НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.09.2018)

Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева: ЩЕ НАСТОЯВАМЕ И БАПЗГ ДА БЪДЕ ВКЛЮЧЕНА В ПРЕГОВОРНИЯ ПРОЦЕС
“Министърът на здравеопазването представи идеен проект на реформа в здравноосигурителния модел. Имаме много въпроси, които ще зададем на министъра, но при всички случаи ще изчакаме официалното представяне на модела.” Това каза пред Zdrave.net председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева по повод срещата на министър Ананиев със съсловните организации в понеделник.
„Истинската работа и нашите истински въпроси ще бъдат зададени след 26 септември, след националната кръгла маса, на която министър Ананиев ще представи подробно предложенията си“, каза Василева. По думите й в така представените предложения ролята на съсловните организации е силно подценена, но е добре да се коментира новия модел, който все още не е представен в писмен вид.
„Все пак това е едно добро начало, защото смятам, че идеята на министъра да има национално обсъждане на новия здравноосигурителен модел е много добра. Ако няма национално съгласие, ако няма съгласие на съсловните организации, няма да има никакъв успех. Административно наложен модел не може да свърши никаква работа“, допълни Милка Василева. По думите й един от най-важните въпроси, който предстои да бъде обсъден с министър Ананиев, е запазването на ролята на съсловните организации в преговорния процес.
„Ще настояваме и нашата съсловна организации да бъде включена в преговорния процес, независимо дали ще има национален рамков договор или някакъв друг вид преговори за остойностяване на клиничните пътеки и разбира се, ще настояваме да бъде защитен трудът и качеството на работата на нашето съсловие. Наистина мисля, че не трябва да се бърза, защото сме свидетели на много бързи решения, които не доведоха до нищо добро“, поясни Василева.

Председателят на БЗС д-р Николай Шарков: БЕЗ УЧАСТИЕТО НА СЪСЛОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ НАПРЕДЪК В СИСТЕМАТА
Няма яснота във визията за извънболничната помощ, двете съсловни организации – на лекарите и на зъболекарите, са изключени от договорния процес. Това са двата основни проблемни момента в лансираните идеи от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за промени в здравноосигурителния модел според председателя на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков. Той сподели пред Redmedia опасенията си от пълното пренебрегване на двете професионални медицински гилдии и последиците, които ще рефлектират от това.
Според д-р Шарков, така представени, идеите ще доведат само до реформа в счетоводството, а не в здравеопазването. “През годините и ние като съсловна организация и Българският лекарски съюз доказахме с работата си, че наред с нашите професионални права, защитаваме и правата на пациентите. Без нашето участие няма как де се постигне напредък в системата, а ако това се случи  то неминуемо ще доведе до рязък спад и влошаване на качеството в здравеопазването”, коментира председателят на БЗС. Той направи уговорката, че все още идеите са в първоначален вид и е редно да се даде време на екипа на здравното министерство да ги представи подробно и да даде старт на обсъжданията по същество.

Председателят на ФСЗ към КНСБ д-р Иван Кокалов:
ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯТА НА НЗОК НЯМА ДА ПОДОБРИ НИТО ДОСТЪПА ДО МЕДИЦИНСКИ УСЛУГИ, НИТО ТЯХНОТО КАЧЕСТВО
“За мен една реформа се прави в защита на интересите на пациентите, а аз не виждам в предложенията точно това. Въпреки, че идеите все още са в много суров вид, най-общо те се отнасят до всички други – болници, институти, организации, но не и до пациентите”. Така вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Иван Кокалов определи заявените намерения на здравния министър Кирил Ананиев за промени в здравноосигурителния модел. По неговите думи понятието “демонополизация” също не е много ясно, както остава неясна и целта, която се преследва по този начин, информира Redmedia.bg.
“Какво следва от това, че здравните каси ще станат няколко и ще можем да избираме в коя да внасяме парите си? Дали всички каси ще са съгласни да сключат договор с всеки, дали ще се съгласят да имат договор с всяка болница? Едва ли. От тази промяна няма да се подобрят нито достъпът, нито качеството на медицинските дейности”, категоричен бе синдикалистът. Той обърна внимание и на факта, че при това ниво на доходите, което имаме в страната в момента, промяната на здравноосигурителния модел може да има силно негативни последици.

Председателят на Здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова: ОВЛАДЯВАНЕТО НА ЕПИДЕМИЯТА ОТ МОРБИЛИ В БЪЛГАРИЯ Е ДОБЪР ЗНАК ЗА РОДНАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА
„Въпреки усилията на Изпълнителната агенция по трансплантация не се забелязва сериозно развитие нито в органната, нито в клетъчната трансплантация, а това създава възможност за миграционен медицински проблем“. Това заяви депутатът от БСП проф. д-р Георги Михайлов по време на разглеждането на Годишния доклад за състоянието на националната сигурност на Република България през 2017 г. в комисията по здравеопазване днес, информира Zdrave.net.
Проф. Анелия Клисарова обърна внимание на състоянието на областните болници, за които по думите й трябва да се вземат мерки като за специални обекти, част от националната сигурност.
Председателят на Комисията по здравеопазването в 44-то НС д-р Даниела Дариткова отговори, че докладът отразява приетата през март тази година Стратегия за национална сигурност и служи за насочване на политиките в сектор „Здравеопазване“. Като положителен аспект в доклада тя посочи овладяването на риска от епидемия от морбили в България, въпреки епидемията, възникнала в съседните държави.
Докладът беше подкрепен с 13 гласа “за”.
На днешното си заседание Комисията по здравеопазването прие на първо четене и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение.

СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ НАСТОЯВА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ГЛОБИ ЗА ПАЦИЕНТИ, КОИТО НАРУШАВАТ ПРАВАТА НА МЕДИЦИТЕ
Глоби за пациенти, които нарушават правата на изпълнителите на медицинска помощ. Това искат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България в свое становище по проектопромените в Закона за здравето, предложени от Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net.
Искането на НСОПЛБ е в отговор на заложената с промените разпоредба в закона, с която се регламентират глоби от 300 до 6000 лв. при нарушаване правата на пациент.
„Категорично настояваме за реципрочност на този текст, както и ясно разписване на правата на изпълнителите на медицинска помощ. Например: създаване на чл. 221. (3) „Който наруши правата на изпълнител на медицинска помощ, регламентирани с този закон и с нормативни документи по прилагането му, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 500 до 1500 лв.“, се посочва в становището.
“Правата на медиците могат да бъдат изброени в отделен член на този закон или разписани в наредба, след обсъждане в съсловието и предложени от БЛС“, се посочва още в становището. От там предлагат още да бъдат завишени санкциите за неявяване на профилактичен преглед, изследване или имунизация, които в момента са от 50 до 200 лв. Общопрактикуващите лекари искат и да бъдат въведени още санкциониращи механизми, като например да не се допускат до детски, училищни заведения и университети деца и младежи с пропуснати задължителни имунизации.

ОТ 1 ЯНУАРИ 2019 Г. ВСИЧКИ ДЕНТАЛНИ ПРАКТИКИ ТРЯБВА ДА РАЗПОЛАЗАГ С АМАЛГАМНИ СЕПАРАТОРИ
Лечебните заведения, в които се използва дентална амалгама, премахват се пломби от дентална амалгама или се премахват зъби, съдържащи такива пломби, да се оборудват с амалгамни сепаратори с цел задържане и събиране на частиците амалгама, включително и тези, които се съдържат в използваната вода. Такава разпоредба се включва в Наредбата за изискванията към дейностите по събиране и третиране на отпадъците на територията на лечебните и здравните заведения с промени, публикувани за обществено обсъждане в сайта на Министерството на здравеопазването.
Всички дентални практики, които не разполагат с амалгамни сепаратори, ще трябва да се снабдят с такива до 1 януари 2019 г. Контролът ще се осъществява от РЗИ. „Използването на амалгамни сепаратори ще гарантира, че отпадъците от живак се събират и изхвърлят в съответствие с добро управление на отпадъците и при никакви обстоятелства не се изпускат в околната среда“, се посочва в мотивите на МЗ за измененията.

СТОЛИЧНАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ ИНИЦИИРА СЪЗДАВАНЕТО НА ФОНД ЗА ПОВИШАВАНЕ КВАЛИФИКАЦИЯТА НА МЛАДИ СПЕЦИАЛИСТИ
На 27 септември 2018 г. Столичната лекарска колегия (СЛК) ще проведе среща с директорите на лечебните заведения на територията на София, на която да бъде обсъдено тяхно евентуално участие във Фонд за квалификация на млади специалисти. Самият фонд има за цел да подпомага млади лекари да посещават чужди лечебни заведения по време на специализацията им. Това съобщи за Zdrave.net председателят на СЛК д-р Асен Меджидиев. Идейната платформа за създаване на този фонд ще бъде представена на редовното заседание на Управителния съвет на 5 октомври 2018 г.
„Целта на включването на директорите на лечебните заведения във фонда е те да посочват специалистите с оглед подобряване на квалификацията на различните звена в лечебните заведения. Участвайки в този фонд, те ще могат да поставят условия към съответните лекари. Например заради това, че им предоставят два пъти в годината специализации във водещи европейски клиники, те се ангажират три или пет години да работят в съответното лечебно заведение“, поясни д-р Меджидиев.
Той обясни, че ще бъде създадена комисия към СЛК, която ще разглежда документите на младите кандидати за квалификация, но основната роля ще бъде на техните работодатели.