НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.10.2018)

Здравният министър Кирил Ананиев: СРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ЦЕЛИ НА РЕФОРМАТА Е ПОСТИГАНЕ НА ПО-ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ НА РАБОТЕЩИТЕ В ЗДРАВНАТА СИСТЕМА
“Сред най-важните неща, които реформата в здравноосигурителния модел трябва да постигне, са по-достойно заплащане на хората, които работят в системата, подобряване и инвестициите в материалната база, измерване на качеството”. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на редовното заседание на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание, съобщи Zdrave.net.
Той подчерта, че ако първият вариант на реформа е двустълбов, то вторият предлага преминаване от чисто солидарен към персонализиран осигурителен модел. „Тогава първият вариант ще е втори етап на този модел“, уточни министърът.
„Реформата в здравеопазването не може да има политическа окраска, тя трябва има визия за 20-25 години напред. Независимо от политическите промени, трябва да следваме един път. Общото между двата предложени модела е, че вървим към промяна. И двата модела обаче не могат да бъдат реализирани без единна информационна система – съответният регистър и прецизирана актюерска оценка на клиничните пътеки, оценяване на консумативите“, заяви доц. д-р Лъчезар Иванов, зам.-председател на здравната комисия.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ПРИЕМА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИИ ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА
250 са местата по държавна поръчка за специализации в Медицински университет – София. Това е най-голямата бройка специализанти от всички университети, чиято такса ще бъде платена от Министерство на здравеопазването за 2019 г.
Най-много места от държавната поръчка са отпуснати в специалност „Спешна медицина“ – 22, следва „Обща медицина“ с 11 места, „Неонатология“ – 9, „Анестезиология и интензивно лечение“ – 8 и по шест за „Детска кардиология“ и „Детска хирургия“. Държавата ще плати таксата за специализацията и на 16 зъболекари, трима фармацевти и общо 41 медицински сестри и акушерки от МУ-София. Срокът за подаване на заявленията е 31.10.2018 г. включително. Класирането на кандидатите ще се извърши съобразно средния успех от следването и от държавните изпити.

ПЕТ РАБОТНИ ГРУПИ ЩЕ МИСЛЯТ ПРОМЕНИТЕ В ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИЯ МОДЕЛ
Пет работни групи са сформирани в Министерството на здравеопазването за работа по промяна в здравноосигурителния модел. Това става ясно от заповед на здравния министър Кирил Ананиев, издадена във вторник, 9.10.2018 г., информира Zdrave.net.
Отделните групи ще разглеждат извънболничната помощ, болничната помощ, общественото здравеопазване, лекарствените продукти и медицинските изделия, както и финансирането на здравната система.
Заседанията на работните групи ще започнат в понеделник, 15 октомври т. г., и според заповедта на министъра ще продължат до 21 ноември 2018 г.
Към момента МЗ предлага две възможности за нов модел на здравно осигуряване. Първото предложение включва влизането на няколко здравни каси, които ще работят равнопоставено и между които гражданите могат да избират къде да внасят осигуровките си. Второто предложение, на което е привърженик и министър Ананиев, предвижда задължителна допълнителна застраховка от 12 лв. в частен застрахователен фонд, както и отделно доплащане от пациента.

ПЕРСОНАЛИЗИРАНИ ТЕСТОВЕ ОПРЕДЕЛЯТ НАЙ-ТОЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ ЗА ПАЦИЕНТИ С ПСИХИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Модерната персонализирана психиатрия в единствената болница с психиатрични клиники във Варна представиха проф. д-р Мариана Арнаудова, ръководител на Трета психиатрична клиника и проф. д-р Христо Кожухаров, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология в Медицински университет -Варна и на Втора психиатрична клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ на среща, посветена на деня на психичното здраве.
Персонализираната терапия на пациенти с психиатрични пробеми в България дава голяма надежда на специалистите за по-добри резултати от лечението, информира Zdrave.net. Това е възможно благодарение на персонализираните тестове, чрез които лекарите могат да изберат най-подходящата терапия и да оптимизират лечебните схеми на пациенти с депресия, тревожно разстройство, биполярно разстройство, шизофрения, обсесивно-компулсивно разстройство, синдром на хиперактивност и дефицит на внимание и други разстройства. Това обясни проф. д-р Христо Кожухаров и допълни, че около 20% от хората в България страдат от психични разстройства.

ДЕТСКАТА ХИРУРГИЯ НА УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ” ПОЛУЧИ КАТО ДАРЕНИЕ ОПЕРАЦИОННА МАСА
Операционна маса за 22 000 лева дариха днес на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги“ от движението „5 km run“ и „BMW Клуб България“, информира Clinica.bg.
„Когато има цел, пътища се намират“, каза по време на официалното връчване на дарението началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.
Новата придобивка е многофункционална, с много възможности за позиции и височина и напълно отговаря на медицинските стандарти.
Инициативата „5 km run“ всяка седмица организира 5 км свободно, но организирано бягане за всеки желаещ без ограничение в пол и възраст, включително хора с увреждания, родители с детски колички, както и с кучета на повод, в София (в Южния и в Западния парк), Варна, Бургас и Пловдив. Веднъж годишно се организира по-мащабно свободно бягане на 5 км. По време на спортното събитие има различни активности като „Дари времето си!“. На място е имало кутии за дарения. Десет хиляди души са се включили в последното голямо петкилометрово бягане, посветено на набирането на средства за Клиниката по детска хирургия.

НОИ СПИРА ПРОГРАМАТА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ
НОИ спира програмата за профилактика и рехабилитация за тази година. Причината е изчерпване на предвидените за нея средства в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г. съобщи Clinica.bg.
Териториалните поделения на НОИ ще издават удостоверения за профилактика и рехабилитация до 24 октомври 2018 г. включително. Тази година програмата стартира на 23 март и за нейното финансиране са предвидени 20 103 061 лв. До момента са издадени 44 653 удостоверения, като се очаква до приключване на програмата още 2 258 лица да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация.

НАПРАВИХА ЧЕШМА ДО УМБАЛ “СВЕТА АННА” – СОФИЯ В ПАМЕТ НА ДОНОРИТЕ
Чешма в памет на донорите у нас ще бъде открита у нас за първи път тази година. Това ще се случи по време Европейската седмица на донорството се провежда от 13 до 20 октомври 2018 г. Кампанията ще протече под надслов „Частица от теб може да бъде за някого целият свят!”, информира Clinica.bg.
Чешмата ще бъде открита в близост до болница „Св. Анна” в София, идеята е да не остане единствената в страната, съобщиха от Изпълнителната агенция по трансплантации. Официалният старт на седмицата у нас започна още днес със срещата на координаторите по донорство в Български Червен кръст. В понеделник в болница “Св. Екатерина” ще има среща с трансплантирани пациенти, лекари и близки на донори. В сряда във ВМА се очаква да се съберат пилотите от самолетите, с които се пренасят органите на донорите, за да се направят трансплантациите, както и с мотористи. В МУ-Плевен ще се проведе семинар със студенти.
Благодарение на донорството всяка година у нас десетки пациенти с тежки заболявания получават шанс да продължат живота си. За съжаление листата с хората, които чакат за животоспасяващите операции са над хиляда. Най-много са тези, които се нуждаят от бъбрек.