НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.07.2018)

ПАЦИЕНТИТЕ НЯМА ДА ДОПЛАЩАТ ПРИ ЗАМЯНА НА ЛЕКАРСТВО С ВАЛСАРТАН С АЛТЕРНАТИВЕН МЕДИКАМЕНТ

Блокирането на 62 продукта с активно вещество валсартан няма да се отрази нито на бюджета на НЗОК, нито на пациентите. Това заяви вчера зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева по време на изслушване в парламентарната Комисията по здравеопазването, информира Zdrave.net.

По-голямата част от блокираните лекарствени продукти са реимбурсирани от НЗОК между 20% и 50%, а едва няколко от тях са изцяло заплащани от здравната каса. „Аналогичните продукти са с ниво на реимбурсация в рамките на тези, които отпадат. От финансова гледна точка няма да има неблагоприятно въздействие върху бюджета на НЗОК. Освен това резервът на касата е именно за неотложни обстоятелства и за реагиране в случай на възникване и на подобни ситуации“, коментира Жени Начева. По думите на изпълнителния директор на ИАЛ проф. Асена Стоименова у нас повече от 160 хиляди пациенти приемат тези продукти, но за тях има налични алтернативи.

 

ОЧАКВА СЕ УВЕЛИЧЕНИЕ НА БЮДЖЕТА НА НЗОК ДО 300 МЛН. ЛЕВА

По прогнози данни се очертава увеличение на бюджета за 2019 г. между 200 и 300 млн. лв. Най-големият дял разходи при изпълнението на бюджета за 2018 г. ще е за онкологичните терапии. Това каза пред Zdrave.net членът на Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов след среща на надзорниците с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев днес.

Това обаче е прогноза на базата на изпълнението на бюджета към момента, без да се взети предвид отстъпките при договарянето на медикаментите. Реална информация ще има на следващото заседание на Надзорния съвет, което се очаква да е в края на месеца. Надзорниците са обсъдили какви нови дейности и лекарствени терапии могат да бъдат включени в списъка на финансираните от Здравната каса, както и кои могат да бъдат оптимизирани. Чака се гласуването в Народното събрание на управител на НЗОК, тъй като неговото виждане също е от голямо значение, стана ясно от думите на д-р Кокалов.

 

СТАРТИРАТ НОВИ СКРИНИНГОВИ ПРОГРАМИ В СОФИЯ

Нови скринингови програми ще стартират в началото на есента в София. Решението е взето на редовната сесия на Столичния общински съвет (СОС), съобщи пред Redmedia.bg председателят на здравната комисия към съвета д-р Веселин Милев.

На 17 септември ще бъде сложено началото на програмата за скрининг на щитовидната жлеза. Такава кампания се провежда за първи път в столицата и ще обхване педагогическия персонал на възраст между 20 и 45 години, работещ в общинските училища и детските градини.

Скрининговите прегледи ще се провеждат в няколко общински лечебни заведения – Първа, Втора и Пета МБАЛ и 12-ти Диагностично-консултативен център (ДКЦ). Възможно е на по-късен етап да се включат и други лечебни заведения. Скринингът включва ехографски преглед на щитовидната жлеза и лабораторно изследване на тиреостимулиращ хормон (TSH).

Столична община залага и на разширяване на програмата за скрининг на млечната жлеза, който стартира през 2015 г. Ще бъдат включени медицинските специалисти от училищните здравни кабинети, детските градини и самостоятелни ясли и кухни за детско хранене. Изследването ще се извършва чрез клиничен и ултразвуков преглед. Прегледите ще се извършват в Специализираната болница за активно лечение по онкология, Военномедицинска академия, Първа АГ „Света София“, Втора АГ болница „Шейново“, както и Първа, Четвърта и Пета МБАЛ.