няма право от откаже медицинска помощ в рамките на гарантирания пакет на здравноосигурените при никакво основание, включително и изчерпване на лимитирания бюджет, посочват още от съда.
Следователно превишените стойности на оказаната медицинска помощ не може да остане неразплатена. Напротив – изрично е предвидено заплащането й със средства от резерва на бюджета на здравния фонд, гласят мотивите на съда.

СТОЛИЧНАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ И БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ИМАТ ИДЕЯ ДА СЕ СЪЗДАДЕ БОЛНИЦА ЗА БЕДНИ В СОФИЯ
Столичната лекарска колегия заедно с Българската православна църква имат идея да се създаде болница, която да бъде за хората с нисък социален статус. Това каза в предаването „120 минути“ по bTV председателят на колегията д-р Асен Меджидиев, информира Zdrave.net.
Той обясни, че имат подкрепата на Столична община. “Целта е да създадем болница, както в много европейски държави има – болница на християнската църква, която да бъде полезна за хората в неравностойно положение, за бедните хора, за тези, които понякога в „Пирогов” ги намираме да спят по коридорите, да намерят подслон, да намерят храна, да намерят първичната грижа”,, допълни той. Столичната колегия на БЛС ще има ангажимент да подсигури медицинските екипи. Д-р Меджидиев изтъкна, че подобни болници съществуват навсякъде по света. Според него именно това е каузата на църквата – да помага. „Християнството и медицината са заедно, те вървят ръка за ръка“, отбеляза той.

НОВИ СОЦИАЛНИ ЦЕНТРОВЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ИЗГРАЖДАТ В СОФИЯ
В София стартира проект за изграждане на девет нови социални центъра за подкрепа и грижа за възрастни и хора с увреждания. Проектът „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания” с бенефициент Столична се финансира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. с над 5 млн. лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ, информира Zdrave.net.
Договорът за изпълнение на проекта бе подписан от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова и кмета на София Йорданка Фандъкова.
Проектът предвижда строителство на нова подходяща и ефективна социална инфраструктура в 2 обекта, чрез което ще се създадат 9 нови социални услуги за пълнолетни лица с увреждания и възрастни хора.
Единият обект ще се намира в Княжево, в двора на Дома за пълнолетни лица с деменция. Планира се в прилежащото пространство на дома да бъде изграден дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства. Вторият обект ще се реализира в „Подгумер“, Нови Искър, където в момента работят Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост и Защитено жилище за лица с психични разстройства.

ОБЩИНА БОБОШЕВО ОБЯВИ ТЕЛЕФОН ЗА СПЕШНА ЗАЯВКА НА ЛЕКАРСТВА
Община Бобошево обяви телефон, на който могат да се заявят спешно необходими лекарства. Това става, след като по Нова година градът и над 10 села от района останаха без аптечно обслужване, припомни БНР. Всеки жител може да позвъни и да посочи от кои лекарства има нужда. По списък доставката се прави от аптеки от Дупница или от Благоевград.
Общината е в преговори с фармацевти и ако процедурите не се забавят, в близките месеци в Бобошево отново ще бъде открита аптека, казват от местната управа.

65 ЕЛЕКТРОННИ АПТЕКИ В БЪЛГАРИЯ
Електронните аптеки у нас вече станаха 65. Това показва регистърът на Изпълнителната агенция по лекарствата към момента, информира Clinica.bg
На практика за година броят им се е увеличил с около десетина. Въпреки че цифрата е незначителна на фона на близо 4000 конвенционални аптеки, той непрекъснато нараства. Най-голяма част от електронните фармации са регистриран в София – над 40, а сред другите градове са Кърджали, Ст. Загора, Бургас, Димитровград, Русе, Ямбол, Пловдив, Асеновград и др. Онлайн магазини регистрираха и повечето вериги аптеки като „Санита”, „Субра”, „Ремедиум” и др.
Асортиментът на електронните аптеки е доста ограничен. Причината е, че в нета не могат да се продават сериозни медикаменти, а предимно хранителни добавки и козметика, както и някои лекарства без рецепта. Затова, ако някой реши да си купи по интернет лекарство за сериозни заболявания, трябва да знае, че сайтът, който го предлага най-вероятно е без нужните правомощия. А това означава, че медикаментът може да е фалшив и да доведе до нежелани последици и дори да влоши състоянието на пациента.

ВТОРИ СМЕ В ЕС ПО БРОЙ НА ЗЪБОЛЕКАРИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
България е втора в Европейския съюз по брой зъболекари на 100 000 души население. Това сочат данните на Европейската статистическа служба за 2016 г., информира Zdrave.net.
У нас в изследвания период е имало 112 дентални лекари на 100 000 души население. Преди нас по този показател е била само Гърция, която е разполагала със 123 зъболекари на 100 000 души население. Третата позиция е поставен Кипър със 104 практикуващи лекари по дентална медицина на 100 000 души население.
2016 г. е третата поредна година, в която България е заела втора позиция сред държавите от ЕС по брой зъболекари на 100 000 души население.
Общо в ЕС през 2016 г. в ЕС са работили над 360 000 дентални лекари, сочат още данните на Евростат. Има големи различия в дела им на 100 000 жители сред държавите членки, ако в челото на класацията е Гърция със своите 123-ма зъболекари, то в дъното са Полша и Малта (съответно с 33-ма и 47 практикуващи дентални лекари на 100 000 души население) и Словакия (с 50 професионално активни зъболекари на 100 000 дуии население).