НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.06.2018)

ЗЪБОТЕХНИЦИТЕ И ПОМОЩНИК-ФАРМАЦЕВТИТЕ ЩЕ ИМАТ ЗАКОНОВО ПРИЗНАТИ СЪСЛОВНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Българската асоциация на зъботехниците и Българската асоциация на помощник-фармацевтите ще бъдат законово признати за съсловни организации на тези медицински професионалисти, информира Redmedia.bg. Това предвиждат изменения в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, предложени от председателя на Комисията по здравеопазването в 44-то НС д-р Даниела Дариткова и група народни представители от ГЕРБ.

В законопроекта, внесен в деловодството на Народното събрание на 08.06.2018 г., се предвижда и промяна в името на закона – той вече ще се нарича Закон за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и помощник-фармацевтите.

С тези промени членството в организациите на зъботехниците и на помощник-фармацевтите става задължително за всички упражняващи професията и доброволно за всички, които имат тази специалност, но не работят по нея.

 

СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО ЩЕ НАПРАВИ ОЦЕНКА И ФИНАНСОВ ОТЧЕТ НА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ЛИЧНАТА ПОМОЩ
Министерството на труда и социалната политика ще изготви до петък оценка и финансов отчет на предлагания от омбудсмана Мая Манолова законопроект за личната помощ. Това стана ясно след срещата на социалния министър Бисер Петков с протестиращите майки на деца с увреждания. От своя страна те поеха ангажимент да не правят нови палаткови лагери в знак на протеста, информира БНР.

“Палатките няма да бъдат махнати. Целта е да изчакаме приемането на този закон. Протестът продължава” – заявиха майките на деца с увреждания.

Повече от два часа продължи разговорът между министър Петков с протестиращите майки в присъствието на омбудсмана Мая Манолова. Становището на МТСП колко ще струва личната помощ така, както е предложена от омбудсмана, ще бъде представено на премиера и на правителството, обясни министър Петков след разговорите. По думите на Манолова, предварителните сметки сочели, че ще са необходими около 200 милиона лева.

 

УЕДНАКВЯВАТ ЗДРАВНИЯ КОНТРОЛ ПО ГРАНИЦИТЕ НА ЕС
Здравният контрол по границите в Европейския съюз  ще бъде уеднаквен. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова преди откриването на международна работна среща на експерти от 15 държави, информира Clinica.bg, позовавайки се на БТА. Тя уточни, че присъстващите на срещата експерти ще очертаят единните мерки, които после трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия. Уеднаквяването на контрола ще допринесе за максимално бързо споделяне на информацията между отделните държави в съюза.

“Изграждането на мрежа е задължително, тъй като при наличие на инфекциозно болен ще бъде ясно къде е бил и с колко хора е имал контакт. Това ще позволи да се реагира бързо и адекватно и да се спира рискът от разпространение на заболяване”, коментира зам.–министър Йорданова.

 

ЛЪЧЕТЕРАПЕВТИТЕ СЕ ОБЯВИХА СРЕЩУ ЛИМИТИ НА НЗОК

Националната здравноосигурителна каса въвежда лимити за лъчелечението, алармираха специалисти от бранша по време на своя XVII годишен събор, информира Clinica.bg. Гилдията на лъчетерапевтите в България се противопоставя на въведените ограничения за броя на пациентите, които могат да бъдат приемани по три от клиничните пътеки.

Лъчетерапевтите изпратиха своята позиция до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, омбудсмана Мая Манолова, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя (вече бивш) на БЛС д-р Венцислав Грозев и подуправителя на НЗОК д-р Йорданка Пенкова.

“Годишният бюджет на лъчелечението в България е от порядъка на 50 млн лв., тази сума е 10 пъти по-ниска от тази в Европа и Турция и несравнима с тази за медикаментозно лечение на онкологично болни”, изтъкват специалистите по лъчетерапия в писмото си. В него се казва още: “Седмичните и месечни ограничения на брой пациенти, наложено от НЗОК предизвиква отлагане във времето и събиране в лист на чакащи (недопустимо за пациенти с онкологични заболявания), което е грубо нарушение на правата на човека и пациента”.

 

ОБМИСЛЯТ БЕЗПЛАТНИ ПРОТИВОГРИПНИ ВАКСИНИ ЗА ХОРА НАД 65-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ
Държавата да започне да покрива противогрипните ваксини за желаещите да се имунизират с тях. Това предложи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на конференция на Федерация „Български пациентски форум”, информира Dariknews.bg.

Д-р Кунчев уточни, че идеята е на първо време да се покриват ваксините за хора над 65 години. Оказва се, че сме единствената страна в Европа и на Балканския полуостров, в която хората си заплащат ваксината срещу грип.

До края на годината предстои имунизационният календар да бъде променен, като от него ще бъде премахната реимунизацията срещу туберкулоза, която се прави на 11-годишна възраст.

 

НАД 140 СПЕЦИАЛИСТИ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ИНСУЛТ ВЪВ ВАРНА
Форум за инсулта събра над 140 медици от цялата страна, информира Clinica.bg. Невролози, съдови специалисти, неврохирурзи, анестезиолози, общопрактикуващи лекари, специализанти, докторанти и студенти участваха в Първата национална конференция по инсулт, организирана от Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна и УМБАЛ „Св. Марина” – Варна. В продължение на два дни участниците дискутираха актуални въпроси, свързани с епидемиологията на инсулта, SITS регистъра за реперфузионна терапия, възможностите за повишаване качеството на грижите за пациентите по програмата ESO EAST в България и медицинска реакция при някои съпътстващи заболявания.