НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.12.2019)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСНА 20 МЛН. ЛЕВА ЗА МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕР
Приоритетната ос „Регионална здравна инфраструктура“ се увеличава с 20 млн. лв. Парите се пренасочват от резерва на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това реши правителството на днешното си редовно заседание, информира Zdrave.net.
Ресурсът ще бъде предоставен за купуване на медицински хеликоптер и осигуряване на необходимата инфраструктура за неговото използване. По този начин освен подобрено качество на медицинските услуги ще може да бъде предоставяна и по-навременна помощ при спасителни действия, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Мярката кореспондира с националното значение на качеството и обхвата на спешната медицинска помощ и идентифицирани нужди от страна на Министерството на здравеопазването.
Правителството одобри и близо 3 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерство на отбраната за 2019 г. Средствата в размер на 2 972 374 лв. са за закупуване на медицинска апаратура, свързана с дооборудване на операционни зали за извършване на чернодробни трансплантации и проследяване на пациенти в клиниката по реанимация на Военномедицинска академия.

Министър Ананиев по време на среща с представители на “Лекарства за Европа”: МЗ И НАЦИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ ЗА ЦЕНИ И РЕИМБУРСАЦИЯ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ СПАЗВАТ ПРИНЦИПИТЕ НА ПРОГЕРИЧНАТА ПОЛИТИКА
Здравният министър Кирил Ананиев проведе среща с президента на „Лекарства за Европа“ г-н Кристоф Столер и генералния изпълнителен директор г-н Адриан ван ден Ховен, съобщиха от пресцентъра на МЗ. На срещата присъстваха още зам.-министър Жени Начева, председателят на Националния съвет за цени и реимбурсация на лекарствените продукти проф. Николай Данчев, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов, а от страна на БгФармА – председателят на УС г-н Николай Хаджидончев, както и членове на УС.
В рамките на визитата бяха обсъдени ползотворните контакти между представителите на организацията на европейската генерична индустрия „Лекарства за Европа“ и българската държава, допринесли за окончателното приемане на Регламента за Отпадане на сертификата за допълнителна защита на данните за производство на медикаментите с отпаднал патент.
Споделяйки принципите на прогенерична политика, която намалява разходите на обществения фонд и увеличава достъпа до лечение за гражданите, МЗ и Националният съвет за цени и реимбурсация на лекарствените продукти вече са реализирали промени в нормативната уредба, сред които е освобождаване от 10% отстъпка за генеричните и биоподобните медикаменти, при които няма конкуренция в съответната лекарствена група; ограничаване на темпа на намаляване на цените на генеричните медикаменти чрез удължаване на срока на служебната проверка на цените от 12 месеца на 24 месеца. Това стана ясно още от думите на здравния министър.
Присъстващите на срещата обсъдиха и предизвикателствата, стоящи на дневен ред пред МЗ, каквито са – стремителният темп на нарастване навлизането на голям брой иновативни медикаменти, основно за терапията на различни видове онкологични и редки заболявания, Хепатит С, Мултиплена склероза и др.; проблеми във външното ценово рефериране водещо до дъмпинг на цените на лекарства за масови, предимно сърдечносъдови заболявания, и в последствие напускане на пазара; все още високото доплащане от страна на гражданите за лекарства; необходимостта от контрол върху паралелния експорт; мястото на биоподобните медикаменти и контрола на разходите за лекарства.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров: ЗАСТАВАМЕ ЗАД КОЛЕГИТЕ, КОГАТО БЪДАТ НАПАДАНИ БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА
“За съжаление, науката не е всесилна. В световен мащаб загиват повече от 800 000 души от пневмония годишно, но този нещастен случай доведе до неоснователно нараняване на колеги. Екипите, които се бориха за живота на това дете неоснователно бяха обвинени. Стигна се дотам, че в специалността “Педиатрия” се получи допълнителен отлив. Стигна се дотам уважавани лекари да бъдат опетнени”. Това каза председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров на брифинг днес по повод окончателния доклад на ИА “Медицински надзор” за смъртта на тригодишното дете, информира Zdrave.net.
“Имаме право да се защитим, заставаме зад колегите, когато бъдат нападани без доказателства”, заяви д-р Маджаров. Той се обърна към медиите и призова всички да се борим за истината и да градим доверие. “Чудесата са възможни само, ако има доверие. Вярвам на българските медии, нека заедно да направим така, че да вярваме и на българските лекари”, каза още той.
Телевизионен оператор обаче атакува д-р Маджаров с твърдението, че говори глупости и защитава хора, които са разкарвали часове наред детето и то е трябвало да чака прекалено дълго време, както и че точно това е причината лекарите да бъдат бити.
„Имате колеги, които искат да бият лекари?!“, отвърна д-р Маджаров. Той уточни, че процедурата сега налага първо да се потърси личния лекар и едва след това, при влошаване, да бъде пренасочен пациента към болница. „Трябва да е ясно, че Националната педиатрична болница не е за спешни случаи. Там и в момента, макар и с намалял персонал, продължават да приемат деца с тежки и редки заболявания, при някои от които периодът на уточняване на диагнозата е твърде дълъг. Спешните отделения са в други болници“, обясни д-р Маджаров. Той допълни, че нещастният случай с малкото момче е показал, че организацията за осигуряване на медицинска помощ в извънработно време е недомислие и трябва догодина да се създаде ясна пътна карта, която да указва къде може да бъде търсена спешна помощ.

НАЛОЖИХА 100 ЛЕВА ГЛОБА НА МЪЖ, ОБИЖДАЛ И ЗАПЛАШВАЛ СПЕШНИ МЕДИЦИ
Мъж на 52 години е бил задържан на 10.12.2019 г. от органите на реда за отправени обиди и заплахи към медицински служители на Спешното приемно отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в град Кърджали, съобщиха от ОД на МВР.
Сигнал за инцидента е подаден в 7:50 часа, след което последвала намеса на полицейски автопатрул.
Материалите по случая са били внесени в съда по Указа за борба с дребното хулиганство. С решение на Районния съд в Кърджали на мъжа е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лева уточниха от полицията.

Първият трансплантиран с бял дроб: БЛАГОДАРЕН СЪМ НА ХОРАТА, КОИТО ДАВАТ ЖИВОТ НА ДРУГИ ХОРА
“Бях нечовек, търсех начин да се отърва от този живот, не на шега“. Така първият трансплантиран с бял дроб у нас Мариян Горбан описа пред камерите на Нова телевизия своето състояние преди да получи шанс и да бъде опериран от екипа на проф. д-р Любомир Спасов в Университетска болница „Лозенец“. Той бе категоричен, че поради непрекъснатото влошаване е било наистина наложително да му се направи тази операция, защото за него това е било единственото спасение, информира Zdrave.net.
„Трябваше да направя трансплантация, защото умирах” , сподели Мариян, на когото бе трансплантиран бял дроб в края на октомври тази година. Интервенцията продължи 6 часа и бе осъществена от екип, ръководен от проф. д-р Любомир Спасов, и с участието на д-р Игор Тодораке от Университетската болница в Хановер.
Спасеният мъж изказа благодарност на медицинския екип и на жената, от която е получил дроба.
„Благодарен съм, защото хората дават живот на други хора. Хората трябва да помислят, че след собствената си смърт могат да допринесат за живота на други хора”, призовава спасеният мъж.