НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.07.2018)

ЛЕКАРИТЕ НЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ИСКАТ СЪГЛАСИЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ ПРИ ОБРАБОТКА НА ЛИЧНИТЕ ИМ ДАННИ

Лекари, зъболекари и фармацевти са сред администраторите на лични данни, които не е необходимо да искат изрично съгласие при обработката им. В рамките на тяхната професионална дейност тези медицински специалисти не са задължени да изискват отделно съгласие от лицата, в това число и чрез подписването на всякакви форми на декларация за обработване на личните им данни. Това става ясно от информационен материал, публикуван на електронната страница Комисията за защита на личните данни, информира Redmedia.bg. В него се разясняват подробности около новия европейски регламент за защита на личните данни, известен като GDPR.

В материала са изброени и конкретни, често срещани ситуации, при които администраторът не следва да иска съгласие от лицето за обработване на личните му данни. Администраторът не следва да иска съгласие, когато изпълнява свое задължение по силата на закон – например Закона за здравето, Кодекса на труда, Кодекса за социалното осигуряване и пр. Отделено е специално внимание на обработването на т.нар. „чувствителни данни“, каквито са данните за здравословното състояние.

 

РАКЪТ НА МАТОЧНАТА ШИЙКА Е ВТОРОТО ПО ЧЕСТОТА ОНКОЛОГИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ ПРИ ЖЕНИТЕ

Ракът на шийката на матката е вторият най-често срещан рак при жените на възраст 15-59 г. в България, след рака на гърдата. Всеки ден в България от коварното заболяване умира по една жена. Ежегодно у нас се диагностицират 1254 случая с рак на маточната шийка, като почти 100% от тях са причинени от HPV вирус. Данните бяха съобщени от проф. д-р Стефан Ковачев, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология, по време на пресконференция вчера на тема „Митове и истини за секса и възрастта”, информира Redmedia.bg.

Проф. Ковачев акцентира върху факта, че HPV вирусът е най-често срещаната полово предавана инфекция, но това не е единственият начин за заразяване, защото може да стане и при директен допир на кожа или на лигавица. Той обясни, че презервативите не изключват заразяване с вируса, тъй като могат да предпазят повече предразположен към инфекцията мъж, отколкото предразположена към инфекцията жена. Редовната употреба на кондоми от мъже, може да има предпазващ ефект до 80% срещу развитие на рак на шийката на матката при техни моногамни партньори. Най-добрата профилактика срещу рак на маточната шийка включва ваксинация преди началото на полов живот и редовни профилактични прегледи след започване на сексуални контакти, категоричен е проф. Ковачев.

 

ГЛАСУВАХА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ИНТЕГРАЦИЯТА НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ

Спешните промени в Закона за интеграцията бяха гласувани на второ четене от социалната парламентарна комисия, съобщи БНР. Те бяха внесени от ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Така депутатите гарантираха изплащането на интеграционните добавки за хората с увреждания.

До промените се стигна след отхвърлените от ВАС членове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания. Промените обвързват помощите за социална интеграция и за транспорт с гарантирания минимален доход. Право на тези помощи имат около 500 000 души, от които деца са около 10 500. Така например месечната добавка за телекомуникационни услуги или обучение ще е 15% или 20% от Гарантирания минимален доход (ГМД) в зависимост от степента на увреждане. Еднократната добавка за рехабилитация на хората с увреждане над 90% става ще бъде до 3 пъти ГМД, а ако имат нужда от чужда помощ – до 6 пъти ГМД.

 

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ВЪЗОБНОВИ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА 400 ЛИНЕЙКИ

Министерството на здравеопазването възобнови обществената поръчка за закупуване и доставка на 400 линейки, във връзка с големия инвестиционен проект на МЗ за модернизация на спешната помощ в страната, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Сроковете за подаване на оферти бяха удължени в съответствие със Закона за обществените поръчки. Участниците ще могат да подават оферти до 10.08.2018 г. Планираната дата за отваряне на офертите е 13 август 2018 г.

 

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ ЗАКРИВАНЕТО НА ДОМА ЗА ДЕЦА ВЪВ ВРАЦА

С Постановление на Министерския съвет се закрива Домът за медико-социални грижи за деца във Враца. Това решение е в съответствие с Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“ и с Актуализирания план към нея, информираха от правителствената пресслужба.

Провежданата активна политика за деинституционализация доведе до прогресивно намаляване на броя на децата, отглеждани в ДМСГД-Враца и съответно отпадна необходимостта от съществуването на дома. При стартиране на процеса през 2009 г. в дома са отглеждани 89 деца, а в края 2017 г. са останали само 3 деца. През настоящата година са предприети мерки за осигуряване на семейна среда на тези деца и те са изведени от дома.