НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.05.2019)

БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЯТ ПО-КРАТКО ОТ ДРУГИТЕ СТРАНИ В ЕС
България и Латвия са страните с най-ниска средна продължителност на живота в Европейския съюз. Сънародниците ни са на челното място в негативната класация със средно 74.8 години, следвани от латвийците със 74.9 години. Най-дълго живеят испанците – средно 83.4 години и италианците – 83.1 години. Това показват данните на НСИ, информира Сlinica. bg.
Средната продължителност на живота при мъжете е 71.4 години, докато при жените е със 7 години по-висока. Силният пол обаче започва да наваксва, макар и с малко. За периода между 2008 и 2018 г. увеличението на живота при мъжете е с 1.9 години, а при жените – с 1.8 години. Хората в градовете са по-дълголетни от тези в селата, сочи още статистиката на НСИ. Те живеят с 2.9 години повече от съгражданите си от малките населени места. За тези, които са на 65 години, очакваната продължителност на живота е 16.1 години, като за мъжете и жените тя е съответно 14.1 и 17.8 години. За периодa 2008 – 2018 г. очакваната продължителност на живота на тези граждани се е увеличила с 1.2 години, отчита НСИ.
Най-кратко живеят хората в Монтана – средно 72.7 години, а най-дълго в София и Кърджали – 76.6 години. Жените живеят по-продължително от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Силистра (8.5 години), а най-малка – в областите София и Шумен (6.0 години). Тенденцията за увеличаване продължителността на живот на българите през последните години е преустановена, коментират от НСИ.

ЗАПОЧВАТ ПРЕГОВОРИТЕ НА БЛС И НЗОК ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПЕДИАТРИЧНИТЕ ПЪТЕКИ
Днес, 13 май 2019 г., започват преговорите на Българския лекарски съюз с Министерството на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК за увеличение на цените на педиатричните клинични пътеки от II-ро до III-то ниво. Целта е новите цени да започнат да действат още в рамките на сегашния Анекс към НРД 2018, а за финансирането им ще бъдат използвани 50 млн. лева от резерва на Здравната каса, информира Zdrave.net.
Поканата за срещата дойде от Надзорния съвет на НЗОК след последното заседание на 8-ми май. Тогава председателят на Надзора Жени Начева, заяви, че целта на разговорите с БЛС е разпределението на 50 млн. лв. от резерва на Касата с анекс към НРД 2018, като това няма да е административно решение, а ще е съобразено с медицински критерии.
На Събора на БЛС, който се проведе в събота, делегатите приеха декларация, в която се солидаризираха с изказаните от протестиращите лекари-педиатри от СБАЛДБ “Проф. д-р Иван Митев” проблеми.
„Те могат и трябва да бъдат решени чрез повишаване на цените на клиничните пътеки в болничната помощ и чрез повишаване на цените на медицинските дейности и капитацията в извънболничната. По най-бързия начин трябва да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца, бременни и в областта на пулмологията“, се казва в декларацията на Събора.
От 1 юни пък ще бъдат увеличени цените на клиничните пътеки в редица специалности, финансирани по Наредба №3 на МЗ за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, заплащани от Министерството на здравеопазването.

СЛУЧАИТЕ НА МОРБИЛИ У НАС СТАНАХА 625
625 вече станаха случаите на морбили. Заразата утихва в Благоевградско и София- област, но се разраства в Перник, Кюстендил и столицата. Това съобщи пред Сlinica. bg държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според прогнозата му, случаите у нас ще стигнат 1000.
Вече са засегнати 11 области в страната. Те са София-област – с 215 заболели, София-град – 184, Благоевград – 151, Кюстендил – 15, Перник – 10, Бургас и Пазарджик – по 9, Велико Търново – 3-ма, Монтана – 2-ма, Пловдив и Русе – по 1 заболял.
101 от случаите са при деца под годинка, т.е. не са навършили възрастта за имунизация.По данни към 5 май при децата между 1-4 г. – има 182 случая; между 5-9 г. – 152 сл.; между 10-14 г. – 29 сл.; 15-19 г. – 18 сл. Сред заразените продължава да има не само деца. Около 32 от случаите са при хора над 40 години.
МЗ продължава с противоепидемичните мерки. При всички новорегистрирани случаи се извършват проучвания. Спрямо контактните лица на заболелите се предприемат необходимите профилактични и противоепидемични мерки. Продължава извършването на проверки в лечебните заведения, в практиките на общопрактикуващите лекари, в здравните кабинети в детски и учебни заведения за установяване на пропуски в имунизационния статус на посещаващите ги деца и на децата от пациентските листи на ОПЛ.

ОЩЕ 15 ДУШИ СА ВКЛЮЧЕНИ В ЛИСТАТА НА ЧАКАЩИ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
Още 12 души с нужда от трансплантация на бъбрек и трима – на черен дроб са включени в листата на чакащи. Това става ясно от данните, публикувани на сайта на Изпълнителната агенция по трансплантации. Общо чакащите за трансплантация в България към момента са 1151 души, информира Zdrave.net.
Към 09.05.2019 г. у нас са извършени шест бъбречни и четири чернодробни трансплантации, както и една сърдечна трансплантация. Те са били направени в УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Екатерина“ и УБ „Лозенец“. Миналата седмица стана ясно, че е одобрен и първият пациент за трансплантация на бял дроб във Виена. За да бъде включена в листата на чакащите на Евротрансплант обаче 28-годишната Илияна Христова от Варна трябва да изчака НЗОК да преведе 50 000 евро на болницата. Сумата е необходима за покриване на хонорарите на лекарите, за осигуряване на специализиран транспорт със самолет и на медицински екип в него.

НАЦИОНАЛНАТА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НАСТОЯВА ДА СЕ ПРОВЕРЯТ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, ОТКАЗАЛИ ЛЕЧЕНИЕ НА ХИВ ПОЗИТИВЕН ПАЦИЕНТ
Във връзка с починал ХИВ позитивен пациент, Националната пациентска организация (НПО) настоява за проверка в лечебни заведения за отказ на лечение. От МЗ заявиха, че още миналата седмица Изпълнителна агенция “Медицински надзор” се е самосезирала и по случая е назначена проверка, която не е приключила, информира Сlinica. bg. Здравният сайт е публикувал позицията на НПО, в която пише:
“Във връзка със случая на загиналия от неизяснено заболяване ХИВ позитивен пациент Крейг Харпър, Национална пациентска организация смята за навременна и абсолютно необходима стартиралата проверка на ИА „Медицински одит”. В същото време, обаче, НПО настоява проверката да бъде насочена към лечебните заведения, отказали приемане на пациента, както и да проследи причината за забавянето на назначените му хематологични изследвания.”
В позицията се казва още: “Национална пациентска организация категорично смята, че Крейг Харпър загина от неизяснена диагноза и от мълчалив отказ от лечение. В този случай вината не е на Отделението за придобита имунна недостатъчност. Системните стигма и дискриминация, които се проявяват спрямо пациентите с ХИВ в българската здравна система убиват. Инфекционистите в петте специализирани центъра за лечение на ХИВ/СПИН в страната са оставени сами да се справят с цялата комплексност на ХИВ инфекцията и коморбидните състояния. Уви, те няма как сами да спечелят битка срещу онкологично заболяване, ако не се включат онколозите или пък да предотвратят инфаркт. Антиретровирусната терапия е само една част от комплексната медицинска грижа, от която се нуждаят пациентите с ХИВ. Ние, като пациентска организация, сме убедени, че без мултидисциплинарен подход в грижите за ХИВ, пациентите с ХИВ в България ще продължават да умират в унижение.”

УЧРЕДИХА ЮГОИЗТОЧЕН ЕВРОПЕЙСКИ КЛУБ ПО ЕДНОКРИННИ ТУМОРИ
Наши хирурзи правят иновативни операции при рак на щитовидната жлеза, но за съжаление в момента в България липсва последващото лечение с радиойод. И ако оперираните пациенти нямат финансовата възможност да отидат в чужбина на радиойод-терапия, те са с висок риск за метастази. Проблемът е, че единственият търговец вносител на радиойод в България е отказал да го внася. Така българските пациенти в момента нямат достъп до тази терапия, която се плаща от НЗОК, съобщи Redmedia.bg.
За този парадокс в лечението на рака на щитовидната жлеза в България алармираха медици по време на Първата научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания, която се състоя на 10 и 11 май във Военния клуб в София. Форумът събра на едно място над 300 ендокринолози, над 100 хирурзи и много пациенти.
Забележителните успехи на българските ендокринни хирурзи са и причината на тиреоидната конференция в София да бъде учреден Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори, в който ще членуват специалисти от 11 страни. Лекари ендокринолози, ендокринни хирурзи, нуклеарни медици, патолози и специалисти по образна диагностика ще общуват помежду си електронно и ще обсъждат най-сложните случаи на тиреоидни тумори. Следващата им среща на живо ще бъде в Румъния през май 2020 г.

Д-р Петко Загорчев: САМО ДИПЛОМИРАНИ ЛЕКАРИ И СТОМАТОЛОЗИ ИМАТ ПРАВО ДА ПРАКТИКУВАТ ХОМЕОПАТИЯ
“Хомеопатията повлиява благоприятно здравето на човека, когато се практикува от лекари. В Закона на здравето ясно пише, че само магистър – лекар или стоматолог имат право да практикуват хомеопатия у нас. Но години наред не лекари продължават да упражняват този терапевтичен метод – хомеопатията.“ Това каза днес на пресконференция д-р Петко Загорчев – председател на УС на Българската медицинска хомеопатична организация (БМХО), зам.-председател на Етичната комисия на БЛС, член на Комисията за регистрация на хомеопатични лекарствени продукти към ИАЛ и началник на спешно отделение в „МБАЛ-Шумен“. Той допълни, че над 2400 медици или дентални специалисти са минали на обучение по хомеопатия, информира Zdrave.net.
„Когато хомеопатията се упражнява от лекар, първият контакт на пациента е с медик, който има допълнителна квалификация по хомеопатия. Т.е. той може да прецени дали този пациент е подходящ за хомеопатично или е за конвенционално лечение. Няма никаква опасност за пациента, когато контактува с лекар, да бъде допусната грешка и да бъде дадено неправилно лечение“, изтъкна д-р Загорчев.
Адв. д-р Мария Петрова сподели, че има множество случаи на лечители, които си позволяват за практикуват хомеопатия. На базата на широка реклама те извършват измама чрез прилагането на такива практики и подлагат на сериозен риск здравето на хората. Доц. Илияна Янева–Балабанска от отдел „Здравно-политически анализи” към Националния център по обществено здраве и анализи обясни, че т.г. трябва да приключи проучване, което центърът провежда от 2015 г. „Ще направим предложение към МЗ за промяна в Закона за здравето да се въведе задължително обучение по практикуването на отделните неконвенционални методи. Обучението по хомеопатия се предлага у нас от медицинските университети“, каза доц. Янева–Балабанска.