НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.11.2018)

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: МНОГО БОЛНИЦИ У НАС НЕ СПАЗВАТ ИНСТУКЦИИТЕ НА НЦЗПБ ЗА ПРАВИЛНА УПОТРЕБА НА АНТИБИОТИЦИТЕ
“България се намира на едно средно европейско ниво по консумация на антибиотиците в доболничната помощ. Там нито се прекалява с употребата, нито резистентността е много голяма. Големите грешки, които се правят в нашето здравеопазване е, че се ползват неправилните антибиотици, главно в болничната помощ. Ние сме държавата в Европа, в която се прилагат най-малко пеницилинови антибиотици в доболничната и болничната помощ. Проблемът е много сериозен, особено в болниците. И ние сме държавата в Европа, която за миналата година е ползвала най-много евтини антибиотици-цефалоспорини, трета генерация в лечебните заведения. Ако тази практика не се прекрати, това за което ние се борим вече три години, ще бъде много трудно. Но трябва да се вземат много по-категорични мерки и то главно от структурите, които провеждат контрола в нашите болнични заведения”. Това казва интервю за Clinica.bg проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания. По думите му голяма част от болниците у нас не спазват съветите на експертите от НЦЗПБ.
“Имаме прекрасни написани правила за правилна употреба, към които никой не се придържа. Контролът в болниците зависи от ръководствата. Преди две седмици имаше проверка от Европейската комисия. Специалисти от Центъра по контрол на заболяванията в Стокхолм посетиха наши болнични заведения. Останаха много доволни от усилията за правилна антибиотична политика във ВМА и болницата „Св. Георги” в Пловдив. Но за съжаление малките болнични заведения, които посетиха и системата на РЗИ не се оказаха на необходимото европейско ниво”, изтъкна проф. Кантарджиев.

50 АПТЕКИ СА ГЛОБЕНИ ЗА ПРОДАЖБА НА ЛЕКАРСТВА БЕЗ РЕЦЕПТА
50 аптеки са хванати в нарушение до октомври тази година. На всички тях са издадени наказателни постановления, а причината е продажба на лекарства без рецепта. Това съобщи Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарства, цитиран от БТА.Числото е съизмеримо в миналогодишното, когато са били извършени над 300 проверки и са издадени 42 наказателни постановления. По думите му няма ръст на нарушенията, а по-скоро на проверките. Санкцията за такава продажба е 1000 лв.
Днес започна Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците. Грешната и прекомерна употреба ускорява процеса на резистентност към тях, каза Скендер Сила, ръководител на офиса на Световната здравна организация в България, информира Clinica.bg. Той призова правителството да приеме национален план за действие спрямо антибиотичната резистентност, както и да осигури финансирането му.
Антибиотичната резистентност е причина за 33 000 смъртни случая
ежегодно в ЕС, повечето от които се дължат на усложнения вследствие на вътреболнични инфекции. „Ако не се вземат мерки, към 2050 год. тя ще е по-честа причина за смърт отколкото онкологичните заболявания”, каза още Скендер Сила. Такъв план е разработен през 2016 год. , но трябва да бъде приет и съгласуван с други министерства, припомни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. България е под средното за ЕС ниво по смъртност от инфекции, причинени от резистентни бактерии, съобщи от своя страна доц. .Иван Иванов – ръководител на Националната референтна лаборатория по антибиотиции.

ЗА РЕАЛНО ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И КОНТРОЛ НА РАЗХОДИТЕ ЩЕ РАБОТЯТ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ
Реално остойностяване на разходите в системата на здравеопазването, механизми за контрол и въвеждане на информационна система – това са част от акцентите, по които ще работи Асоциацията на българските застрахователи във връзка с новия здравноосигурителен модел, става ясно от становище на Асоциацията, информира Zdrave.net.
„АБЗ оценява предложенията на МЗ за реформа на българската здравна система като позитивен сигнал за налична политическа воля за адресиране на системните недостатъци в настоящата система на здравеопазването и за осигуряване на качествена медицинска грижа на българските граждани. Предложенията са идейна база, от която да се тръгне към създаване на ефективен, базиран на солидна икономическа и финансова логика модел“, посочват от там.
От Асоциацията отбелязват, че подкрепят обявените от Министерството на здравеопазването цели на реформата в здравната система, които включват подобряване качеството на медицинските услуги и повишаване удовлетвореността на пациентите; подобряване ефективността на използване на средствата и контрола в здравната система; намаляване на дела на нерегламентираните разходи, повишаване на прозрачността чрез въвеждане на единна информационна система.
От Асоциацията посочват още, че застрахователният сектор е силно регулиран и работи в условията на европейската директива Платежоспособност ІІ при спазване на съответните изисквания за капиталова адекватност. „Затова участието на застрахователната индустрия в нова дейност може да се реализира единствено при условие, че избраният модел на здравна система позволява точна прогнозируемост както на приходите, така и на всички разходи и инвестиции, свързани с неговото въвеждане“, подчертават от АБЗ.

155 ЛЕКАРИ СЕ ДИПЛОМИРАХА В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА
155 лекари от България, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Израел, Кипър, Сирийска арабска република, Турция, Украйна и Швеция получиха дипломите си. Тържествената церемония по дипломирането на 52-рия випуск медици на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна се състоя на 10 ноември в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център в морската столица, съобщават от МУ-Варна.
Отличниците на випуска са 41, а първенец сред тях е д-р Пресияна Боярова. Всички те получиха парична награда от ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, а Пресияна получи парична награда и от кмета на Варна г-н Иван Портних.
„Моят съвет е: какъвто и избор да направите, направете го така че, да останете верни на себе си, на човечността и добротата. Не оставяйте обстоятелствата или навиците да управляват вашия избор. Станете господари на себе си и използвайте силата на волята си, за да избирате. Вие вече притежавате част и от могъщата сила на знанието. А знанието е това, което дава възможности за избор“, каза в академичното си слово проф. Иванов.
Районната колегия във Варна на БЛС предостави парична награда за трима от завършващите медици. Първите трима по успех бяха наградени с плакет и грамота от БЛС. Д-р Климентина Мончева бе удостоена с награда на името на бележития варненски лекар д-р Никола Сираков. Паричната награда се дава за втора поредна година и се присъжда на абсолвента с най-високи постижения в областта на науката по време на следването си.

СПЕЦИАЛИСТИ ОТ УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” ПРЕГРЕДАХА НАД 500 ДЕЦА В КЮСТЕНДИЛ
Над 500 деца от Кюстендил прегледаха лекарите от Национална програма „Детско здраве – „Пирогов” в отминалия съботен ден. Завеждащите Детските отделение по УНГ, травматология, офталмология, урология, хирургия, дългогодишни специалисти по неврохирургия, образна диагностика и кардиология, извършиха високоспециализирани прегледи с цел скрининг на заболявания в детска възраст, съобщават от университетската болница.
Резултатите от проведените профилактични прегледи ще бъдат представени след няколко месеца пред местните педиатри.
Паралелно с това, специалистите от Национална програма „Детско здраве – „Пирогов” ще извършат отново профилактични прегледи, за да проследят състоянието на децата от Кюстендил.
До края на 2018 година Национална програма „Детско здраве – „Пирогов” ще посети Велико Търново и Разград, информират още от болницата.