НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.10.2018)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПУСНА НОВА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ВИСОКОПРОХОДИМИ ЛИНЕЙКИ
Здравното министерство публикува нова обществена поръчка за доставка на линейки. Реанимобилите трябва да са с повишена проходимост и със задвижване 4х4, с необходимото оборудване, информира Zdrave.net.
Обществената поръчка е разделена на две обособени позиции, като едната предвижда 42 линейки с повишена проходимост, а втората – 78 линейки със задвижване 4х4. Всички линейки трябва да са конструирани и оборудвани за превоз, първоначално лечение и наблюдение на пациенти.
Доставката на линейките трябва да се извърши в срок до 24 месеца от започване на изпълнението на договора, гласят още изискванията на търга.
Обществената поръчка е на стойност 15 572 400 лв. без ДДС, или 18 686 880 лв. с ДДС.

Сдружението на личните лекари настоява: СЛУЖЕБНИТЕ БЕЛЕЖКИ ЗА ИЗВЪРШЕНИ ИМУНИЗАЦИИ И ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ НА ДЕЦА ДА СЕ ЗАПЛАЩАТ
Издаването на служебна бележка за извършените имунизации и профилактични прегледи на деца да бъде извадено от основния пакет медицински дейности, заплащан от НЗОК. Това предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България във връзка с предстоящите промени в Наредба 3, които ще станат в рамките на преговорите по НРД 2019, съобщи Zdrave.net.
От основния пакет да бъдат извадени също така изготвянето на медицинско за брак, както и подготвянето на документи и насочване за представяне пред ТЕЛК, искат още общопрактикуващите лекари. От сдружението предлагат и промени, свързани с 24-часовото разположение на семейните лекари, и по-точно с осигуряването на достъп на пациентите до медицинска помощ извън обявения график на личния лекар.

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО КУПУВА АПАРАТУРА ЗА ХЕМОДИАЛИЗА ЗА 29 ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ
Днес Здравното министерство е подписало договори за закупуване на апаратура за хемодиализа, водоочистващи системи и хемодиализни легла за 29 държавни лечебни заведения. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев във времето за парламентарен контрол. Капиталовите средства, предназначени за това, са в размер на 4,890 млн. лв, информира Zdrave.net.
Освен апаратурата, за седем лечебни заведения са предвидени средства за основен ремонт на отделенията по хемодиализа, общо в размер на 891 000 лв., съобщи още министърът.
„Специално за МБАЛ „Света Петка” – град Видин, са отпуснати 180 000 лв. за закупуване на нови хемодиализни апарати, една водоочистваща система и нови хемодиализни легла“, уточни Ананиев предвид проблемите с хемодиализата в болницата от последните седмици.
В края на 2017 г. в страната у нас е имало 3627 пациенти на поддържащо лечение с хемодиализа и 136 пациенти – на перитонеална диализа. Тези процедури се осъществяват в 80 диализни структури.

ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ПОИСКА ДЪРЖАВАТА ДА ПОЕМЕ ДОМАШНОТО КИСЛОРОДОЛЕЧЕНИЕ
Кислородолечението в домашни условия за болните с дихателна недостатъчност да се поема изцяло от НЗОК – за това настояха пациенти от различни организации на кръгла маса в Народното събрание, информира БНР.
Кислородолечението е признат метод на лечение в Европа и се заплаща напълно от държавата в останалите европейски страни, освен в България. В някои държави апаратите се отдават под наем на пациентите, но наемът може да бъде за сметка на фондовете или министерствата, стана ясно на дискусията.
“Един кислороден концентрат за домашна употреба варира между 2500 и 4000 лв. Портативните концентратори, които дават възможност на пациентите да продължават да бъдат активни и да имат добро качество на живот – те са над 7000 лв. Обикновено пациентите, които страдат от дихателна недостатъчност, са пенсионери по болест и нямат възможност да заплащат тези суми”, изтъкна Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ТРИ ГОДИНИ НЗОК ЩЕ ИЗПЛАТИ ДЪЛГОВЕТЕ СИ КЪМ ЧУЖДИ ЗДРАВНИ КАСИ
При планирането на средства за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по линия на ЕС в тригодишната бюджетна прогноза 2019 – 2021 г. се цели погасяване през тригодишния период на всички просрочени задължения към други държави по реда на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос от депутата от БСП Георги Гьоков, засягащ задълженията на НЗОК към чужди здравни каси, информира Zdrave.net.
„В тригодишната бюджетна прогноза са предвидени по 160 млн. лв. и по този начин ние ще изчистим всички задължения, които имаме към страните членки на ЕС“, увери министър Ананиев.
Той отчете, че дълговете на фонда към чужди здравни каси към края на миналата година са на обща стойност 259 111 300 лв. За тази година в бюджета на Касата по това перо са предвидени 73 млн. лв., от които 4 млн. лв. – за лечение на чужди граждани у нас, и 69 млн. лв. – за лечение на български граждани в чужбина.
Дълговете на чужди фондове към НЗОК възлизат на 754 000 лв. По думите на министъра вече има график за разплащане от страна на партньорите – част от средствата ще постъпят до края на годината, а останалите – през следващата година.

56 СТОМАТОЛОЗИ ЩЕ СЕ ДИПЛОМИРАТ ВЪВ ВАРНА
Още 56 стоматолози ще се появят у нас. В събота дипломите си вземат студентите по дентална медицина от Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, информира Clinica.bg. Официалната церемония по дипломирането им ще се състои във Факултета по дентална медицина към МУ- Варна. Хипократовата клетва, която ще положат, ще прочете деканът на факултета проф. д-р Стефан Пеев. Дипломите ще връчи лично ректорът на университета проф. д-р Красимир Иванов.
Отличниците на випуска ще получат награди. Студентският съвет също е предвидил награди за заслуги в изграждането на облика му.