НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.06.2018)

Здравният министър Кирил Ананиев обяви: МЗ ЩЕ ПРЕДСТАВИ ДВА НОВИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ МОДЕЛА, КОИТО ЩЕ БЪДАТ ПОДЛОЖЕНИ НА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

Два нови здравноосигурителни модела ще придстави Министерството на здравеопазването до дни. В рамките на два месеца те ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев по време на кръгла маса на тема “Здравето на българите през XXI век – тенденции и предизвикателства”. Форумът се състоя на 13.06.2018 г. в зала “Изток” на Народното събрание. Министър Ананиев изтъкна още, че неговият екип ще търси решения за осигуряване на ресурс за продължаващо обучение, квалификация и специализации, както за лекарите, така и за професионалистите по здравни грижи.

Кръглата маса беше организирана от Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание и Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Модератор беше председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова. Участие във форума взеха ръководителят на българския офис на Световната здравна организация д-р Скендер Сила, председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева, парламентарният секретар на БАПЗГ Мария Балевска, новоизбраният председател на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, експерти от РЗИ, НЦОЗА, работодатели, пациентски организации и др.

Необходими са ефективни политики на правителствата в страните от ЕС, за да не се увеличават разходите за здравеопазване, изтъкна в поздравителното си слово д-р Сила. Той посочи, че само за лечение на пациенти със сърдечно-съдови заболявания в ЕС се харчат 253 млрд евро годишно. Д-р Сила изтъкна, че инвестициите в здравния сектор ще доведат до устойчивост и универсалност на системите, както и до равнопоставеност на всички граждани до медицински и здравни грижи, независимо от техния социален статус. „По-добро здраве тук и навсякъде – това е целта, която си поставя СЗО”, каза в края на изказването си д-р Сила.

Детската смъртност у нас е намаляла, но все още е висока в сравнение с другите страни от ЕС, изтъкна в презентацията си директорът на НЦОЗА доц. д-р Христо Хинков. Той допълни, че предвидимата смъртност у нас е два пъти по-голяма от тази в другите страни на Евросъюза и здравните експерти трябва да се фокусират върху редуциране на рисковите фактори. Доц. Хинков изрази притесненията си, че българската нация се топи с бързи темпове и посочи, че страната ни продължава на има отрицателен прираст 6,5%. Експертът изтъкна и недостатъчния брой на медицински сестри у нас на глава от населението, който е два пъти по-малко в сравнение с Румъния и Полша и четири пъти по-малко в сравнение с Чехия – страни, които също като България през последните 30 г. са били подложени на големи социално-икономически реформи.”Медицинските сестри у нас вече са станали по-малко от лекарите”, изтъкна още в презентацията на доц. Хинков. Друга опасност според него пред здравната ни система е застаряването на медиците – 50% от лекарите и 40% от специалистите по здравни грижи са в предпенсионна и пенсионна възраст. Според директора на НЦОЗА трябва да се отдели повече финансов ресурс за промоция на здраве и здравна профилактика, които да бъдат заложени в специални програми на МЗ.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев представи контрола на инфекциите за опазване на общественото здраве, който осъществява НЦЗПБ. Статистиката, която той представи показва, че по отношение на морбили у нас е постигнат имунизационен обхват 95%. Благодарение на адекватните мерки на специалистите бързо е потушено огнище от морбили, внесено отвън. Така не се е стигнало до разпространение на заразата в страната, както това стана в Румъния, Северна Гърция и Източна Сърбия.

Друг положителен факт е, че случаите на варицела у нас намаляват. Ваксината за тази болест ще бъде платена от държавата и ще се поставя след заявено желание от страна на родителите, каза проф. Кантарджиев. Той изтъкна като успех и имунизациите с препоръчителните ваксини срещу папилома вирусната инфекция и ротавирусите. Те се заплащат от държавата и се поставят по желание на родителите.

Проф. Тодор Кантарджиев обърна внимание, че България е единствената страна в ЕС, която няма Национална програма за прилагане на антибиотиците. В резултат на това у нас се прилагат изключително силни и многоспектърни антибиотици за сметка на пеницилина, който се прилага широко в другите страни от Европейския съюз. Според проф. Кантарджиев е нужно да се направи и Национална програма за опасните инфекции на XXI век, както и да се предвиди финансов ресурс за изследвания.

Доц. Михаил Околийски, експерт по обществено здраве към офиса на Световната здравна организация в България, изтъкна в своята презентация защо е важно да се инвестира в общественото здраве.

 

ОТ НЗОК ОТГОВОРИХА НА ЛЪЧЕТЕРАПЕВТИТЕ
Има значително увеличение в обемите дейности, включени в клиничните пътеки за лъчетерапия през 2018 г. Това твърдят от НЗОК, след като вчера бе разпространено писмо от гилдията на лъчетерапевтите, информира Zdrave.net. Лъчетерапевтите алармираха за наложени лимити на тази дейност, която доскоро се заплащаше изцяло.

„Определените месечни обеми за лечебните заведения, осигуряващи лечение по лъчетерапия, дават възможности за планиране на пациентите, нуждаещи се от този вид лечение, като е създадена възможност за използване на обемите в рамките на тримесечието”, пише в съобщението на Здравната каса. От там уверяват, че средствата, предвидени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., осигуряват лечението на всички пациенти, които се нуждаят от този вид терапия. Здравният фонд е представил и сравнителна таблица с обемите на дейността за 2017 г. и 2018 г.

 

Д-р Даниела Дариткова, председател на Здравната комисия в 44-то НС: ЗДРАВНАТА КАРТА ЩЕ СТИМУЛИРА ОТКРИВАНЕТО НА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В РАЙОНИ, КЪДЕТО ЛИПСВАТ

Ние имаме модел на здравеопазване, който е изключително неефективен от гледна точка на съотношението между извънболничната и болничната медицинска помощ. Tова заяви пред БНТ председателят на Комисията по здравеопазване в парламента Даниела Дариткова, която коментира Националната здравна карта.

Тя отбеляза, че ако средноевропейското ниво на хоспитализациите е 17 000 на 100 000 население, то в България е 34 000 на 100 000 население, информира Zdrave.net.

„Тоест при нас пациентите се лекуват основно в болници – нещо, което е неефективно“, подчерта тя. В тази връзка д-р Дариткова посочи, че Националната здравна карта предлага регулация.

 „Сега ще е ясно, че там, където имаме достатъчно брой легла в лечебни заведения, няма смисъл да се разкрива ново лечебно заведение. Там, където имаме дефицит в някои региони, ще се стимулира разкриването на такова“, поясни тя.

 

ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ НЯМА ДА АТАКУВА ЗДРАВНАТА КАРТА В СЪДА
Българският лекарски съюз няма да атакува Националната здравна карта в съда, а ще се опита да я използва за планиране при искане за разкриване на нови лечебни заведения. Това каза в ефира на БНР новоизбраният председател на съсловната организация д-р Иван Маджаров, информира Pedmedia.bg. Той подчерта, че БЛС ще настоява за повече средства за здравеопазване. По думите му НЗОК разпределя годишно 4 млрд. лв., но само половината от тях отиват за медицинска дейност.

Д-р Маджаров припомни, че неотложните случаи са една огромна част от дейността на кабинетите в спешните отделения, които никой не финансира. Когато пациентът не влезе за лечение в болницата, НЗОК не заплаща за това, а когато случаят не е спешен, а неотложен, Министерството на здравеопазването също не заплаща този преглед.

 

ЦЕНТЪРЪТ ПО ТРАНСФУЗИОННА ХЕМАТОЛОГИЯ ВЪВ ВАРНА ТЪРСИ ДОБРОВОЛНИ КРЪВОДАРИТЕЛИ

Разчитаме на доброволни кръводарители, тъй като нуждите през летния сезон се увеличават”, заяви в интервю за Радио “Фокус” – Варна директорът на Районния център по трансфузионна хематология д-р Жанина Йорданова. По думите ѝ звеното все по-често прибягва до кампании в социалните мрежи с цел да подкани гражданите на морската столица да даряват кръв. Д-р Йорданова допълни, че освен в Центъра кръв може да се дари и там, където дежурят мобилните екипи. Те ще могат да се открият на всяко обществено събитие в града.

 

РЗИ-ВАРНА АРАЛМИРА ЗА ЗАМЪРСЕНА ВОДА ОТ 7 ЧЕШМИ ВЪВ ВАРНЕНСКО

От седем чешми във Варненска област тече замърсена вода, която не е годна за пиене и битови нужди, установиха проверките на Районната здравна инспекция във Варна, съобщи Информационна агенция “Фокус”. Инспекторите са констатирали завишени нива на микробиологичните показатели и наличие на нитрати. Издадени са предписания до кметовете на съответните общини за поставяне на трайна маркировка, че водата е негодна за пиене и приготвяне на храна.

 

Доц. Йордан Йорданов: БЪЛГАРИЯ НЕ РАЗВИВА ЗДРАВЕН ТУРИЗЪМ
България не развива здравен туризъм. Това коментира пред Bloomberg TV доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на УС на Сдружение “Туризъм”, информира Zdrave.net.

Според него у нас липсват теми, свързани с по-дългосрочна визия и стратегия, сред които попада и тази за туризма в сферата на здравеопазването. Той отбеляза, че между 50 и 70 български общини у нас разполагат с проучени минерални води, каквито липсват в над половината от страните в ЕС.

България има нужда от нови големи инвестиции във вътрешността на страната, свързани с целогодишния туризъм. От тях по думите му могат да се възползват както пенсионерите на Европа, така и деца, които имат здравословни проблеми. „Ако бяхме по-мъдри, щяхме да се специализираме в Европа по начин, който го направи Унгария, Словения, Чехия, Сърбия“, даде пример доц. Йорданов.