НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.11.2018)

В БЪЛГАРИЯ 6000 БЕБЕТА ГОДИШНО СЕ РАЖДАТ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО
Приблизително всяко десето бебе се ражда недоносено у нас. Толкова е и средното равнище за Европа. Това заяви д-р Станислава Хитрова от клиниката по неонатология към университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом”, информира Clinica.bg.
Д-р Хитрова изтъкна, че е много тревожна тенденцията да се раждат преждевременно всяка година в България около 6000 бебета и то в контекста на общия спад на раждаемостта в страната и факта, че откакто се води такава статистика у нас, в България не са се раждали толкова малко деца. В “Майчин дом” – София всяка година на бял свят идват около 4000 бебета, като близо 20% от тях са родени преждевременно.
Факторите за преждевременно раждане са много, но сред водещите причини специалистите сочат начина на живот на бременните, все по-късната възраст за забременяване, съпътстващите заболявания и тютюнопушенето, което все още е широко разпространено сред българските жени.
В навечерието на Световния ден на недоносените деца (17 ноември) болница „Майчин дом” получи дарение от специализирани пелени, които са разработени специално за бебета с екстремно ниско тегло от 800 гр. Пелените се въвеждат за първи път в България, а дарението ще обхване 45 неонатологични отделения в страната.

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ НАСТОЯВАТ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ДОСТЪПА ДО СКРИНИНГ, ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТА
За подобряване на достъпа до скрининг, диагностика и лечение на диабета и усложненията му се обявиха сдруженията „Диабет и предиабет”, „За инсулиновите помпи”, асоциация „Диабет тип 2” и пациентски организации „Заедно с теб“ в навечерието на Световния ден за борбата с диабета – 14 ноември. Организациите отбелязват, че по официалните статистически данни на Диабетния регистър броят на заболелите от диабет в България надвишава 460 000 души, а по данни на Световния диабетен атлас реалният брой на диабетно болните в България е 520 хиляди души. Съществува и огромен брой недиагностицираните пациенти и съответно те не се лекуват и не контролират заболяването си, информира информира Zdrave.net.
“Към момента в България не съществува цялостна програма, която да решава проблемите, свързани с липсата на ежегодни скринингови програми, обхващащи всички рискови групи, липсата на специалисти в малките населени места и труднодостъпни региони, липсата на достатъчно ресурси за профилактика. Това е причина за ненавременното лечение и настъпване на диабетни усложнения. Това допринася за допълнителна бюджетна тежест и необходимост от прилагане на скъпоструващи терапии за лечение на диабета и усложненията от него“, пишат в становището си организациите.
Националната асоциация на децата и младите хора с диабет в партньорство с Националната пациентска организация проведоха среща-дискусия под надслов „Семейство и диабет“. Форумът се проведе на 12 ноември 2018 г. в зала “Киев” на парк хотел „Москва“. Участие в срещата взеха още представители на Комисия по здравеопазването към 44-тото Народно събрание, МЗ, МТСП, МОН, НЗОК, БАПЗГ, БЛС, Националната експертна лекарска комисия, водещи ендокринолози от цялата страна, медицински специалисти, директори и учители от детски градини и училища, деца и родители, партньори и приятели.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ НАГРАДИ СЪС ЗЛАТЕН ПОЧЕТЕН ЗНАК НА МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Д-Р ГУИДО ЩЬОКЛИ
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев награди със Златен почетен знак на Министерството на здравеопазването д-р Гуидо Щьокли – директор на Фондация „Помощ и съдействие“ към Малтийския орден. Отличието се връчва на д-р Щьокли за активната му ангажираност и проявения професионализъм при организирането на хуманитарни операции в помощ на лечебните заведения в България, информира Zdrave.net.
„Благодарение на Вашите усилия съвместно с Посолството на нашата страна в Берн за последните три години у нас бяха осъществени 13 хуманитарни акции. Вашата дарителска дейност доведе до осигуряването на болнични легла и обзавеждане в лечебни заведения в Бургас, Варна, Елин Пелин, Казанлък, Петрич, Пловдив, Русе, Силистра, София, Харманли и Кърджали“, заяви министър Ананиев по време на официалната церемония по награждаването вчера.

МБАЛ ДЕВИН ОСЪДИ НЗОК ЗА НЕЗАПЛАТЕНИ РАЗХОДИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ
Болницата в Девин осъди Националната здравноосигурителна каса да плати над 100 000 лева за незаплатени разходи за медицински дейности за четири месеца през 2015 г. Решението от близо 30 страници е на Окръжния съд в Смолян. То не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд, информира Zdrave.net, позовавайки се на „Отзвук”. Искът на МБАЛ Девин е за 85 283.00 лева оказана, но незаплатена медицинска помощ през март, април, май и юни 2015 г.
Според съда отказът на НЗОК да плати надлимитната дейност е неправилен, защото за болницата не е било възможно да съобразява дейността си към момента на извършването й, към момента на оказване на медицинската помощ, с определените му ежемесечни стойности.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПУСКА КАНАЛ С НОВИНИ ЗА ХОРА С УВРЕДЕН СЛУХ
„МОН ще бъде първата българска институция, която ще предостави канал с новини за хора с увреден слух. Те се правят съвместно с учениците от Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“, които ще подготвят новините и репортажите. В началото на всеки две седмици ще има нова емисия, която ще разказва за развитието и новостите в образованието“. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на първата Международна конференция на тема „Допълваща и алтернативна комуникация“, която бе открита вчера в Парк-хотел „Москва“. Тя допълни, че първата емисия новини ще се появи още тази седмица, информира Zdrave.net.
През следващите две години Министерството на образованието и науката ще финансира въвеждането на асистиращи технологии за приобщаващо образование, с които да се улесни комуникацията и обучението на децата със специални образователни потребности. Инвестициите ще са част от проект за дигитализацията на българското образование, стана ясно от думите й.

МЕРЯТ КРЪВНА ЗАХАР И ХОЛЕСТЕРОЛ ВЪВ ВМА
Безплатно измерване на кръвна захар и холестерол организират във ВМА. То ще се проведе утре, 14 ноември, когато отбелязваме и Световния ден за борба с диабета, информира Clinica.bg.
От 9:00 до 14:00 часа във фоайето на поликлиниката на ВМА лекари от Клиника по ендокринология и болести на обмяната ще извършват безплатния скрининг. Всеки желаещ да получи консултация със специалистите, може да го направи без предварително записване.
Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.
Това е поредната инициатива на ендокринолозите от ВМА с цел превенция и ранно откриване на социалнозначимото заболяване.