НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.10.2019)

ШЕСТИМА СТУДЕНТИ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ “ЗДРАВНИ ГРИЖИ” ПОЖЕЛАХА ДА БЪДАТ ВКЛЮЧЕНИ В СТИПЕНДИАНТСКАТА ПРОГРАМА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Първите шестима студенти от специалност “Здравни грижи”, обучаващи се в Медицински колеж “Йорданка Филаретова” към Медицински университет – София, заявиха пред комисия своето желание да бъдат включени в стипендиантската програма на Столична община за здравни специалисти. Петима от тях учат за лаборанти, а едно момиче – за рехабилитатор, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на Столична община.
Програмата е част от проекта на Столична община за осигуряване на кадри в общинските лечебни заведения. Ръководството на колежа е изразило мнение, че програмата е желана от студентите, тъй като осигурява финансова подкрепа за тях по време на следването и гарантира последваща реализация.
Изискванията към студентите са да учат редовна форма по специалността “Медицински лаборант”, “Рентгенов лаборант”, “Рехабилитатор” и “Масажист” (лица с увредено зрение) и да имат успех минимум 4,00 през първата година на обучение. След завършването те трябва да работят поне 2 г. в общинско лечебно заведение. Ако бъдат одобрени от Програмния съвет, по време на обучението си ще получават по 350 лв. месечно.
Столична община стартира стипендиантската си програма през миналата учебна година със студенти от специалност “Медицинска сестра” във Факултета по обществено здраве към МУ-София. През тази учебна година разшири обхвата на програмата, така че повече млади здравни специалисти след завършването си да започват работа в общинските лечебни заведения.

Министър Ананиев: ХЕРОИНОЗАВИСИМИТЕ НАМАЛЯХА 10 ПЪТИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА МЕТАДОНОВИТЕ ПРОГРАМИ
Почти 10 пъти по-малко са хероинозависимите. Положителната тенедеция се дължи на действащите метадонови програми в страната. Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Кирил Ананиев на депутатски въпрос свързан с преместването на Центъра по наркомании от ул. “Пиротска” в София в столичния квартал “Младост”, което създаде напрежение сред жителите в квартала. За това информира Clinica.bg.
Депутатът от ГЕРБ Мария Илиева пита кога е взето това решение и какви дейности се изпълняват по Метадоновата програма, която в момента функционира в Окръжна болница.
Здравният министър за пореден път обяснява, че преместването е временно до намиране на най-подходящото място за целта. За да се осигури спокойствието и сигурността на живеещите в кв. “Младост” в близост до центъра по наркомании, е осигурена жива охрана и 24-часово видеонаблюдение. Също така полицаи от 7-мо РПУ, на чиято територия се намира лечебното заведение, ще извършват засилено наблюдение. Ананиев посочва и че в София функционират общо 10 метадонови програми, които съществуват от десетки години и не създават напрежение в обществото.

НЕОНАТОЛОЗИ И АКУШЕРКИ СЕ СЪБИРАТ В БУРГАС
Над 150 медицински специалисти ще се включат във Форум посветен на неонатологията в Бургас. Те са лекари-неонатолози, педиатри, акушерки, медицински сестри пристигат в Бургас. Седмата национална конференция по неонатология ще се проведе на 12 и 13 октомври, а морският град за пръв път е домакин на форум от такъв мащаб, информира Clinica.bg.
Събитието е организирано от Българската асоциация по неонатология и Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. В програмата са включени 34 доклада. Единственият бургаски научен доклад е на Отделението по неонатология към Университетската болница и представя случай на изключително рядко генетично заболяване. Той е изготвен в съавторство с Националната генетична лаборатория и Медицинския факултет на СУ “Св. Климент Охридски.

ОЩЕ ТРИ ИМЕНА В ДЪРВОТО НА ЖИВОТА НА ВМА
„Дървото на живота” в памет на донорите ще бъде допълнено с имената на трима души, дали шанс за втори живот на пациенти във ВМА през 2019 г. На 14 октомври понеделник лечебното заведение ще отбележи Европейския ден на донорството, информира Zdrave.net.
Ежегодно Съветът на Европа организира кампанията за да повиши осведомеността за важността на донорството и трансплантацията на органи като възможност за спасяване и подобряване на човешки животи. По традиция, на този ден ВМА изказва своята признателност и благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Както и благодарност към всички екипи, които са ангажирани с трансплантационния процес.

ПРЕДСТАВЯТ НОВИ ПОДХОДИ, СВЪРЗАНИ С ЛЕЧЕНИЕТО И ОБРАЗОВАНИЕТО НА ХОРА С АУТИЗЪМ
На 11.10.2019 г. в присъствието на заместник-министъра на образованието Деница Сачева и началника на РУО – София д-р Ваня Кастрева ще бъде официално открита първата международна конференция „Аутизмът не е присъда!“. В дните от 11 до 13 ноември в Театро София експерти в областта на аутизма ще изнасят всеки ден по една лекция, свързана с превенцията, лечението или образованието и живота на хората в аутистичния спектър, информира Zdrave.net.
Форумът има за цел освен да представи най-актуалната информация от научните изследвания в сферата, но и да покаже, че хората с този поведенчески проблем могат да имат щастлив живот и да са пълноценна част от обществото. Част от пътя за тяхното интегриране ще очертаят лекторите от Сдружение “Аутизъм днес” – организатори на събитието, Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания „Живот под дъгата“ – Варна, и Сдружение „Софера“. Те ще представят нови подходи за приобщаването на хората от аутистичния спектър; възможностите за терапии, които да подобрят здравословното им състояние; как те могат да станат част от т. нар. „включващи общности“; какви са различията между „интеграция“ и „включване“ на хора с трудности.
Специално внимание ще бъде обърнато и на предизвикателствата, с които хората с аутистично разстройство имат както в социалните, така и в научните сфери. Друг акцент ще бъде диагностицирането на аутизма, което в много страни е все още трудно или се случва в много късен етап, а навременното поставяне на диагноза е от изключително значение за добрите резултати от последващото лечение.