НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.03.2019)

СРЕДНО ПО 158 БЪЛГАРИ НА ДЕН ПОЛУЧАВАТ ИНСУЛТ
Всеки ден 158 българи получават инсулт, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи за случаите на остра мозъчносъдова болест през 2018 г. Общо хоспитализираните пациенти и тези, които не са лекувани в болница през м.г., са били 57 802. От тях 55 366 са били приети в здравно заведение, а 5 505 души са починали, информира Zdrave.net.
Инсулт са получили повече жени над 55 години – 27 114, отколкото мъже в същата възраст – 23 752. На 748 от лекуваните пациенти с инсулт е била направена фибринолиза, а на 169 е извършена ангиопластика или хирургична интервенция.
Най-честата диагноза – при 52 205 от пациентите е била мозъчен инфаркт. Други 3 294 са получили вътремозъчен кръвоизлив, а други 1 437 са с неуточнен инсулт.

СРЕДСТВАТА ЗА ХЕМОДИАЛИЗА, РАЖДАНЕ И ГРИЖИ ЗА ЗДРАВО НОВОРОДЕНО ЩЕ СЕ ОТПУСКАТ ОТ НЗОК НА ЦЕНТРАЛНО НИВО
НЗОК извади от болничните бюджети хемодиализата, раждането и грижите за здраво новородено. Парите за тези дейности за периода на заплащане април – декември 2019 г. ще бъдат отпускани директно от НЗОК на централно ниво. Това е решил Надзорния съвет на Здравната каса на вчерашното си заседание, информира Zdrave.net.
На 1 март 2019 г. от НЗОК обявиха, че тези дейности ще бъдат извън регулация на стойностите, определени на ниво районна здравноосигурителна каса, регулацията ще е на ниво НЗОК, в отговор на изказвания на представители на пациентски организации, че хемодиализата е лимитирана от страна на Касата, припомнят от здравния сайт.
Утвърдените стойности за хемодиализата, раждането и грижите за здраво новородено ще бъдат отразени в сключените договори с изпълнителите на болнична медицинска помощ, са решили още надзорниците.
На вчерашното си заседание Надзорният съвет е допълнил и изменил Списъка на заболяванията, за чието домашно лечение на територията на страната, НЗОК ще заплаща напълно или частично лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели през 2019 г. Сред тях са болестта на Huntington, детската спинална мускулна атрофия и гноен хидраденит.
Надзорниците са разрешили на редица болници да сключат договори с анестезиолози на допълнителен трудов договор с цел осигуряване на достъпност и своевременност на болничната помощ за населението в съответните области.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ РАЗПОРЕДИ ПРОВЕРКА В ЦСМП-РУСЕ
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е разпоредил да бъде извършена проверка на дейността на ЦСМП-Русе в периода 2017 г. – началото на месец март 2019 г., съобщиха от пресцентъра на министерството.
Експертите на дирекция „Вътрешен одит“ ще проверяват дали законосъобразно са определяни и осчетоводявани разходите за заплати, както и дали са приложени контролните механизми, свързани с разходването на средства за възнаграждения в ЦСМП. Финансови инспектори на АДФИ от вчера също извършват проверка в ЦСМП-Русе.
Новият директор на Центъра д-р Иванка Узунова встъпи в длъжност от днес. Тя беше избрана след конкурс при спазването на всички законови процедури и изисквания, допълват от МЗ.
Работещите в ЦСМП-Русе излязоха на протест миналата седмица срещу нейното назначение, припомня Zdrave.net. Според тях конкурсът е манипулиран и настояват на поста да остане досегашният ръководител на Центъра – д-р Недка Дикова. Медиците заплашват, че ако това не се случи, някои от тях ще напуснат работа. По време на протеста пациентите бяха обслужвани от дежурни екипи.

МБАЛ-ПЕРНИК СПЕШНО ТЪРСИ ПЕДИАТРИ
Неотложният кабинет на детското отделение в МБАЛ-Перник може да бъде закрито до няколко месеца, съобщи Zapernik.com, позовавайки се на директора на болницата Анатоли Митов, информира Zdrave.net. Причината е, че в отделението липсват специалисти, а педиатрите с частни кабинети не желаят да дават дежурства. Началникът на отделението д-р Евтимова също е подала молба за напускане, като мотивът й е прекомерна работа, натовареност и неприсъща заетост.
Проблемът с кадрите е сериозен, а единствените, които са откликнали на призива на Митов за допълнителни дежурства в детското отделение са трима педиатри.
За 7-8 години детското отделение са напуснали 10 лекари, все по същата причина – прекалено голямата натовареност. Въпреки, че по времето на директора Анатоли Митов заплатите на педиатрите са увеличавани два пъти, положението с кадрите е критично.
“Ако спешно не се намерят педиатри, които да желаят да работят в отделението, ще бъде много жалко за града и за децата на Перник, ако се стигне до закриването му”, казва Митов. Той отново отправя апел към 17-те педиатри в Перник да се включат в дежурствата на детско отделение.
През 2018 г. през Детското отделение в МБАЛ – Перник са преминали над 6291 деца, само 545 от тях са били хоспитализирани.

БЪЛГАРСКИЯТ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ СТАНА ПАРТНЬОР НА БЪЛГАРСКИЯ КЛЪСТЕР ЗА ДИГИТАЛНИ РЕШЕНИЯ И ИНОВАЦИИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Българският фармацевтичен съюз (БФС) официално вече е партньор на Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването. Това стана с решение на управителния съвет на организацията от 9 февруари 2019 г., информира Zdrave.net.
Партньорството ще създаде предпоставки за изграждане на задълбочени и съвременни политики в областта на здравеопазването и фармацията в синхрон с технологичния напредък, на база боравенето с прецизни данни, коментират от БФС.
„БФС e уверен, че IT технологиите и иновациите в ХХI век са отправна точка към устойчивост, прозрачност и резултатност на всички публични системи, към подобряване и добавяне на стойност към услуги в здравния сектор и възможност за оптимизиране работа на БФС и повишаването на имиджа й като организация“, коментира председателя на УС на БФС проф. Илко Гетов.
Според БФС, партньорството с Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването ще улесни и подобри комуникациите с различните институции, медицински организации, специалисти и сродни международни сдружения.
БФС, като съсловна организация на магистър-фармацевтите в Република България, ще работи с членовете и партньорите на Българския клъстер за достъпност на цифровата среда в здравеопазването с грижа за пациентите и медицинските специалисти.