НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.07.2018)

Според изследване на МУ – София: ПРЕТОВАРЕНОСТТА НА МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ Е СРЕД ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ДОПУСКАНЕ НА ГРЕШКИ
Независимо от съществуващите и действащи правила за осигуряване на безопасността на лечение, в лечебните заведения за болнична помощ се допускат медицински грешки от различен вид. В болниците понастоящем преобладава „култура на обвинение”, страх от наказания, както и „персонален подход” при анализа на медицинските грешки. Това е част от изводите от проведено проучване на Медицински университет – София в няколко лечебни заведения у нас, информира Zdrave.net.

Посочени са и основните причините за допуснатите медицински грешки, пропуски, неудачи и неблагополучия. Сред тях са: претовареност на медицинския персонал, недостатъчността на кадри и на добра квалификация, влошена комуникация и организационни причини, т.е. системен характер на пропуските и неудачите. Резултатите от изследването сочат още, че проблемът, свързан с безопасността на пациентите, не се дискутира достатъчно на различни нива в обществото (болница, медии, парламент).

 

ПИРОГОВСКИ ЛЕКАРИ СПАСИХА РЪЦЕТЕ НА ДВАМА МОТОРИСТИ

Доц. Людмил Симеонов и екипът му от Клиниката по хирургия на ръката спасиха ръцете на двама млади мъже, пострадали при пътнотранспортни произшествия с мотори през няколко дни, съобщиха от пресцентъра на УМБАЛСМ „Пирогов”. Eдиният мъж е на 23 години и е претърпял общо три операции. Другият пострадал е на 32 г. Той е приет в спешната болница със сложно счупване в областта на китката.

Специалистите констатират увеличен травматизъм с мотори в летния сезон. За последните 2 седмици през Спешното отделение на университетската болница са преминали над 20 мотористи, пострадали при ПТП.

 

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ПОДНОВЯВА ПРОЦЕДУРАТА ЗА СЪБИРАНЕ НА ЗАЯВКИ ЗА ЛЕКАРСТВА

Министерство на здравеопазването подновява тестовата процедура по събирането на заявки за закупуване на лекарства чрез Електронната система, съобщиха от пресцентъра на МЗ. От ведомството уточняват, че са извършени допълнителни настройки в електронната система, което дава възможност за възобновяване на процедурата. В електронната система ще бъде генерирана нова тестовата покана за заявки до лечебните заведения. Новият период за подаване на заявки е от 09:00 часа на 13.07.2018 г. до 17:30 часа на 17.07.2018 г.