НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.08.2018)

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ “ЗАЕДНО С ТЕБ” АЛАРМИРАХА ЗА СЪМНИТЕЛЕН САЙТ
Пациентски организации „Заедно с теб“ алармираха за съмнителен сайт за обяви за медицински сестри, които правят посещения по домовете, за да извършват медицински дейности, информира Zdrave.net.
„Аз лично се регистрирах, бях одобрена и получих банкова сметка, на която да преведа определена сума за моята реклама като „медицинска сестра“ без да имам диплома и без да ми е поискано никакво доказателство за медицинско образование“, написа в писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и до председателя на БАПЗГ Милка Василева председателят на Пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева.

МЗ УВЕЛИЧИ ЦЕНИТЕ НА НЯКОИ ПРОЦЕДУРИ ПО МЕТОДИКАТА ЗА СУБСИДИРАНЕ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ Сумата, която Здравното министерство заплаща за терапевтична афереза за плазма, се увеличава двойно. Това става с изменения в Методиката за субсидиране на лечебните заведения през 2018 г. от страна на МЗ, информира Zdrave.net.
Според приетите промени Министерството на здравеопазването вече ще плаща за процедурата 3000 лв. До момента покриваната от ведомството сума за терапевтична афереза за плазма възлизаше на 1400 лв. Увеличава се и сумата, за която министерството възстановява разходите за медицински изделия за ендоваскуларно лечение на инсулт – от 13 000 лв. на 17 000 лв.
С промените се въвежда и още една възможност, при която многопрофилни болници ще бъдат субсидирани за оказване на спешна помощ без хоспитализация в същото лечебно заведение. Това ще става в случаите, когато на територията на съответната област е налице недостатъчност спрямо утвърдената Национална здравна карта на съществуващите структури по спешна медицина с II или III ниво на компетентност в съответствие със стандарта по „Спешна медицина“.

ЗДРАВНОТО ВЕДОМСТВО ЩЕ ОБЯВИ НОВ ТЪРГ ЗА ДОСТАВКА НА ВИСОКОПРОХОДИМИ ЛИНЕЙКИ
Седем оферти постъпиха в рамките на крайния срок за подаване на предложения по обществена поръчка с предмет: „Доставка на 400 броя медицински превозни средства (линейки) с необходимото оборудване, във връзка с голям инвестиционен проект за модернизация на спешната медицинска помощ, по приоритетна ос 4 „Регионална здравна инфраструктура“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.“.
Седемте оферти бяха публично отворени днес в Министерството на здравеопазването от комисия, назначена от възложителя, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Постъпили са предложения по обособени позиции 1 и 4 (стандартни линейки и такива за интензивни медицински грижи). Няма обаче предложения за обособени позиции 2 и 3 (линейки с висока проходимост). МЗ ще пристъпи към подготовка на ново техническо задание за доставка на високопроходими линейки и ще стартира новата обществена поръчка в най-кратки срокове. Предвиденият бюджет за всички обособени позиции е в размер на 48 671 650 лева без ДДС.

НАД 200 ДУШИ ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ ЗАКРИВАНЕТО НА АГ ОТДЕЛЕНИЕТО В МБАЛ – КАРЛОВО
Над 200 души от Карлово и съседните общини излязоха на протест срещу закриването на акушеро-гинекологичното отделение в Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Киро Попов“ в града, информира Zdrave.net. Дотук се стигна, след като Районната здравна каса в Пловдив отказа да сключи договор с лечебното заведение за 10 АГ-клинични пътеки.
Протестът срещу решението на здравната каса се състоя в двора на болницата. Отделението обслужва над 100 000 души от региона. „Хора от Пирдоп до Казанлък раждат тук. Такъв голям район да се остави без родилно отделение е просто престъпление. Детето ми преди три години е родено тук, с което също много се гордея. И просто не мога да си представя как това отделение вече няма да съществува“, сподели една от протестиращите, цитирана от Bulgaria ON AIR.
„Това са около 400 раждания на годишна база. Ще лишим 400 майки от възможността да раждат в Карлово и ще ги пратим в частни и университетски болници. Това ли е смисълът на действията на районната каса?“, попита кметът на града д-р Емил Кабаиванов.

В УМБАЛ “СВ. МАРИНА” НАПРАВИХА ПЪРВАТА У НАС ЛАПАРОСКОПСКА ОПЕРАЦИЯ НА БЕБЕ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА БЪБРЕК С ВРОДЕН ТУМОР
Минути след приключване на операцията по отстраняване на бъбрека с вроден тумор и излизане от упойка, единадесетмесечният Славе е бил готов да пълзи. Щадящата за бебето операция извърши доц. д-р Деян Анакиевски от Клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Това е първият случай у нас, при който интервенцията се прави не по обичайния начин с класическа отворена операция, а лапароскопски – през три 5-милиметрови отвора на кожата и един 3-сантиметров разрез в областта на слабините, откъдето е изваден увредения по рождение ляв бъбрек, информира Zdrave.net. Операцията е продължила 60 мин.  Следоперативният период е протекъл гладко в Детската реанимация. На третия ден 11-месечният пациент е изписан от болницата.

23 СЛУЧАЯ НА АГРЕСИЯ СРЕЩУ СПЕШНИ МЕДИЦИ В СОФИЯ ЗА ПОЛОВИН ГОДИНА
23 случая на физическа агресия има над екипите на ЦСМП-София от началото на годината до края на юни месец. Това съобщи за Zdrave.net говорителят на Спешната помощ в столицата Катя Сунгарска. „За съжаление вербалната е всекидневие. Безкрайно обидно е да отидеш да помогнеш и да те посрещнат с агресия, ругатни и обиди“, сподели тя. по думите ѝ най-често агресията се провокира от алкохол или други субстанции, като се изтъква като причина, че линейката е закъсняла. „Хората не искат да разберат, че екипите на Спешна помощ не могат да се телепортират…И линейките попадат в задръстванията, въртят се в кварталите и дупките като всички. Непрекъснато има нетолерантни шофьори, които не само не дават път, но правят всичко възможно, за да затруднят движението на медицинския автомобил. От друга страна, нежеланието на пациентите да разберат какво означава „спешно състояние” и разкарването на линейките за неспешни състояния затрудняват неимоверно работата ни“, изтъкна Сунгарска.