НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.05.2018)

ЦЕНТЪРЪТ НА СОФИЯ ПОБЕЛЯ ОТ НЕДОВОЛСТВО
Хиляди медицински сестри, лаборанти, акушерки и рехабилитатори се събраха днес в София в знак на недоволство срещу унизителните условия, в които са принудени да се трудят. Протестът бе организиран от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи и получи подкрепата на КНСБ, Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз. Съпричастност към него изразиха и професионалните организации на медицинските сестри от Балканите – Албания, Косово, Черна гора, Сърбия, както и от тази в ЕС, информира Clinica.bg.
Площад „Независимост” пред Министерски съвет побеля от основателното и дълго задържано недоволство на медицинските специалисти у нас. Близо 3000 сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори се стекоха в работните си униформи, за да поискат достойни условия на труд и възможност да практикуват професията тук, вместо да станат поредните клиенти на Терминал 2.
„Не искаме вече да сме невидими, изискванията към нас ежедневно се увеличават, а получаваме мизерно заплащане. Г-да управляващи, добре работеща болница не се прави насила, а с мотивиран персонал. Все още сме тук, позволете ни да продължим да работим в България”, каза Лидия Миленова, сестра от Трета градска болница в столицата, изразявайки на практика исканията и на всички нейни колеги.
Промяна на модела на финансиране, стартово възнаграждение от три минимални заплати или 1500 лв., както и ясни правила на работа поискаха за пореден път специалистите по здравни грижи. Те настояват и за ясен стандарт по колко сестри трябва да има на брой пациенти в болниците и извън тях. Заради липсата на кадри в момента такива правила няма и в лечебните заведения масово липсват сестри, които да се грижат за болните. В същото време заради мизерните заплати и малкото останали се принуждават да работят на няколко места, което води до пълната им изнемога и прегаряне. В момента стартовата заплата у нас за специалистите по здравни грижи е 286 евро и е най-ниската в ЕС. В Дания тя е 3194, в Германия – 2411, Испания – 1415, дори в Румъния е по-висока – 306 евро.
Време е да спрем да мълчим и да се борим за промяна, ние изчезваме, загиваме, над 20 000 наши колеги са извън България, категорични бяха здравните специалисти. Затова те ще внесат още в понеделник декларация с основните си искания в отговорните институции. Тя е адресирана лично до премиера Бойко Борисов, председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, здравния министър Кирил Ананиев.
Специалистите по здравни грижи получиха подкрепа лично от Пол Дьо Рав, генерален секретар на Европейската федерация на сестринските асоциации.
„Няма да допуснем да се погазват правата ни, няма да се страхуваме, ние искаме само това, което ни се полага за високо квалифицирания ни труд”, бе категорична Милка Василева, председател на БАПЗГ. Тя обеща, че с това борбата на професионалистите по здравни грижи за достоен труд няма да спре, защото сестринството и здравните грижи трябва да бъдат спасени сега.

ШЕСТ ПРИЗА В КОНКУРСА ЗА ЕСЕ НА БАПЗГ И CLINICA.BG
Шест бяха отличените участници в Националния конкурс за есе “Предизвикателството да работя в България”, организиран от  на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Clinica.bg. Грамотите връчи почетният председател на БАПЗГ проф. Станка Маркова веднага след като приключи националният протест на специалистите по здравни грижи в София.

Националният конкурс за есе стартира на 1 март т. г. Неговата цел беше да популяризира проблемите, с които са принудени да се борят медицинските специалисти у нас всеки ден. Над 40 сестри, лаборанти, акушерки и рехабилитатори се включиха в надпреварата, разказвайки за предизвикателствата, които преодоляват, избирайки да останат в България.

„Интересът към публикуваните есета растеше всеки ден, в един момент се случи нещо неочаквано – свои работи започнаха да изпращат и студенти, решихме да не спираме техния устрем и да направим отделна категория за тях”, изтъкна председателят на БАПЗГ Милка Василева и  допълни: “Изборът на най-добрите есета беше труден, защото всяко едно беше огледало на силата на духа, с която отстоявате себе си като професионалисти и личности, на желанието ви за промяна и по-доброто бъдеще, което ще се случи точно заради това.”
Въпреки нелеката задача, петчленното жури отличи авторите на шест есета.

 

Наградените участници сред специалистите по здравни грижи:

  1. Тонка Червенкова, гл. медицинска сестра в МБАЛ – Чирпан
    2. Никол Петрова, медицински лаборант в МБАЛ „Д-р Ст. Илиев”, Монтана
    3. Елена Маджарова, медицинска сестра в МБЛА, Пазарджик

Наградените участници сред студентите по здравни грижи:

  1. Неше Мустафа, Шуменски филиал на МУ-Варна
    2. Мелис Юзеирова,Шуменски филиал на МУ-Варна
    3. Назмие Самиева, Шуменски филиал на МУ-Варна

Екипът на Clinica.bg благодари на всички участници в конкурса за високото доверие и възможността да им даде трибуна, и пожелава успех на специалистите по здравни грижи в борбата им за достоен живот.