НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.04.2019)

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров: ОТПУСНАТИТЕ 50 МЛН. ЛВ. НА МЗ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

„Не сме казали, че не сме съгласни да бъдат добре заплатени медицинските сестри, фелдшерите, акушерите и лаборантите. Ние казваме, че не е редно по този начин да се финансират заплати. Защото живеем вече 20 г. в друго време. Не е законно в момента правителството да финансира заплати в търговски дружества, каквито са лечебните заведения“. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в интервю за БНТ.
„В момента сме свидетели на това как се правят опити да се постигне максимата „Разделяй и владей”. Категорично заявявам, че българските лекари уважават своите специалисти по здравни грижи, своите рехабилитатори, кинезитерапевти, лаборанти и всички, с които ние екипно правим така, че гражданите в България да се лекуват, когато имат нужда“, каза още д-р Маджаров.
Той подчерта, че разделението идва от начина, по който ситуацията се интерпретира в обществото. „Едва ли не само специалистите по здравни грижи са ниско заплатени и затова видите ли, ето ще дадем 950 лв. Всъщност не е така. Самата методика, която министърът е подготвил, не визира само специалистите по здравни грижи. Визира тези пари да бъдат дадени там, където е необходимо, където имаме наистина проблеми, там където населението има опасност да бъде оставено без адекватна медицинска грижа, за да подпомогнат заплащането на тези, които работят на такива места – и лекари, и специалисти по здрави грижи, и рехабилитатори“, каза д-р Маджаров.
По думите му трябва да се дадат пари не директно за заплати, а там, където е необходимо за преструктуриране на лечебни заведения, които вече са пред закриване поради липса на персонал.

ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ЛЕКАРСТВА ЩЕ СТАРТИРА ПРЕЗ МАЙ
„Извършена е проверка на функционирането и сигурността на електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения. В тази връзка бяха организирани три тестови процедури, обхващащи всички етапи на заявяването и провеждането на обществената поръчка в електронната система.“ Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ  Борислав Борисов относно централизирана обществена поръчка за търговия на лекарствени продукти, информира Zdrave.net.
В тестовите процедури са участвали лечебните заведения, регистрирани в системата, търговците на едро с лекарствени продукти и притежателите на разрешение за употреба.
„В рамките на проведените тестови процедури бяха направени допълнителни настройки на системата, както и корекции на част от функционалностите с цел оптимизиране на работния процес. Към момента са финализирани всички тестови процедури, извършени са допълнителни настройки на системата и са изчистени установените грешки. С цел гарантиране на сигурността на данните и информация, съдържащи се в електронната система, Министерството на здравеопазването е поканило неправителствените организации на търговците на едро с лекарствени продукти да извършат одит на електронната система. След приключване на одита за гарантиране на сигурността на данните и информацията, ще бъде стартирана реалната открита процедура. Очаква се това да се случи през месец май“, обясни министър Ананиев.

НАД 1 МЛН. ЛЕВА ПОВЕЧЕ ЩЕ ПОЛУЧИ БОЛНИЦАТА ВЪВ ВРАЦА ПРЕЗ 2018 Г.
„През 2019 г. болницата във Враца ще получи по линия на договора с НЗОК близо 900 000 лв. повече в сравнение с 2018 г., а увеличението на субсидията от Министерството на здравеопазването по реда на Наредба 3 е 141 000 лв. Сумарно средствата, с които болницата във Враца ще извършва дейност през 2019 г. са увеличени с 1 039 400 лв. спрямо 2018 г.“Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол в отговор на депутата от „Обединени патриоти“ Красимир Богданов относно действията на МЗ за спасяването на МБАЛ “Христо Ботев”-Враца и възможностите за оказване на регламентирана държавна помощ на лечебното заведение, информира Zdrave.net.
Министърът припомни, че отделно държавата и общината отпускат допълнително средства за капиталови разходи. „В рамките на предвидените капиталови разходи по бюджета на МЗ за 2019 г. за болницата във Враца са предвидени средства в размер на 529 500 лв., разпределени както следва: ремонт на помещение за ангиограф – 59 500 лв., за хемодиализни апарати и кресла – 150 000 лв., ремонт и реконструкция на АГ отделението – 280 000 лв., за закупуване на задължително минимално оборудване на съдебно-медицинското отделение – 40 000 лв.“, каза министър Ананиев.

16 197 ДЕЦА СА РОДЕНИ У НАС ПРЕЗ 2018 Г.
През 2018 г. са родени 62 197, което е с 1758 или 2,7% по-малко в сравнение с предходната година. Това показват данните на Националния статистически институт, информира Zdrave.net.
Броят на живородените момчета (32 144) е с 2091 по-голям от този на живородените момичета (30 053), или на 1000 живородени момчета се падат 935 момичета. В градовете и селата живородени са съответно 46 877 и 15 320 деца, а коефициентът на раждаемост е 9.1‰ в градовете и 8.3‰ в селата.
В регионален аспект най-висока е раждаемостта в областите Сливен – 12.0‰, София и Ямбол – по 9.8‰. В деветнадесет области раждаемостта е по-ниска от средната за страната, като най-ниски стойности се наблюдават в областите Смолян – 6.3‰, Габрово и Видин – по 6.8‰.
Към 31.12.2018 г. броят на жените във фертилна възраст е 1491 хил., като спрямо предходната година намалява с 26 хил., а спрямо 2011 г. – със 159 хиляди.
През 2018 г. броят на децата, родени от майки под 18 години, е 3073. Запазва се тенденцията на увеличаване на броя на децата, родени от жени на възраст 40 и повече навършени години – от 2108 през 2017 г. на 2154 през 2018 г.
Половината (50.1%) от ражданията през 2018 г. са първи за майката, 37.1% – втори, а 12.6% – трети и от по-висока поредност.
Средната възраст на жените при раждане на първо дете се увеличава от 27.1 години през 2017 г. на 27.2 години през 2018 г. В регионален аспект средната възраст при раждане на първо дете варира от 30.2 години за област София до 23.0 години за област Сливен.
Коефициентът на раждаемост общо за ЕС-28 през 2017 г. е 9.9‰ по данни на Евростат. Най-високо равнище на раждаемост сред европейските страни има Ирландия – 12.9‰, следват Франция и Швеция – по 11.5‰. С най-нисък коефициент на раждаемост в Европейския съюз е Италия – 7.6‰.

„ОБЩИНА ДОБРИЧ СЪБИРА ЗАЯВКИ ЗА ИНВИТРО ПРОЦЕДУРИ ДО 10 МАЙ
Започна кандидатстването за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми в община Добрич. Срокът за подаване на заявителните документи е до 10.05.2019 г. включително в „Центъра за услуги и информация“ в сградата на Общината, информира БНР.
За да получат финансово подпомагане за извършване на инвитро процедури двойките трябва да са български граждани и да са с постоянен адрес за последните поне три години на територията на община Добрич. Освен това те трябва да са с непрекъснати здравноосигурителни права, да са пълнолетни, със завършено средно образование и да са с доказан стерилитет, независимо дали с мъжки, или женски фактор.
Двойките трябва и да не са одобрени за финансиране на инвитро процедури от друга институция. Желаещите да подадат документите си, могат да открият техни образци на страницата на Община Добрич в интернет.

ФИРМИТЕ КАЗВАТ ИСКАТ ЛИ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
От 15 април 2019 г. Агенцията по заетостта започва да приема заявките на работодатели, които искат да назначат хора с увреждания, съобщи Clinica.bg. Уведомлението се подава до съответното бюро по труда, на чиято територия е седалището на фирмата, като се посочва и броя на свободните места.
Промените, които депутатите приеха в Закона за хората с увреждания, задължават всяка компания с минимум 50 служители и нагоре да назначава определен брой инвалиди. Ако не го направи, ще плаща на бюджета.
Работодателите могат да подават уведомление по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта, в случай че желаят да използват посредничество за наемане на хора с трайни увреждания, обясняват от АЗ. Необходимо е да се попълни и заявка – спецификация за свободно работно място. Този образец може да бъде изтеглен от електронната страница на Агенцията по заетостта
За улеснение заявката-спецификация за свободно работно място може за бъде подадена оn-line чрез електронната страница на Агенцията по заетостта. При промяна на обстоятелствата, вписани в уведомлението, в едномесечен срок от настъпване на промяната работодателите са длъжни да подадат това уведомление с актуални данни в бюрото по труда, на чиято територия е седалището им, припомнят от агенцията.
Фирмите и организациите с неусвоени квоти, които желаят да ползват трудово посредничество за заемането на свободните места за хора с трайни увреждания, следва да подадат документи за това в срок до 2 юли 2019 г. От следващата 2020 г. това ежегодно задължение те ще трябва да изпълняват в първите 3 месеца от годината.

10% ОТ СОФИЯНЦИТЕ НЕ КАРАТ КОЛИТЕ СИ В ДНИ С ГОЛЯМО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА
10% от живеещите в София вече не карат колите си в дните, когато има предупреждение за голямо замърсяване на въздуха, показват данни на Столичната община, информира БНР. Със 60% са намалели превишенията, които показват станциите за измерване качеството на въздуха в страната от 2011 г. досега, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на Европейска конференция за качеството на въздуха в София: “Икономическото развитие е пряко свързано с качеството на въздуха и трябва да си го кажем много ясно – проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността”.

ВСЯКА ГОДИНА СЕ ТОПИМ С БЛИЗО 50 000 ДУШИ
Населението на България е малко под 7 милиона. То намалява с по 49 995 души на година. Това сочат данните на Националния статистически институт за 2018 г., информира Clinica.bg.
Населението на страната ни не само намалява, но и застарява. Това отчитат от Националната статистика. Продължава и дисбалансът в териториалното разпределение на населението – почти 74% от българите живеят в градовете. Северозападният регион продължава да опустява, като неговите жители през 2018 г. са намалели с 13 600 души. Продължителността на живота остава непроменена, сочат още данните.
През 2021 г. предстои национално преброяване, когато демографската карта на България ще има съвсем точни параметри. В момента НСИ провежда подготовката за предстоящото преброяване. Другата седмица трябва да бъде определена и назначена комисията, която ще го организира и ръководи.