НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.05.2019)

Милка Василева, Председател на УС на БАПЗГ: НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА НИ РАЗДЕЛЯТ
Днес, 12 май, отбелязваме Международния ден на сестринството. Публикуваме част от поздравителния адрес на председателят на БАПЗГ Милка Василева до всички професионалистите по здравни грижи у нас, информира Clinica.bg.
“От името на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и лично от мое име Ви поздравявам с Международния ден на сестринството – 12-ти май, на който празнуваме ние, професионалистите по здравни грижи в България. Но и тази година, както и миналата, не ни е до празник. Причината са многото нерешени проблеми в българската здравеопазна система, особено в сферата на здравните грижи: специалистите са
два пъти по-малко от нужните кадри на здравните заведения; работят на две и повече места, което спасява системата от колапс, но води до преумора, професионално прегаряне, влошаване на качеството на здравните грижи, увеличаване на недоволните пациенти и негативните обществени нагласи; младите хора трудно се мотивират за нашите благородни професии, а в същото време средната възраст на специалистите по здравни грижи у нас е над 50 години, в пенсионна възраст са 25% от работещите колеги – ако решат да се пенсионират, няма да има кой да ги смени поради кадровата криза.
И на цялата тази мрачна картина ние всички желаем качествени здравни грижи, доволни пациенти, повече здрави хора, здрави родилки, бебета и младо поколение, сигурност в системата, увеличаване на здравните грижи в извънболничната помощ, развитие на здравната превенция и патронажните грижи. За да се случат тези неща е необходимо да се направят нужните стъпки и БАПЗГ като отговорна съсловна организация многократно е поставяла своите искания към държавните институции.”
Поздравителният адрес завършва с думите: “Уважаеми колеги, нашият глас ще се чува вече по-ясно и по-категорично от здравните институции, благодарение на новосъздадения Експертен съвет по здравни грижи към Министерството на здравеопазването. Негов главен координатор е проф. Соня Тончева, досегашен национален консултант по здравни грижи. В Експертния съвет влизат още шестима членове, които представляват всички професии в направление “Здравни грижи” – медицинска сестра, акушерка, фелдшер, медицински лаборант, рентгенов лаборант и рехабилитатор. Нека не забравяме заветът на кан Кубрат към синовете му да бъдат единни, защото единението прави силата. Не позволявайте да ни разделят и да ни направят по-слаби точно когато исканията ни започват да се случват, макар и не с тепмовете, които искаме. Помнете, че ние сме гласът който води! Ние сме силни и заедно ще успеем!”

Директорът на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” към професионалистите по здравни грижи: ЧОВЕЧНОСТТА Е ВАШАТА ОСНОВА
На 12 май се отбелязва Световния ден на специалистите по здравни грижи. Публикуваме обръщението към тях от страна на изпълнителния директор на Университетска болница “Пирогов” проф. д-р Асен Балтов, написа Clinica.bg:
“За цялото ръководство на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” и лично за мен като изпълнителен директор е изключително удоволствие да Ви поздравим по случай Вашия професионален празник – 12 май. На тази дата светът отбелязва деня на хората, които най-безрезервно полагат грижа за някой друг, независимо дали е познат или непознат.
На 12 май е време за равносметка, за признание и за благодарност към всичко, което правите за хората в беззащитно, специално състояние – нашите пациенти. Благодарение на Вас, на високия професионализъм, на неуморното себенадграждане и на себераздаването, пациентите ни се излекуват по-добре и по-бързо.
Човечността е Вашата основа, с която Ви запомнят и заради която сте символ на милосърдие.
Всяко ваше действие и ангажираност към дейността се забелязват и ценят, при това най-високо! Радвам се, че имаме възможността да си го припомним и да Ви кажа “Благодаря” от сърце!
Пожелавам Ви да сте здрави, да сте удовлетворени от постигнатото и да предавате добрите дела! Честит празник!”