НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.03.2019)

ТАКСИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ В МЕДИЦИНСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ ОСТАВАТ БЕЗ ПРОМЯНА
Таксите за обучение по медицина остават без промяна. Те ще варират между 900-1200 лв. Четирите университета в София, Плевен, Варна и Пловдив не предвиждат нито увеличение, нито намаление в тарифите за бъдещите първокурсници през учебната 2019-2020 година. Същото важи и за Медицинския факултет към Софийския университет, показа проверка на Clinica. bg.
Най-ниски остават таксите в МУ-София. Там годишното обучение по медицина, дентална медицина и фармация ще струва 900 лв. 700 лв. остава и таксата за специалностите „Обществено здраве и здравен мениджмънт”, „Управление на здравните грижи”, „Кинезитерапия” в редовна форма на обучение. Задочното е наполовина-350 лв.700 лв. е таксата и за бъдещите студенти по „Здравни грижи”. Цените на обучението са гласувани от Академичния съвет и са публикувани на сайта на университета.
925 лв. ще струва годишното следване на студентите по медицина и фармация в СУ. Курсистите, които ще учат за медицински сестри, ще плащат по 725 лв.
В МУ-Пловдив и МУ-Варна таксите за първокурсниците по медицина, дентална медицина и фармация ще останат 1200 лв. Там тарифите за новите студенти бяха увеличени миналата година, заради намалената субсидия за студент по медицина. През следващата академична година обаче не се предвижда намаление в парите за издръжка на един курсист, коментира зам.-ректорът по учебната дейност в МУ-Пловдив проф. Мария Куклева.
Първокурсниците в МУ-Плевен ще броят по 1000 лв. за обучение по медицина и фармация, както и през миналата година.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ РАМКОВО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ВЪЗГЛАГАНЕ НА СЪВМЕСТНИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ С ДЪРЖАВИ ОТ ЕС ПРИ ТРАНСГРАНИЧНИ ЗАПЛАХИ ЗА ЗДРАВЕТО
На днешното си редовно заседание Правителството одобри Рамково споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие при условие за последваща ратификация, информира Zdrave.net.
Към настоящия момент Рамковото споразумение е подписано от почти всички държави-членки с изключение на България, Финландия, Полша и Швеция. То предвижда възможност за последващо присъединяване на държави-членки. Инициативата е свързана със затрудненията на част от държавите-членки (в това число и България) по време на грипната пандемия през 2009 – 2010 г. да осигурят антивирусни средства и пандемични ваксини. Правно основание е чл. 5 от Решение № 1082/201 З/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 22 октомври 2013 г. за сериозните трансгранични заплахи за здравето и за отмяна на Решение №2119/98/ЕО, съобщиха от правителствената пресслужба.
Споразумението е рамка, която дава възможност на присъединилите се държави-членки съвместно да провеждат бъдещи тръжни процедури за конкретни мерки за медицинско противодействие при трансгранични заплахи за здравето (противовирусни препарати, ваксини и др.). Правителственото решение цели осигуряване на нужните количества от мерките за медицинско противодействие при евентуални бъдещи трансгранични заплахи за здравето. България ще се счита за страна по Споразумението след неговата ратификация от Народното събрание.

МС ПРИЕ НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА АКТИВЕН ЖИВОТ НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ
Правителството прие Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България (2019 – 2030 г.). Стратегическият документ отговаря на предизвикателствата пред застаряващото население и подпомага формирането на политики и предприемането на мерки в социалната област, с акцент върху насърчаването на заетостта на възрастните хора и участието им в обществения живот, информира БНТ.
Националната стратегия за активен живот на възрастните хора ще замени действащата до момента Национална концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора (2012-2030 г.) с цел осигуряване на приемственост и адекватно използване на натрупания опит. Приоритетите на документа са свързани с насърчаване на заетостта, активното участие в обществото, създаването на възможности за самостоятелен живот и на капацитет и благоприятна среда за активен живот на възрастните на национално и регионално ниво. В рамките на всеки от приоритетите са разписани мерки, чието изпълнение ще се проследява чрез двугодишни планове и двугодишни отчети. Първият план за изпълнение на Стратегията ще се отнася за периода 2019 – 2020 г.
Като нов акцент в документа може да бъде откроен Индексът на активния живот на възрастните хора, който ще бъде основен инструмент за отчитане и оценка на заложените мерки за изпълнение на стратегията.

Според изследване на “Галъп интернешънъл”: 58% ОТ ЗАПИТАНИТЕ СА УБЕДЕНИ В ЕФЕКТИВНОСТТА НА ВАКСИНИТЕ
Ново провокативно изследване на „Галъп интернешънъл“ показва, че 15% от анкетираните българи поставят под съмнение ефективността на ваксините. По-голям е процентът на хората, които са твърдо убедени във важността от ваксиниране в съвременния свят – 58 %, а на останалите 27% им е трудно да преценят, информира Puls.bg.
Изследването е проведено сред 824 души между 1 и 8 март 2019 г. и заедно с актуалния въпрос за ваксините, социолозите са питали участниците и дали вярват, че земята е плоска. „Данните показват, че твърденията за вреда от ваксините не получават широка популярност, макар въобще да не са за пренебрегване дяловете на хората, които са отрицателно настроени. И по този въпрос образованието играе решаваща роля“, е заключението на социолозите.
Основният извод от проковативното допитване е, че най-образованите са най-сигурни в ефективността на ваксините. „Подобни твърдения – вредни ли са ваксините, плоска ли е Земята и стъпвал ли е човек на Луната, проверяват колкото знанията и общата култура, толкова и афинитета към конспиративни теории, а и недоверието към общоприети факти. По-голямата част от хората у нас явно предпочитат официалните източници, информации и теории, макар да не е малък и делът на онези, които се съмняват“, е заключението на експертите.

ПАРЛАМЕНТЪТ ЗАБРАНИ ПУШЕНЕТО НА НАРГИЛЕ НА ЗАКРИТО И НА НЯКОИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА С ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ
Пушенето на закрито в заведения на наргиле, както и предлагането и продажбата му на деца бяха забранени от парламента на първо четене. Това стана с промени в Закона за здравето, предложени от Валери Симеонов и депутати от НФСБ, информира Dnevnik.bg.
Забранява се пушенето на “водна лула” и на места, където се полага труд, както и в помещенията към тях. Пушенето на наргиле се забранява и на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца, площадките за игра и на местата, на които са организирани мероприятия за деца и ученици. Забранява се пушене на наргиле в спортните обекти, летните кина и театри – по време на спортни и културни прояви.
Глобите за пушене на цигари в закрити обществени помещения да важат и за наргилетата, се предлага още в текстовете на проектозакона. Това ще засегне най-вече т.нар. шиша барове, в които се предлага пушене на наргиле, което е особено популярно сред подрастващите.
“Вредите върху здравето при пушене на наргиле са свързани с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, зъбната кухина и зъбите. Хроничните пушачи на наргиле развиват по-често хроничина обструктивна белодробна болест (ХОББ) и периодонтит (възпаление на венците и опадане на зъбите). Вдишването на въглероден оксид води до припадъци при някои пушачи поради острата интоксикация – намаляване на преноса на кислород от кръвта в клетките. Това води и до повишено кръвно налягане и увеличаване обема на сърцето”, пише в мотивите към проекта за промени.
В мотивите е приложена статистика от Световната здравна организация за периода 2013-2014 г. Според данните България е на 5-о място от 42 държави по процент деца на възраст между 11 и 14 години, които употребяват водна лула поне веднъж седмично. Сред 15-годишните сме на второ място в същата статистика.

НАПРЕЖЕНИЕТО В ЦСМП -РУСЕ ПРОДЪЛЖАВА
Напрежението в Центъра за спешна медицинска помощ в Русе продължава и днес, но в присъствието на проверяващи от Министерството на здравеопазването и новия директор д-р Иванка Маринова, информира БНР.
Въпреки че 8 от подадените общо 47 молби за напускане на лекари, фелдшери, медицински сестри и шофьори от Центъра за спешна помощ в Русе вече са оттеглени, напрежение продължава да има. След като вчера министър Кирил Ананиев разпореди проверка на финансовото състояние, днес експертите работят.
Новият директор д-р Иванка Маринова, която встъпи в длъжност, коментира ситуацията: “Състоянието на центъра е много добро. Доколкото имам информация, нещата са правени по правилния начин. Проверките са просто за да се изчистят някои обвинения, които изпратиха колегите до медиите за финансови злоупотреби, и смятам, че трябва да стартирам на чисто”.

ОБЩИНИТЕ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПОДПОМАГАТ МНОГОПРОФИЛНАТА БОЛНИЦА
Част от общините в област Добрич предоставят финансово стимулиране за МБАЛ – Добрич, информира БНР. Сумите, отделени от общините, заедно със създадения миналата година фонд „Здраве“ в Община Добрич, са част от мерките за подобряването на работата на здравното заведение. Целта е парите да бъдат използвани за закупуване на техника, както и за набиране на нов персонал. Директорът на многопрофилната болница в Добрич д-р Светозар Байчев апелира за финансова помощ от общините, тъй като, въпреки че здравното заведение е без задължения, бъдещето му е несигурно.
Най-малката община в областта – Крушари, е предоставила сумата от 5 000 лева. Община Тервел е заявила желание да закупи артроскоп, който ще се ползва в отделението по ортопедия. Стойността му е 24 000 лв., като половината от тях вече са преведени към здравното заведение. Община Генерал Тошево също е взела решение да предостави 35 000 лв. на МБАЛ – Добрич за закупуването на ехограф. От добруджанската община очакват по този начин да се увеличи нейният дял в капитала на дружеството.
От многопрофилната болница в Добрич изразяват надежда, че и другите общини в областта ще подпомогнат финансово дейността ѝ.

Според изследване на Асоциация “Активни потребители”: НЯКОИ ВАФЛИ, БИСКВИТИ И ЧИПСОВЕ СА ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО
Всяка трета вафла, масовите бисквити и чипсовете съдържат високо ниво на канцерогенното вещество акриламид. Това показват резултатите от ново изследване сред популярни пакетирани стоки на пазара у нас на Асоциация „Активни потребители“, информира Puls.bg.
„Тревожното е, че много голям процент от изследваните храни са с наднормено количество акриламид. Но не са включени български храни“, подчерта д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред Bulgaria ON AIR.
Според него нормата не е завишена само за продуктите у нас, а положението е такова в цяла Европа. Д-р Иванов допълни, че най-висока концентрация на акриламид има в храните, които са индустриално приготвени, а най-високи количества има в картофените и зеленчуковите чипсове. Нормите са завишени също при бисквитите, някои зърнени закуски и кафето и само в хляба количеството на акриламид е в пъти по-ниско отколкото в чипса.
„Не дръжте картофите в хладилника. След като ги нарежете, оставете ги 1-2 часа във вода, не чакайте да се карамелизрат, пържете ги до златист цвят. Никога не пържете храна до потъмняване“, е съветът над-р Сергей Иванов.
Акриламидът е токсично химично съединение. От много години е установено образуването на високи нива от веществото в голям брой храни, в процеса на готвене при висока температура – печене и пържене. Най-високи нива са установени в богати на въглехидрати продукти като картофите, като няма данни за наличие на акриламид във варени или сурови хранителни продукти.