НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.09.2018)

ИМА ОСТЪР НЕДОСТИГ ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ
Кризата с медицинските сестри удари и детските ясли у нас. Най-осезаем е недостигът в големите градове. Само в Пловдив се търсят повече от 100 медицински сестри.
В район „Северен“ има нужда от над 20 здравни работнички, а в детската ясла „Палечка“ спешно търсят две такива, информира Zdrave.net.
„Работата е изключително отговорна, изисква се много любов. От 3-4 години имаме наистина сериозен проблем. Ниското заплащане също е причина за недостига на персонал. Средната заплата е около 700 лева”, каза пред Нова телевизия директорката на яслата Росица Станкова. Тя допълни, че по-голямата част от персонала е в пенсионна възраст и трудно се справя с работата.
На въпроса дали е възможно да се стигне до затваряне на ясли, експертът Иван Дългъчев отговори, че към момента няма такава опасност, но това може да се случи след 5-6 години. „Повечето студенти имат желание да работят най-вече в болници, за да натрупат стаж и да заминат в чужбина, където заплащането е в пъти по-високо”, допълни експертът.

ВЪВЕЖДАТ ВТОРА ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА И ДОПЛАЩАНЕ НАД ОПРЕДЕЛЕН ПРАГ
Правителството предвижда въвеждане на задължителна допълнителна здравна вноска в размер на 12 лева месечно. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването “Здравей, България” на Нова телевизия тази сутрин, информира Redmedia.bg. Допълнителната здравна застраховка ще се плаща от всички, независимо от начина по който до сега са плащали основната си осигуровка, а всеки гражданин ще може да избира застраховател, при който да си внесе сумата.
„Парите в здравеопазването могат да бъдат увеличени само тогава, когато се даде отговор на въпросите за харчовете и контрола в системата”, каза Владислав Горанов. Той поясни, че в момента се обсъждат промени, според които доплащането за медицински услуги на стойност над 700 лева ще става чрез задействането на втора здравна застраховка. Нейната цена ще бъде 12 лева на месец. Горанов изказа мнение, че има диспропорции в снабдяването с лекарства, които говорят за източване на здравната каса. Горанов обоснова доплащането с това, че хората така или иначе си доплащат, само, че „под масата”.
Новият модел на здравеопазване предвижда пациентите да доплащат 15% от стойността на медицинската помощ, а остатъкът при услуги над 700 лева ще се покрива от задължителната здравна застраховка. Важна промяна е включването на цените на медицинските изделия и на всички лекарства и в цените на клиничните пътеки. Тази мярка има за цел да бъде избегнато двойното доплащане от пациентите. Предвижда се също така всеки пациент да има лична осигурителна сметка, от която да става ясно какви средства е внесъл в бюджета на здравната каса и колко е изразходвал.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров: НЕ ПРИЕМАМЕ ПРОМЕНИ В ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИЯ МОДЕЛ, КОИТО ОГРАНИЧАВАТ РОЛЯТА НА СЪСЛОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ
По отношение на предложенията на министър Ананиев за смяна на здравоосигурителния модел у нас председателят на БЛС д-р Иван Маджаров е категоричен, че основното изискване на съсловните организации е правата на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз да не бъдат отнети, информира Zdrave.net.
„И в двата модела не е изчистен въпросът с участието на съсловните организации БЛС и БЗС в бъдещите законодателни промени. Ние ясно подчертахме, че желаем в предложението за промени в законите това да бъде записано точно. Не сме съгласни да отстъпим нито на милиметър от нашите права и задължения, които имаме в момента. В противен случай излиза, че проблемът на системата на здравеопазване в България е Лекарският съюз или Зъболекарският съюз, а това не е така. Кое налага с промените, предлагани от министъра, да се намаляват правомощията на Лекарския съюз?“, коментира за Zdrave.net д-р Маджаров. Той изтъкна, че съсловните организации няма да участват в следващите разговори, ако не се изчисти ролята им в здравноосигурителния модел. „Получихме уверение, че ако дадем точни предложения до десетина дни къде и как трябва да бъде записано участието на съсловните организации в Закона за здравното осигуряване, Закона за здравето и в Закона за съсловните организации, от МЗ са готови да ги приемат“, подчерта председателят на БЛС.

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА ПРОМЕНИ НА МЗ И СТАНОВИЩАТА НА ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ СТРАНИ ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ НА НАЦИОНАЛНА КРЪГЛА МАСА НА 26 СЕПТЕМВРИ
В Министерството на здравеопазването от началото на седмицата се провеждат интензивни работни срещи с представители на съсловните организации, университетските, областните, общинските и частните болници, пациентски организации, синдикати, работодатели, институции и др. Целта на тези предварителни разговори е да се обменят, обсъдят и представят идеи и предложения, както и насоки за промяна или усъвършенстване на настоящия здравноосигурителен модел. Това съобщиха от пресцентъра на Здравното ведомство във връзка с проведената вчера среща със съсловни организации, информира Zdrave.net. Целта е да се постигне максимален обществен дебат и консенсус относно промените в настоящия здравноосигурителен модел или неговото усъвършенстване, уточняват от МЗ.
„За министерството са важни позициите на всички страни в този процес – позициите на пациентите, съсловието, работодателите и синдикатите. Всички добри идеи и предложения ще бъдат анализирани и обобщени, като министърът ще ги представи на официално организирана Национална кръгла маса на 26 септември. На форума ще има и международно участие. Така ще се постави началото на следващ дебат за реформата в здравеопазването“, посочват още от ведомството.

СЕЗИРАХА КОМИТЕТА НА ООН ЗА НАРУШЕНИ ПРАВА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ У НАС
Неправителствени организации сезираха Комитета на ООН за нарушени права на хората с увреждания у нас, информира Clinica.bg. Искането им е председателят на Агенцията за интеграция на хората с увреждания Минчо Коралски да изпрати нов доклад, който да отразява реалната ситуация в България и липсата на условия за независим живот на хората с увреждания. Те са внесли в Агенцията за хора с увреждания позицията на Нина Жишева, подкрепена от Център за независим живот, Алианс за защита от насилие, основано на пола, Български център за нестопанско право, Център за приобщаващо образование, Фондация „Валидити” и Център за независим живот.
В писмото се казва, че въпреки закритите домове за деца и възрастни с увреждания в България тези хора “продължават да живеят по същия начин – безнадеждно, без подкрепа, без никакви перспективи за независим и достоен живот. В България няма ясно установена жилищна политика за хора с увреждания! В България няма достъпна среда като една от най-важните предпоставки за независим живот в общността!”
В писмото се изтъква още, че “в България няма успешно образование за деца и младежи с увреждания! Не защото българските деца са с нисък интелект или защото са необучаеми. Образованието за българчетата с увреждания все още е недостъпно и непривлекателно заради липса на политики в областта. Училищните сгради са недостъпни като цяло, атмосферата в много от училищата е недружелюбна към различните деца, детските съоръжения не са достъпни за тях.”

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО С НОВА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ЛЕКАРСТВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХИВ
Министерство на здравеопазването обяви обществена поръчка за доставка на лекарствения продукт Emtricitabine/Tenofovir disoproxil за лечение на ХИВ, отпускан по реда на Наредба 34, информира Zdrave.net. Срокът за подаване на оферти е до края на работния ден на 11 октомври 2018 г. На следващия ден офертите ще бъдат публично отворени.
Здравният сайт припомня, че в началото на годината здравното министерство обяви голяма обществена поръчка за медикаменти срещу СПИН, туберкулоза и малария. Впоследствие тя бе обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията, което постави под въпрос лечението на стотици пациенти с ХИВ, тъй като на Комисията бе нужно време за произнасяне по жалбата. В крайна сметка до сериозен проблем не се стигна, тъй като МЗ успя да организира разпределянето на запасите от медикаменти.

БЪЛГАРКИТЕ СА С НАЙ-МАЛКА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА В ЕС
Британските здравни служби публикуваха статистика, според която продължителността на живота на жените в Обединеното кралство е едва на 17-о място сред 28-те страни-членки на Европейския съюз. От графиката се вижда, че българките са на последното място в това проучване, информира БНР. Класацията е направена въз основа на данни от Евростат.
Средната продължителност на живота на британките е 83 години, но това е под средната продължителност за ЕС като цяло. Най-дълголетни са испанките, при които този показател е малко над 86 години. Челната тройка се допълва от Франция и Италия. В дъното на таблицата са българките със 78 години средна продължителност на живота, непосредствено след румънките, латвийките и унгарките.

ОРГАНИЗИРАТ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ПУШАЧИ
Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ възобновява безплатните прегледи за пушачи и пасивни пушачи в столицата след летните отпуски, информира Zdrave.net. Есенната профилактична кампания стартира на 14 септември от 8:00. до 13:00 часа в двора на Втора МБАЛ в София. Втора възможност на същото място и в същия час ще има на 28 септември.
Прегледи ще се осъществяват по два пъти месечно до края на годината, уточни председателят на асоциацията д-р София Ангелова. Кампанията се провежда с подкрепата на Столична община и Института за здравно образование. Записването става онлайн на сайта на Института за здравно образование.

СПРЯХА ФАЛШИВ САЙТ ЗА ЛЕКАРСТВА
ГДБОП спря фалшив сайт, който използва логото на БНТ, за да продава препарат срещу ставни болки, съобщиха от обществената телевизия. Чудотворният крем е рекламиран чрез фалшиво интервю, което представя несъществуваща държавна програма “Здрава България”, лекуваща почти безплатно. В схемата е замесено и Министерството на здравеопазването, което, според измамниците, е похарчило над 1 млн. щатски долара за разработване на формулата, информира Redmedia.bg.
Според експертите по киберсигурност атрактивните цени на рекламираните чудодейни продукти най-често имат за цел да събират данни за потребителите. Подобни сайтове изискват минимални познания и са труднопроследими. След разследване на ГДБОП сайтовете, рекламиращи чудотворния препарат са изтрити. Проверката е установила, че регистрацията им е била в САЩ и Испания.