НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.06.2019)

ВЕЧЕ ЩЕ ЛЕКУВАТ ДЕЦА СЪС СПИНАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ И У НАС
15-годишният Александър от Русе е първият пациент със спинална мускулна атрофия, който започна иновативната РНК-терапия у нас. Вчера екипа на проф. Ивайло Търнев от УМБАЛ „Алксандровска“ му постави първата скъпоструваща инжекция „Спинраза“, информира Puls.bg. Лечението вече е възможно след като през януари 2019 г. със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев спиналната мускулна атрофия влезна в списъка на редките заболявания, а Александровска болница е едно от четирите лечебни заведения у нас, които ще прилагат терапията.
„Извървяваме един доста дълъг и труден път заедно – пациентите, семействата и ние лекарите. Това е една извоювана победа и една сбъдната мечта“, заяви проф. Търнев пред БНТ. Първият курс от лечението на Александър ще приключи след около 2 месеца.
РНК-терапията със “Спинраза“ е одобрена и се прилага от 2 години в цяла Европа, а лекарството е единственото към момента, което дава шанс на болните да имат по-дълъг и пълноценен живот. Засега обаче НЗОК покрива изцяло терапията само за деца, докато за хората над 18-годишна възраст тя все още е недостъпна. Цената само на една доза от лекарството може да достигне 125 000 долара.

ПРОТЕСТ НА СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ОТ МБАЛ-ВИДИН
Едночасови ефективни протести започнаха специалистите по здравни грижи във Видинската болница. Медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори излязоха пред лечебното заведение и заявиха, че исканията им не са изпълнени. Те припомниха, че за достойни условия на труд и адекватно възнаграждение в размер на две минимални заплати, информира Clinica.bg.
Диана Богомилова, председател на дружеството на професионалистите по здравни грижи в болницата във Видин заяви, че всички други начини за решаване на проблемите им вече са изчерпани. Затова ще спират работа всеки ден по един час, докато не бъдат чути. Постепенно времето на протестите може и да се удължи.

ПРОКУРАТУРАТА ЗАПОЧВА ПРОВЕРКА НА ДОГОВОРНИТЕ ПАРТНЬОРИ НА НЗОК
Върховна административна прокуратура възложи проверка за законност за изпълнение на договори за оказване на медицинска и/или дентална помощ, сключени от Националната здравноосигурителна каса във връзка със спазване на законовите изисквания, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на държавното обвинение.
С посочените действия е ангажиран управителят на НЗОК, предвид правомощията за извършване на контрол и налагане на санкции по Закона за здравното осигуряване. Предмет на проверката е дейността на изпълнители на медицинска и/или дентална помощ – лечебни заведения за болнична помощ, лечебни заведения за извънболнична помощ и други лечебни заведения по Закона за лечебните заведения или техни обединения и национални центрове по проблемите на общественото здраве по Закона за здравето.
Срокът за извършване на проверката е двумесечен, след което на ВАП ще се представи обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, включително възстановяване на неоснователно получени суми, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления, постановени административни актове. Целта на проверката е да се гарантира нормативноустановеното право на достъп до медицинска помощ, съобщават още от прокуратурата.

БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТ ОЧАКВА БЯЛ ДРОБ ОТ “ЕВРОТРАНСПЛАНТ”
След повече от две години първият български пациент с нужда от трансплантация на бял дроб вече вписан в списъка на „Евротрансплант” и при подходящ донор, интервенцията ще бъде извършена във Виена, информира Zdrave.net като се позовава на bTV.
29-годишната Илияна Христова от Варна беше одобрена за трансплантация от клиниката във Виена още в началото на април, но се изчакваше подновяване на договора между България и „Евротрансплант“.
През януари беше сключено двугодишно споразумение между българското правителство и клиниката във Виена за трансплантиране на 5 нуждаещи се от трансплантация на бял дроб пациенти. Едновременно с това няколко български екипа се обучават там, за да могат тези трансплантации да се извършват и в България.

СПОРОВЕ ПО ВРЕМЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ НА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА СЪСЛОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА МАГИСТЪР ФАРМАЦЕВТИТЕ
Промените в Закона за съсловната организация на магистър фармацевтите, който бе гласуван от здравната комисия на първо четене раздвои колегията. Според представителите на МЗ измененията целят подобряване на правилата и улесняват работата на висшите органи на БФС, информира Clinica.bg.
На същото мнение бе и проф. Илко Гетов, председател на организацията. Той подчерта, че броят на
фармацевтите се е удвоил през последните няколко години и това налага измененията. Така например, по сега действащите правила половината от общия брой на всички членове на БФС трябва да са делегати на конгреса, а това би затруднило работата му.
С промените се внася яснота и в отношенията между централните и регионалните органи на БФС, подчерта той. Проф. Гетов поиска да се съкрати срокът за обсъждане на Законопроекта между първо и второ четене, заради предстоящия отчетно изборен конгрес през есента.
Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки от своя страна заяви, че промените водят до централизация и авторитарност в организацията.

ОТ ДПС СЕ СРЕЩНАХА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ФАРМАЦЕВТИЧНИЯ БИЗНЕС ЗА ДА ОБСЪДЯТ ЕВЕНТУАЛНИТЕ ЕФЕКТИ ОТ НАМАЛЯВАНЕТО НА ДДС ВЪРХУ ЛЕКАРСТВАТА
Търсеният ефект за намаляване на цената на лекарствата би се получил при промяна на ДДС за тях, но още има какво да се работи. Това каза в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след среща с фармацевтични организации по темата за намаляване на ДДС на лекарствата. По нея вече се ангажираха и други партии, информира Clinica.bg.
Сред присъстващите на срещата са били представители на Българския фармацевтичен съюз и Българската Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании. Карадайъ посочи, че предстоят още срещи, включително и с министъра на финансите. Той припомни, че темата за намаляване на ДДС върху цената на лекарствата е поставена след изборите, за да не влезе в предизборната тематика.
„За всички ни е ясно, че законите, които се приемат без широко обществено обсъждане са най-неустойчивите и най-нетрайните закони, които много често се променят. Като резултат от срещата можем да заявим, че идеята, която поставихме се одобрява от браншовите организации. Те обърнаха внимание и дадоха фокус върху лекарствата с лекарско предписание, т.е. лекарствата с рецепти. Общо беше съгласието, че ако успеем да постигнем съгласие между браншовите организации, обществото и политиците, ще пристъпим към практически действия и конкретни законопроекти”, коментира Карадайъ.

ПРОДЪЛЖАВАТ БЕЗПЛАТНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ЗА РИСК ОТ ВНЕЗАПНА СЪРДЕЧНА СМЪРТ
Безплатните прегледи за профилактика на внезапната сърдечна смърт в УМБАЛ „Александровска“ продължават и този месец. Те ще се провеждат от 17 до 21 юни от 08:00 до 16:00 часа в Центъра за електрокардиостимулация и електрофизиология към кардиологичната клиника на болницата и в приемно-консултативния кабинет на клиниката, информира Puls.bg.
Направления от личните лекари няма да се изискват, но е необходимо предварително записване на тел. 02/ 9230 339.
На специален щанд студенти – медици ще раздават информационни материали за риска и превенцията на сърдечно-съдовите инциденти. Инициативата е част от стартиралата миналата година информационна кампания за профилактика на внезапната сърдечна смърт „За всеки един удар на сърцето“ на УМБАЛ „Александровска“ и Портал на пациента. Тя стартира в отговор на тревожната тенденция, че над 70 000 българи годишно умират от сърдечно-съдови заболявания, а 70% от фаталните инциденти са причинени от внезапна сърдечна смърт.